Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

lookas0001 pisze: 1. Pierwsze zadanie to dobrze wygrabić trawę. Można użyć grabi jak również i aeratora? Jak rozumiem aerator zrobi to samo co grabie tylko szybciej i skuteczniej.
2. Rozsypać nawóz i dobrze podlać.
3. Po pierwszym koszeniu użyć wertykulatora.

Czy na początek te zabiegi starczą?
1. Zacznij od badania kwasowości gleby. znając ten ważny parametr wiesz jak postępować dalej. Jeśli nie wiesz to kup prosty kwasomierz podaj na forum jaki otrzymałeś odczyty. Wówczas powiem Jakie masz kolejno wykonać zabiegi i jakie podawać nawozy. Jeśli masz 4.5-5.5pH i dasz Plifoskę 8 czyli jeszcze bardziej zakwasisz to z trawnika zostanie śmierdzący gnój. Inaczej się sprawa ma kiedy gleba ma odczyn zasadowy. Wtedy możesz sypać polifoskę, choć jest to dla mnie mało zrozumiałe bo w tej cenie są nawozy specjalistyczne zdecydowanie lepiej zbilansowane do trawnika.
- grabie odstaw na bok to wróg trawnika. Jeśli trawnik jest nieduży kup scaryfikator polecam ten:http://www.nokaut.pl/pozostale-narzedzi ... r-l37.html
- z mechanicznymi jest pewien problem. Tanie bardzo niszczą trawę, profesjonalne są zbyt kosztowne dla indywidualnego inwestora.

2. Wszystko zależy jaki nawóz sypiesz. Nowej generacji nawozy czyli Hydro nawozy nie wymagają tego zabiegu. Są specjalnie powlekane warstwami by stopniowo się rozpuszczać np Osmocote, Hydro Complex i dziesiątki innych mniej lub bardziej znanych.
3. Nie. Zawsze po napowietrzaniu powstałe rowki zasypujesz piaskiem daje to trwalszy efekt i wystarczy zrobić to raz w roku
x - o -0
---

Post »

geotravel pisze:Jak można poczytać w poniższym linku na temat stosowania na początku wegetacji nawozów o zwiększonej ilości azotu są rozbieżne

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/piek ... t6919.html

i bądź tu mądry początkujący ogrodniku :(

Pozdrawiam
Temat wyjaśniłem decyzja należy do Ciebie.
x - o -0
---

Post »

geotravel pisze:Jak można poczytać w poniższym linku na temat stosowania na początku wegetacji nawozów o zwiększonej ilości azotu są rozbieżne
i bądź tu mądry początkujący ogrodniku :(
Pozdrawiam
przelicz nakład pracy i finanse i gwarancja ze nie przedawkujesz.

Sierrablen 28+5+5 5-6M (20kg) - całosezonowy nawóz trawnikowy
Sierablen, nawóz trawnikowy 28+5+5+Fe jest nawozem całosezonowym (5-6m). Worek 20kg wystarcza na powierzchnie 500m2. Granulowany nawóz w otoczce z naturalnej zywicy.
Stosuje się do intensywnie użytkowanych powierzchni trawiastych koszonych > 30mm wysokość źdźbła trawy.

- jednokrotna aplikacja gwarantuje NPK na okres wiosny i lata,
- cały materiał otoczkowany żywicą lub technologią Poly-S,
- azot zapewnia najlepszy wzrost w czasie całego okresu zakladania trawników,
- brak uwalniania składników pokarmowych w temperaturach ujemnych,
- stosowanie nawozu marzec-maj lub lipiec-sierpień,
Dawka: 35-55 g/m2
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ogrod2000, jeżeli już zachęcasz Forumowiczów do stosowania zalecanych nawozów, niewątpliwie bardzo dobrych, to podaj też ich ( średnią) cenę jednostkową. Gdybym stosował zalecane przez Ciebie nawozy( jeszcze raz podkreślam, by nie było wątpliwości , że bardzo dobre) to bym musiał "pójść z torbami", przy uprawie mojego ogrodu.
geotravel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2010, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt na taki trawnik powiedzmy 1000 m2 to potrzeba 2 worki Sierrablen koszt średnio ok 600 do 700 zl (razem z wysyłka) to sporo
raxa12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 20:59

