Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Dzięki Martuś za wsparcie pocieszam się widokami u ciebie i od razu mi cieplej jak widzę te złote kwiatuszki ;:168 ;:3 .Bażancica szuka chłopa myślę że znajdzie i sobie pójdą w siną dal u mnie bywają całe lato ale parka akurat te to zwiewają ode mnie jak od ognia chociaż je cichutko podchodzę,ciekawe jak by zrobił kilka straszaków jastrzębia i przywiązał do wyższych krzaków żeby wiatr powiewał może się wystraszy,chyba że wystraszą się wszystkie inne ptaszki a bażancica zostanie ;:306 Dałaś mi do myślenia ja sobie muszę póki jeszcze zimno takie zrobić na szpaki na czereśnię ;:108 ,muszę obmyślić z czego żeby było lekkie a nie przemakało i pomalować najlepiej mazakami na cienkiej folii.Szalony pomysł ale wypróbuję znowu mąż będzie miał ze mnie radochę :;230 Powodzenia Martuś jak ją złapiesz wyślij polami do mnie ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, ;:180 , wiosną cieszy każdy kwiatuszek.

Jolu, właśnie na to liczyłam, że sobie pójdzie tegochłopa poszukać, ale na razie to one przychodzą i odlatują z kwitkiem, a ona zostaje ;:223 . Jeszcze mam nadzieję, że w końcu poczuje instynkt macierzyński i sobie pójdzie, a jak nie to naprawdę ją złapię i wyniosę na te pola. ;:306
Nie wiem czy takie straszaki pomogą ocalić czereśnie przed szpakami. Chyba trzeba by co chwilę zmieniać wroga, bo one szybko przyzwyczajają się do wszystkiego.
To parę obrazków wiosennych pocieszek. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Razem z botanicznymi rozkwitają krokusy wiosenne.

Obrazek

Obrazek

Miodunka rozkwita i od razu pojawiła się też bujanka, tylko ona jest dla mnie zbyt szybka.

Obrazek

Za to żabka jeszcze pozuje ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Jesienna" kalina zachowała kilkanaście pachnących bukiecików na wiosnę.

Obrazek

Kwiatki bodnantskiej przetrwały mrozy i zaczynają się rozwijać. :tan

Obrazek

Hiacynty doniczkowe pachnące na tarasie, na dobry tydzień! :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie już wiosenny zawrót głowy Martusiu ! :D ;:138
Uwielbiam śnieżyce! :D ;:180
Miłego tygodnia! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Radosna wiosna juz u ciebie się zadomowiła; radość duża oglądac takie cudeńka :D U mnie szaro buro i tylko gdzieniegdzie wystaja jakieś zielone noski. Niesamowita ta kalina widac jak cię lubi skoro postanowiła ci tak umilic to przedwiosnie!! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Fajna żabka,czy one lubią ten nasz koszmar ślimaki "rozebrane"? ;:306 Kaczki podobno jedzą ale chyba te z domkami.Dzisiaj byłam u lekarza dostałam po 10 dniach mordęgi ,dostałam antybiotyk teraz powinno się konkretnie leczyć tylko mojego M. rozbiera.Z daleka widzę że wychodzą czosnki, narcyze ,szafirki i kwitną fioletowe krokusy,jutro już zachmurzenie ,spokojnie będę się kurować przy maszynie do szycia.Dużo zdrowia Martuś. ;:168
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto ależ Ty masz już kolorowo na ogrodzie. U mnie szaro i buro. Narcyzy tylko widzę się zażółciły pewnie na dniach otworzą kwiatki.
Fiołki Ci już kwitną, u mnie nie ma nic, nie wiem czy za wcześnie jeszcze na nie, czy zniknęły z ogródka :cry:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś ale masz kolorowo, prymulki, fiołki, że o ciemiernikach, irysach i krokusach nie wspomnę. ;:oj Miodunkę podziwiam szczególnie, swoje przesadziłam i paskudnie wyglądają. :roll:
U mnie za płotem dwa bażanty walczą o terytorium, a kur nie widać. :D
A może to żab ;:306 i po pocałunku miałabyś królewicza.
Pod korą długo była u mnie zmarznięta gleba, więc irysy w tym roku wyjątkowo mam późno.
Słońca życzę, bo coś go mało. ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Martuś - nie ważne czy to żab, czy żaba - niech po prostu i tak spełnia każde Twoje życzenie. :D
No właśnie - miodunka. Jesteś w ogrodzie po południu i nic a następnego ranka kwitnie już całymi bukiecikami. Piękne są teraz.
Zalotnicy to pewnie odchodzą dlatego, że dowiadują się, że to nie jej ogród ale Twój. :D
A przynajmniej coś się dzieje. ;:306
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Martuś, u Ciebie to już prawdziwa wiosna, nie dość, że nawet fiołki i miodunki kwitną (moje jeszcze nie dają znaku życia), to żaba już wiosnę poczuła. Co prawda ostatnio pisałam, że szafirków jeszcze nie widzę i faktycznie na rabacie ledwie wyściubiły główki z ziemi, ale za to znalazłam błękitne kwitnące w kostce przy drzwiach do piwnicy :roll:
Zdrówka i słońca Ci życzę, u mnie dziś padał deszczyk przez cały dzień, ale on też potrzebny.
:wit :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Trzeba przyznać, że na Twoich kolorowych rabatach dzieje się już bardzo wiele. Jednym słowem, wiosna w pełni.
Podziwiam przede wszystkim irysy żyłkowane, bo moje w tym roku zawiodły, kwitną tylko nieliczne, pojedyncze sztuki. Myślę, że zaszkodziła im stojąca przez kilka dni woda w czasie powodzi. Dodatkowo w tym roku wyjątkowo gruba warstwa mchu wszędzie narosła i rośliny mają trudności z przebiciem się przez niego.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

