Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
Odświeżę trochę temat - może da się go przezimować podobnie, jak robi się z różami? We Włoszech rośnie naturalnie i zasadniczo nie ma żadnych wymagań, problemem jest zima - znosi przymrozki, ale nie mróz. W doniczce zawsze będzie marnie i nie ma to wiele sensu
Witam.
Wiosną do jednej z donic posiałem rozmaryn. Długo nic nie było, aż pojawiło się coś co wyglądało jak rozmaryn. Dziś jest już większe ale mam wątpliwości czy to rozmaryn czy jakiś chwast.
Bardzo proszę szanownych doświadczonych użytkowników o odpowiedź co to jest bo nie wiem czy mam to zostawić czy wyrywać?

Wiosną do jednej z donic posiałem rozmaryn. Długo nic nie było, aż pojawiło się coś co wyglądało jak rozmaryn. Dziś jest już większe ale mam wątpliwości czy to rozmaryn czy jakiś chwast.
Bardzo proszę szanownych doświadczonych użytkowników o odpowiedź co to jest bo nie wiem czy mam to zostawić czy wyrywać?

-
- 200p
Wygląda podobnie, ale przecież łatwo to sprawdzić, rozetrzeć kilka listków w rękach i zobaczyć, jaki będzie zapach
Już wiem, to jest rozmaryn odmiany ALBUS.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 lis 2019, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy odmianowe też można jeść?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- 200p
Jaka to odmiana? Ja mam taki z Lidla, minimalny mróz go natychmiast niszczy. I jest w zasadzie bezużyteczny, zapachu nie ma prawie w ogóle. Nie wiem, czy widzieliście dzikie odmiany, które rosną chociażby we Włoszech. Zapach jest taki, ze wystarczy zbliżyć się do krzaka i już czuć.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie mam pojęcia jaka to odmiana,ale wszystko wskazuje,że jest to ten o jakim piszesz.
Calą"zimę " stoi na balkonie,nic mu nie jest. Rośnie całkiem dobrze i pachnie z daleka.
Kupiłam go dość dawno w Castoramie o ile dobrze pamiętam w 2014 roku.

Calą"zimę " stoi na balkonie,nic mu nie jest. Rośnie całkiem dobrze i pachnie z daleka.
Kupiłam go dość dawno w Castoramie o ile dobrze pamiętam w 2014 roku.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój też ma pąki kwiatowe. Przeżył zimę. W zeszłym roku innemu też dobrze szło, ale pod koniec lutego bodajże raz był większy przymrozek i padł i parę innych rzeczy też. W tym roku zima lżejsza była.
Rozmaryn w doniczce ceramicznej z marketu, czy przesadzać?
Cześć,
Kupiłem ostatnio w Aldi taki rozmaryn w ozdobnej doniczce ceramicznej:

Doniczka nie ma żadnych otworów więc długo będzie trzymała wilgoć i nie będzie dostępu powietrza, górna warstwa wysypana jest korą, natomiast pod nią jest coś na zasadzie nie wiem torfu, włókna? Podlewałem go w sobote a jak teraz włożyłem palec to nadal jest bardzo mokro. Czy powinienem taki rozmaryn przesadzić do normalnej doniczki z podstawką? Czy można dać jakąś osłonkę żeby ładnie wyglądało? zwykłe doniczki z dziurami w dnie się średnio prezentują. Jakie podłoże do niego będzie pasowało? Na chwile obecną chyba większej doniczki nie ma co dawać. Pytanie czy pozbyć się nadmiaru tego oryginalnego podłoża?
Kupiłem ostatnio w Aldi taki rozmaryn w ozdobnej doniczce ceramicznej:

Doniczka nie ma żadnych otworów więc długo będzie trzymała wilgoć i nie będzie dostępu powietrza, górna warstwa wysypana jest korą, natomiast pod nią jest coś na zasadzie nie wiem torfu, włókna? Podlewałem go w sobote a jak teraz włożyłem palec to nadal jest bardzo mokro. Czy powinienem taki rozmaryn przesadzić do normalnej doniczki z podstawką? Czy można dać jakąś osłonkę żeby ładnie wyglądało? zwykłe doniczki z dziurami w dnie się średnio prezentują. Jakie podłoże do niego będzie pasowało? Na chwile obecną chyba większej doniczki nie ma co dawać. Pytanie czy pozbyć się nadmiaru tego oryginalnego podłoża?
Najlepiej posadzić w plastikowej, szkółkarskiej doniczce z dziurami w uniwersalnym podłożu i to wstawić do ozdobnej ceramicznej tak by wokół było nieco luzu tak ok.1 cm.Zrób to jak najprędzej zanim korzenie zaczną gnić, bo nie wiadomo jak długo to tak posadzone bez otworów.
Kupiłem dziś doniczkę z dziurkami, ale nie było to łatwe a marketach budowalnych takich zwykłych doniczek z otworami w dnie jak na lekarstwo, skoro mowicie ze te sa lepsze bo jest dostęp powietrza, to takich doniczek które przypominają osłonkę nie warto kupować? Nie które z nich widziałem mają takie podwyższenie w dnie tak jakby sie miało do niej włożyć doniczkę żeby nie stała na samym dnie, ale sam produkt już się nazywał doniczka a nie osłonka, więc chyba trochę nie ogarniam tematu :P
Btw kupiłem jakiś czas temu nawóz długodziałający który wg opakowania przeznaczony jest do pelargonii i surfinii czy cos stoi na przeszkodzie zeby dodawać go też do podłoża do innych kwiatów?
Btw kupiłem jakiś czas temu nawóz długodziałający który wg opakowania przeznaczony jest do pelargonii i surfinii czy cos stoi na przeszkodzie zeby dodawać go też do podłoża do innych kwiatów?
Możesz posadzić do doniczki ceramicznej, ale ja tak nie robię, bo zazwyczaj otwór w niej jest mały, z czasem się zasklepia. W szkółkarskiej doniczce jest więcej otworów i lepszy odpływ i napowietrzenie. Łatwiej też przenieść rozmaryn do miejsca zimowania w lekkiej doniczce, zamiast ciężkiej ceramicznej.
Nawóz możesz także dać do innych kwiatów.
Nawóz możesz także dać do innych kwiatów.