Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia - wysiew nasion
Nie, nie ona nie jest przelana, jest upaćkana w ziemi bo ją pikowałam, a zdjęcie było robione zaraz po.
Iwona
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Nie wiem czy próbowaliście rozmnażać bazylię przez ukorzenianie szczepek.
Bardzo łatwo to zrobić. W ubiegłym roku udało mi się "przezimować" 3 roślinki (oczywiście w domu !). Wczesną wiosną robiłam sadzonki dla siebie i znajomej. Gałązki szybko wypuszczają korzonki. Od razu ma się roślinki dużo większe niż te z nasion. Robiłam to również latem z bazylią rosnącą na grządce.
W ten sam sposób można rozmnożyć miętę. Mam na myśli te niezbyt znane gatunki jak gapefruitowa, czy jabłkowa, które nie rozrastają się tak szybko jak zwykła .
Bardzo łatwo to zrobić. W ubiegłym roku udało mi się "przezimować" 3 roślinki (oczywiście w domu !). Wczesną wiosną robiłam sadzonki dla siebie i znajomej. Gałązki szybko wypuszczają korzonki. Od razu ma się roślinki dużo większe niż te z nasion. Robiłam to również latem z bazylią rosnącą na grządce.
W ten sam sposób można rozmnożyć miętę. Mam na myśli te niezbyt znane gatunki jak gapefruitowa, czy jabłkowa, które nie rozrastają się tak szybko jak zwykła .
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Moja bazylia już taka
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/-5ZZPec76MXY/T2dYI824RhI/AAAAAAAAAv8/hi5xOaPvkl0/s720/DSC_1103.JPG)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Edyta, no pełne uznanie
Słuchajcie, wysiałam bazylię z paczki ale oprócz czegoś, co podejrzewam jest bazylią wyrosły mi również takie długie i wiotkie siewki. Jest ich bardzo dużo, właściwie to zagłuszają bazylię bo są dużo wyższe, tyle, że cienkie. Czy ktoś miał podobnie?
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
Słuchajcie, wysiałam bazylię z paczki ale oprócz czegoś, co podejrzewam jest bazylią wyrosły mi również takie długie i wiotkie siewki. Jest ich bardzo dużo, właściwie to zagłuszają bazylię bo są dużo wyższe, tyle, że cienkie. Czy ktoś miał podobnie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wow nieźle wyrosłaedi13 pisze:Moja bazylia już taka![]()
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy są takie czerwonawe? Bo u mnie takie coś wyrosło...zamiast bazyliiMagdallena pisze:Edyta, no pełne uznanie![]()
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Mam czerwoną rośnie z tyłu może nie dokładnie widać na zdjęciu ale zdecydowanie gorzej rośniesurvivor26 pisze:A czy są takie czerwonawe? Bo u mnie takie coś wyrosło...zamiast bazyliiMagdallena pisze:Edyta, no pełne uznanie![]()
Słuchajcie, wysiałam bazylię z paczki ale oprócz czegoś, co podejrzewam jest bazylią wyrosły mi również takie długie i wiotkie siewki. Jest ich bardzo dużo, właściwie to zagłuszają bazylię bo są dużo wyższe, tyle, że cienkie. Czy ktoś miał podobnie?Bazylia być może jeszcze ruszy, ale na razie wyroslo tylko to coś - podejrzewam jakieś zanieczyszczenie nasion, bo siałam do tej samej ziemi, co wszystkie inne rośliny, a wyrosło tylko w bazylii.
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
- Magdallena
- 1000p
Te cienkie siewki są zielone. Posiałam też inną bazylię - cytrynową, zdaje się, ale siewki wyglądają tak samo jak bazylii właściwej.
Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Moje są takie:Magdallena pisze:Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
- Magdallena
- 1000p
O, moje też takie są
Tyle, że siewki bazyli cytrynowej wyglądaja tak samo jak właściwej...hmmm
Dzięki za fotkę![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Dzięki za fotkę
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Pewnie siewki bazylii cytrynowej będą miały inny zapach, kiedy będziesz uszczykiwać żeby się ładnie rozkrzewiały to łatwo będzie odróżnić
.
Poprawcie mnie, jeśli wypisuję głupoty nie z tej ziemi![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Poprawcie mnie, jeśli wypisuję głupoty nie z tej ziemi
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
- Magdallena
- 1000p
Jak się mają Wasze bazylie? Ja mam całą masę siewek. Już nie mam w co je pikować
Ale rzeczywiście te przepikowane są ze 3 razy większe od tych, które nadal rosną razem. Ot, magia pikowania ![;:15](./images/smiles/mago.gif)
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
![;:15](./images/smiles/mago.gif)