O! Prawdziwa żaba! Coraz rzadszy widok, Marto :)
U mnie nie ma w tym roku wody i płazy nie będą miały gdzie złożyć jaj :(

Piękny kolor hiacyntów :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, ;:180
Wiosną, każdy kwiatuszek przyprawia o zawrót głowy! ;:306
Śnieżyce długo musiałam namawiać do zamieszkania w moim ogrodzie, a teraz już się nawet sieją ;:333

Iguniu, u mnie też mnóstwo szaroburości, ale nie zwracam na to uwagi, tylko wypatruję kolorków. :tan
Ogromnie się cieszę z kwitnienia tej kaliny w ciepłe dni, bo pachnie cudnie, ;:138 a jesienią rzadko ma okazję. Swoją nutą zapachową, jak dla mnie, przebija bodnantską.
Te zielone noski u Ciebie już na pewno wyskoczyły w górę. ;:168

Jolu, jeszcze nie widziałam żabki wcinającej ślimaka, a kaczki i owszem, chętnie połykają golasy. Widujępo sąsiedzku, jak trudno im przełknąć, kiedy połaszczą się na dużego, a on się im skurczy w dziobie.
Nie powiem, ciekawy sposób wybrałaś na kurowanie się ;:306 , czy nie lepsze byłoby łóżeczko? ;:196

Kasiu :wit
Fiołki już pachniały obłędnie w ciepełku, chociaż jesienią mocno je przetrzebiłam, bo już za bardzo się rozpanoszyły. Nawet myślałam, że obraziły się na mnie i długo nie było ich widać, bo lutowe mrozy zniszczyły im liście. Może Twoje też ucierpiały zimą, ale one są niezniszczalne i na pewno zaraz się pokażą. ;:333

Soniu, wiosna musi być kolorowa!
Miodunki przeważnie takie niewyględne wiosną, ale bardzo szybko zmieniają się w piękne bukiety ;:215 .
Żab nie będę całować, o nie ;:185 , bo jeszcze faktycznie byłby to zaklęty królewicz, a już jednego do obsługi mam w domu! ;:306
Słońce już było, a teraz musimy na nie troszkę poczekać. ;:196