Post »

Tadeuszu w 100% popieram, ja swój 15 arowy trawnik nawoziłem co roku Azofoską w tym roku(ta sobota) postanowiłem nawieźć trawnik tak jak ty to robisz , tylko ze na pierwszy rzut dam Polimag S taki dostałem (co ty na to :?: )
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Zrobiłem rekonesans w GeSie
Polifoska E - 90 zł
mocznik - 80 zł

Cena za worek 50 kg

Tadeuszu czy poinsturujesz mnie czy to dobry wybór i kiedy nawozić?
geotravel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy ktoś stosował ten nawóz Sierrablen (oprócz ogrod2000 ) bo ciekawi mnie czy przy kosiarce z koszem
( wytwarza się podciśnienie i wciąga wsio co luźne) po kilku razach koszeniach granulki znalazłyby się wraz ze skoszoną trawą w pojemniku i po nawozie długo działającym który wyląduje w kompostowniku.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Spokojnie możesz kupić jaki chcesz nawóz . Żadna kosiarka go nie wciągnie . Poza tym kosiarka nie wytwarza podciśnienia .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawozy typu Polifoska, czy typu Polimag, są dobrym nawozem do wczesnego wiosennego nawożenia trawników, nie zaszkodzi je uzupełnić w kwietniu ( i później), nawozami zawierającymi większe dawki azotu.

Ja Polimag S, czy Polifoska M z powodzeniem stosuję w zasilaniu w nawozy moje liczne na ogrodzie rośliny iglaste i kwasolubne .
geotravel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

amadyn pisze:Spokojnie możesz kupić jaki chcesz nawóz . Żadna kosiarka go nie wciągnie . Poza tym kosiarka nie wytwarza podciśnienia .
Być może i nie martwię się o nawozy które rozpuszcza się po podlewaniu a ten nawóz nie uwalnia się tak szybko bo są to kulki otoczce z naturalnej żywicy więc skoro moja kosiarka drobne rzeczy wciąga bo znajduję w je w koszu z trawą do dlaczego taki nawóz nie miałby się znaleźć w trawie skoszonej w pojemniku. Ok nie ważne nie mój problem bo nie stać mnie na tak drogi nawóz.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze:Nawozy typu Polifoska, czy typu Polimag, są dobrym nawozem do wczesnego wiosennego nawożenia trawników, nie zaszkodzi je uzupełnić w kwietniu ( i później), nawozami zawierającymi większe dawki azotu.

Ja Polimag S, czy Polifoska M z powodzeniem stosuję w zasilaniu w nawozy moje liczne na ogrodzie rośliny iglaste i kwasolubne .
W takim razie polegam na twoim doświadczeniu. Kupię jutro Polifoskę M, przy okazji zasilę iglaki i borówki ;-)
W kwietniu kupię Mocznik
... a żelazo? U mnie trawnik ma nierównomierny kolor, są ciemnozielone kępy
x - o -0
---

Post »

AGP-ON pisze:
W takim razie polegam na twoim doświadczeniu. Kupię jutro Polifoskę M, przy okazji zasilę iglaki i borówki ;-)
W kwietniu kupię Mocznik
... a żelazo? U mnie trawnik ma nierównomierny kolor, są ciemnozielone kępy
Polifoska M stosowana jest do podwyższenia treściwości masy zielonej w uprawach gatunków traw pastewnych. Czyli po ludzku pisząc stosując taki zestaw chemicznych związku uzyskamy trawę "napompowaną" o szerokim i grubym pokroju źdźbła, co jest bardzo pożądane w przypadku paszy zielonej dla bydła. Odwrotnie do oczekiwanego efektu w trawniku ozdobnym, gdzie oczekujemy soczystej barwy, miękkości i wąskiego pokroju źdźbła. Te i inne informacje zawarte są na worku Polifoski M i Polifoski M-Max
Gdy nasz trawnik opiera się głownie na życicy trwałej uzyskamy bardzo twardy i ciemno zielony o szerokim pokroju listek.

