Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawa - uprawa w domu
Na pewno nie wodą przegotowaną, bo w niej nic nie ma, czyste H2O. Woda do podlewania kawy musi zawierać nawóz,bo jak wcześniej pisałam kawa jest bardzo żarłoczna. Braki nawozowe widać-jasnozielone liście,brązowiejące i zasychające brzegi a następnie całe blaszki liściowe.
ania1590
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedzi. Jak już wspomniałek, nasionka dopiero co wsadziłem do ziemi. Czy mogę je już traktowac jakim kolwiek nawozem?
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście że nie na tym etapie się nawozi, roślinki mają startowy nawóz w glebie,jak zaczną rosnąć, rozłożą liścienie to wtedy można odrobinkę nawozu dać, ale żeby nie zasolić gleby.
ania1590
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Męczy mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie niektórzy piszą coś o uszkadzaniu rowków nasionek przed wsadzeniem do wody. Czy tak faktycznie powinno się robić? Dziwne pytanie, ale jestem nowicjuszem w hodowli roślin.
Witaj.Nasiona kawy położyłeś na ziemi,nie przykryłeś ziemią.Nie wolno-może zgnić.Wschodzi różnie .Od 2-4tygodni gdy siałem świeże zerwane z mojej kawy,do2-4miesięcy.Cierpliwości,oraz pilnuj aby ziemia była stale wilgotna.Jeśli za bardzo wyschnie może zachamować kiełkowanie i nasiona do kosza.Co do uprawy to kilka dobrych rad już dostałeś,poczytaj wcześniejsze posty a wrazie pytań odpowiem.Powodzeniadariusz2511 pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Jak już wspomniałek, nasionka dopiero co wsadziłem do ziemi. Czy mogę je już traktowac jakim kolwiek nawozem?
-- 9 lut 2013, o 20:32 --
Nic takiego. się nie robi zwykłe moczenie w wodzie o temp.ok.25-30 stopni i do doniczki .Ciepło i wilgoć oraz cierpliwość.dariusz2511 pisze:Męczy mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie niektórzy piszą coś o uszkadzaniu rowków nasionek przed wsadzeniem do wody. Czy tak faktycznie powinno się robić? Dziwne pytanie, ale jestem nowicjuszem w hodowli roślin.
Re: Kawa- choruje
Kawa to roślina z tropików, musi mieć dużo słońca, żyzną ziemię i wilgoś w powietrzu.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dużo słońca ? nie kawa arabska bo od razu pali liście ;)
Z dala od promieni słonecznych .
Z dala od promieni słonecznych .
Maniak roślin egzotycznych ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
A u mnie dopiero odżyła na południowym parapecie ;) Wschód jej nie pasował ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- stalewiak
- Kontakt:
Zimą tak ale latem pali liście , tak było u mnie
Teraz to co to za słonce jak nic
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Teraz to co to za słonce jak nic
Słuchajcie, kawa rodziców trafiła już na południowy parapet. Ja swoją przestałam przelewać, podlewam systematycznie ale niewiele no i spryskuję liście. Ale zanim nabierze jakiegoś wyglądu to jeszcze potrwa. Teraz planuję kupić biohumus i zacząć ją zasilać na wiosnę.
Dzięki za wszystkie rady
Agnieszka
Dzięki za wszystkie rady
Agnieszka
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Witajcie, może poradzicie mi co robię źle.
Kawa rośnie u mnie już ładnych kilka lat, niestety z roku na rok większość liści które urosną podczas lata jesienią i zimą usycha i odpada. Na wilgotność nie może narzekać bo co dzień ktoś ją zrasza, może to światło którego zimą jest mniej? Kiedyś kilka razy kwitła i wydawała owoce, w ostatnich latach tylko wypuszcza liście i zrzuca je na przemian.
Przepraszam za jakość zdjęć, chciałem zadać to pytanie od razu po odkryciu wątku.
.![Obrazek](http://img28.imageshack.us/img28/6631/20130225205619.jpg)
Kawa rośnie u mnie już ładnych kilka lat, niestety z roku na rok większość liści które urosną podczas lata jesienią i zimą usycha i odpada. Na wilgotność nie może narzekać bo co dzień ktoś ją zrasza, może to światło którego zimą jest mniej? Kiedyś kilka razy kwitła i wydawała owoce, w ostatnich latach tylko wypuszcza liście i zrzuca je na przemian.
Przepraszam za jakość zdjęć, chciałem zadać to pytanie od razu po odkryciu wątku.
![Obrazek](http://img266.imageshack.us/img266/9426/img0396oo.jpg)
![Obrazek](http://img28.imageshack.us/img28/6631/20130225205619.jpg)
Russski gdzie w tej doniczce masz odpływy wody? nawet jak wstawiona w osłonkę mogą robić się zastoiny wodne w dnie doniczki i stąd reakcja rośliny. Światło też z pewnością ma na to wpływ. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Odpływ jest na spodzie doniczki który jest wklęsły i cały nadmiar spływa do podstawki.
Szkoda, więcej światła jej nie zapewnię, a w takim stanie nie jest specjalną ozdobą domu.
Pozostał sentyment bo stoi u mnie 9-10 lat.
dziękuję za opinie.
Szkoda, więcej światła jej nie zapewnię, a w takim stanie nie jest specjalną ozdobą domu.
Pozostał sentyment bo stoi u mnie 9-10 lat.
dziękuję za opinie.
- stalewiak
- Kontakt:
Na tak duzą roślinę tak mała doniczka i to jest jeden z powodów . 2 powód to kawa musi w zimę być jak najbliżej okna południowego i wtedy będzie ok . Zauważyłem że moja jedna z kaw lepiej zimuje na korytarzu gdzie temperatura jest około + 16 niż ta w domu co temp srednio +23 - 27 ;)
Zastosuj sie do moich rad a będziesz dziękował ;)
Zastosuj sie do moich rad a będziesz dziękował ;)