Beatko, myślisz, że żabki mają moc spełniania życzeń jak złota rybka? Dobrze by było, bo mam ich dużo, to nie omieszkam prosić, a nuż się uda? ;:224
Miodunka już u mnie robi się inwazyjna, ale wszelkie owady z niej się cieszą i przyciąga puchate bujanki, to musi być w ogrodzie.
Bażantów zimą mają w nosie prawo własności i całe stado buszuje w ogrodzie, ale są bardzo płochliwe i wiosną wracają w "swoje" zarośla, a ta kura została rozgrzebywać moje kwiatuszki.
Uwielbia ścinać krokusy i iryski! ;:223
W pogromie krokusów, na razie głównie fioletowych, konkurencję robi jej oleica krówka. ;:145 Tej jeszcze u mnie do tej pory nie było, ciekawe co jeszcze ma w menu, jak już pożre krokusy?
Tak, że dzieje się, dzieje, tylko nie wszystko mi się podoba. ;:306

Halszko, już taka piękna wiosna, a tu zima chce pokazać, że to jeszcze jej czas!
Twoje roślinki czekają na przyjście wiosny już na stałe. ;:333
U mnie padało do południa, spłukując zimowy kurz, a potem wyszło słońce i było cudnie wiosennie :tan , a od dzisiaj ziąb na tydzień! :(
Życzenia odwzajemniam gorąco! ;:196

Lidziu, ;:196 wiosna w pełni, a tu zima wraca!
Moje iryski też nie kwitną powalająco, ale podejrzewam, że to efekt suszy ;:306 . Zresztą one nie chcą u mnie zanadto się rozrastać, chociaż usilnie je namawiam.
Z tym mchem jest coś na rzeczy, u mnie porasta wszystkie rabaty, czy to w cieniu, czy w słońcu, chociaż ostatnio było sucho. Chyba trzeba pomyśleć o wapnowaniu.

Małgosiu, u mnie też nie ma wody na działce, ani w bliskiej okolicy, a żabek wszelkich mam dużo. Jest za płotem rzeka, ale czy żabki rozmnażają się w płynącej wodzie?
Hiacynty w odmianie Woodstock. :wit

Trochę wczorajszej wiosny.
Kalina niemal w pełni kwitnienia. Wczoraj nawet odwiedził ją fruczak gołąbek, niestety nie miałam przy sobie aparatu.

Obrazek

Obrazek

Latolistka już udało mi się przyłapać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pierwszy tulipanek na tarasie.

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Martuś ale masz różnego kwiecia. Spora ta Twoja kalina , moja malutka aż jeden pęd kwiatowy wypuściła.
Przylaszczki mają kolor jaki lubię u kwiatów. Muszę sobie je w końcu kupić bo bardzo mi się podobają.
Miłego weekendu. ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękna kolekcja wiosennych kwiatów. Ale najbardziej urzekły mnie ciemierniki o kwiatach pełnych. No i irysy żyłkowane. U mnie się nie utrzymują. Kilkakrotnie podchodziłem do tematu, w różnych miejscach ogrodu sadziłem i zawsze po max dwóch sezonach diabli je brali definitywnie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, kalina rośnie u mnie już parę lat, a na początku tylko rosła w górę, a tak obfitym kwitnienieniem, zaszczyciła mnie dopiero pierwszy raz. ;:333
Mnie marzą się przylaszczki w innych kolorach, o bardziej fikuśnych kwiatuszkach, ale takowe sporo kosztują, a ich żywot w moim ogrodzie niepewny ;:131 , to na razie w marzeniach pozostaną.

Loki, dziękuję. Niestety, dzisiaj cała wiosna przymrożona ;:145 .
Już Cię namawiałam na skrzynkową uprawę irysków żyłkowanych. W pojemnikach możesz ochronić cebulki przed deszczem, bo chyba nadmiar wody zimą, im szkodzi. Może jesienią sama więcej powsadzam do doniczek, bo w gruncie wcale nie przybywa ich zanadto, a niektóre nawet giną bez śladu. ;:14

Wróciła zima, mam nadzieję, że nie na długo i nie będzie takiego mrozu jak prognozują. ;:185

Zdrojówka właśnie zaczęła rozkwitać.

Obrazek

Pierwszy Ice Folies.

Obrazek

Te już nie będą takie ładne, kiedy wiosna znowu wróci. ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciepła w sercu, na zimną niedzielę. :wit
Pozdrawiam! Marta