Co do żelaza, można, a nawet trzeba stosować już teraz do późnej jesieni. Zabarwi to trawę na ciemny kolor i zapobiegnie rozwojowi mchów, proporcje 1:40
x - o -0
---

Post »

geotravel pisze:Czy ktoś stosował ten nawóz Sierrablen (oprócz ogrod2000 ) bo ciekawi mnie czy przy kosiarce z koszem
( wytwarza się podciśnienie i wciąga wsio co luźne) po kilku razach koszeniach granulki znalazłyby się wraz ze skoszoną trawą w pojemniku i po nawozie długo działającym który wyląduje w kompostowniku.
1. "Ssanie" o którym piszesz występuje wyłącznie w kosiarkach rotacyjnych, czyli tych powszechnie stosowanych w przydomowych trawnikach. Siła ssania zleży od konstrukcji noża. Są noże tnące i noże tnąco-mulczujące. Te drugie mają charakterystyczne zagięcie na końcówkach noża, powodujące zwiększone podnoszenie czyli i ciśnienie potrzebne przetrzymania pokosu w obudowie noża co umożliwia lepsze rozdrobnienie.

2. Nawozy klasy Hydro (długo terminowe nawet do 9 m-cy czyli raz na cały sezon) mają powłoki z lepkich materiałów co przytwierdza je na miesiące do gruntu, dlatego ich cena jest wyższa i to je odróżnia od nawozów rolno-ogordniczych typu azofoska, polifoska i innych tego typu. Zakłada się, że prawidłowym zestawem dla trawnika jest podział na 4:1:1, co nie zawsze jest właściwym zestawieniem. Na różnych glebach i różnych darniach stosujemy właściwe dla gatunku proporcje, w zależności od pory roku, opadów stanu darni, temperatur i przeznaczenia trawnika.

3. Niema uniwersalnego dla wszystkich nawozu. Można bardzo precyzyjnie wyznaczyć jakie nawóz jest w danym momencie potrzebnym, ale to wymaga analizy gleby i dużego doświadczenia i to co najważniejsze podstaw chemii.

4. Nawozy specjalistyczne do trawników są tak zbilansowane by trawę wzmocnić i nie spowodować zakwaszenia gruntu, wypalenia masy zielonej i innych przykrych następstw przy nie umiejętnym stosowaniu.

5. Profesjonalne firmy zajmujące się zakładaniem trawników i ich późniejszym utrzymaniem mają wiedzę i doświadczenie by zawsze aplikować to co jest brakujące w trawniku lub niwelować to co jest w nadmiarze. Niestety większość z nas nie stać na takie usługi więc radzić trzeba sobie samej/mu

6. Można praktykować na róznych nawozach np dzieląc trawnik na wyznaczone strefy. Każda ze stref z innym nawozem, w ten sposób organoleptycznie ocenimy co dla naszego trawnika jest dobre. a co lepiej odstawić

Przypomnę jeszcze, że podstawowym składnikiem odżywczym trawnika jest AZOT
Polifoska M ma dla rozwoju trawnika bardzo nie korzystne zestawienie NPK 5-16-24 czyli 1:3:5 a powinno być 5:1:1 wiec nie jest to nawóz do trawnika ozdobnego, można go stosować w okresie końca wegetacji, celem wzmocnienia sytemu korzennego i przygotowania do zimy. Podanie nawozu zawsze coś spowoduje, traw będzie inna niż jak by nawozu nie podawać wcale, tylko to co spowoduje nie zawsze jest dla trawy odpowiednie, a zwłaszcza dla jej wyglądu.

Jeśli już koniecznie szukamy oszczędności w kupnie nawozu startowego po zimnie i szybko chcemy nasz trawnik odbudować to powinien być to nawóz wysoko azotowy np. Mocznik lub bardziej uniwersalny Yara 15, 25kg 30zł-40zł
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Proszę zatem o pomoc w doborze nawozu. Co kupić?

W jaki sposób rozprowadzić nawóz na trawniku?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”