Pikowanie pomidorów cz.2
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Można oberwać, jeśli chce się posadzić głębiej pomidorka. Czasem gdy pomidor rośnie liścienie zostają bardzo nisko.
- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje żółte pomidory rosną fenomenalnie, ale siewki czerwonych malinowych i koktajlowych "położyły się". Czyli przesadzić je do większych doniczek i wsadzić głęboko, jak zrobiła monimg?
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Moje pomidory, papryki,.... jeszcze przed świętami "wyprowadziłam" z domu do foliowca, w środku jest konstrukcja z okien(mini szklarnia), w niej na spodzie styropian na nim poustawiane skrzynki z flancami. W zimne noce zapalam znicze(nagrzane szkło znicza "zatrzymuje" ciepło bliżej podłoża)
Dzielnie znoszą tegoroczną kapryśną wiosnę 
efrank "położyły się" - a nie stoją dalej od światła dziennego? czyli "wygięły się" w jego kierunku? Może i czas przesadzić. Zdjęcie dużo by wyjasniło
?

efrank "położyły się" - a nie stoją dalej od światła dziennego? czyli "wygięły się" w jego kierunku? Może i czas przesadzić. Zdjęcie dużo by wyjasniło

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- efrank
Hm, przez jakiś czas stały na komodzie, więc być może to z braku światła. Teraz stoją na słonecznym parapecie i zauważyłam, że niektóre obróciły się do słońca. Część jednak nadal leży. Sadziłam je w takich torfowych doniczkach pęczniejących, pierwszy raz coś takiego miałam. Sądzę, że trzeba je też przesadzić - za dużo ich w jednej... Muszę się za to koniecznie zabrać jutro/pojutrze. Widzę, że część z Was sadzi w opakowaniach po jogurtach, śmietanie - czemu ja na to wcześniej nie wpadłam! Zaoszczędziłabym kupę kasy...
Człowiek się na błędach uczy. Teraz będę opakowania przez zimę składować ;)
To moje leżące pomidory:

To moje leżące pomidory:

W sklepach z opakowaniami są kufle plastikowe 0,4 lub 0,5 litra po jedyne 24 gr/szt. Lepsze są nawet te 0,4/ szersze dno/efrank pisze:Teraz będę opakowania przez zimę składować ;)
Pozdrawiam
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
W sklepach ogrodniczych są doniczki tzw. 'bylinówki' o pojemności 0,5 za 18 gr. sztuka.
Są ustawne, stabilne, wytrzymałe i służą kilka sezonów.
Są ustawne, stabilne, wytrzymałe i służą kilka sezonów.

pozdrawiam, Anita
- efrank
Ooooooo... To w drodze do pracy "zahaczam" o ogrodniczy... Zaraz wychodzę, więc... ;)
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Efrank
Mocno Ci się wydłużyły. Musisz koniecznie coś z tym zrobić, bo nie wygladaja najlepiej. Koniecznie podlej obficie.
Ja, po przesadzeniu zauważyłam, że łodyżki już mocno zgrubiały.
Te najbardziej przekręcone odwróciłam i się ładnie naprostowały. Stawiam je przy oknie balkonowym, bo ja mam same prawie takie okna. Już bliżej światła nie mogą być a i tak kierują sie w stronę okna.
Odnośnie pojemników to jak zobaczyłam cenę tego w Obi to normalnie mi się odechciało. Toż to się nie opłaca sadzić pomidorów gdzie 11 pojemników kosztuje 11zł. Nie mówiąc o mini szklarenkach w których jest 8 lub o parę więcej za 36 zł (bo jest nakrywka). Szaleństwo. Jeszcze trzeba dokupić ziemię - to już wychodzi tak drogi interes, że ho ho...
Wszystkie jogurtówki zbierałam systematycznie a i tak mi zabrakło.
Mocno Ci się wydłużyły. Musisz koniecznie coś z tym zrobić, bo nie wygladaja najlepiej. Koniecznie podlej obficie.
Ja, po przesadzeniu zauważyłam, że łodyżki już mocno zgrubiały.
Te najbardziej przekręcone odwróciłam i się ładnie naprostowały. Stawiam je przy oknie balkonowym, bo ja mam same prawie takie okna. Już bliżej światła nie mogą być a i tak kierują sie w stronę okna.
Odnośnie pojemników to jak zobaczyłam cenę tego w Obi to normalnie mi się odechciało. Toż to się nie opłaca sadzić pomidorów gdzie 11 pojemników kosztuje 11zł. Nie mówiąc o mini szklarenkach w których jest 8 lub o parę więcej za 36 zł (bo jest nakrywka). Szaleństwo. Jeszcze trzeba dokupić ziemię - to już wychodzi tak drogi interes, że ho ho...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Może za mało pijesz jogurtu - to cenne kultury bakteriimonimg pisze:...

Ja tez zbieram każdy kubek i wcale nie mam ich za dużo.
Pozdrawiam

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Ja od wczoraj zbieram kubki na przyszły sezon,najbardziej sprawdzą się półlitrowe po jogurcie:)Czy robicie w nich dziurki w dnie?
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się w 100%, najlepsze po jogurtach 500g 
A na dynie i ogórki po serkach granulkowych 500g, też muszę zacząć zbierać
Dziurki koniecznie trzeba robić

A na dynie i ogórki po serkach granulkowych 500g, też muszę zacząć zbierać

Dziurki koniecznie trzeba robić

Pozdrawiam, Dorota
Cantati
Do rozsady ogórków pojemniki 0,5 litra są zdecydowanie za duże. Bryła korzeniowa nie przerośnie całego podłoża i przy wysadzaniu do gruntu będzie trudno tą sadzonkę wyciągnąć a przy wyciąganiu będziesz uszkadzać korzenie.
Pozdrawiam
Do rozsady ogórków pojemniki 0,5 litra są zdecydowanie za duże. Bryła korzeniowa nie przerośnie całego podłoża i przy wysadzaniu do gruntu będzie trudno tą sadzonkę wyciągnąć a przy wyciąganiu będziesz uszkadzać korzenie.
Pozdrawiam
- cantati
forumowicz - i znowu mnie uchroniłeś przed zrobieniem głupoty
To jakie najlepiej? Jestem na etapie poszukiwania na teraz, bo w przyszłym tygodniu chciałam wysiać ogóreczki. Chyba, że kupię po prostu cylindry? Bo torfowe doniczki jakoś do mnie nie przemawiają 

Pozdrawiam, Dorota
Cantati
Jeżeli to mają być ogórki do gruntu , to nie należy zbytnio kombinować z pojemnikami dla nich. Wystarczy wielopaleta taka 5x9. Po dwóch tygodniach pobytu w takiej palecie rozsada doskonale wychodzi z doniczek/ nie przelewać przed wysadzaniem/. Nie ma sensu do gruntu forsować wyrośnietej rozsady, chyba, ze będą to ogórki sałatowe. Do gruntu wystarczy jak rozsada ma wypuszczony pierwszy liść.
Pozdrawiam
Jeżeli to mają być ogórki do gruntu , to nie należy zbytnio kombinować z pojemnikami dla nich. Wystarczy wielopaleta taka 5x9. Po dwóch tygodniach pobytu w takiej palecie rozsada doskonale wychodzi z doniczek/ nie przelewać przed wysadzaniem/. Nie ma sensu do gruntu forsować wyrośnietej rozsady, chyba, ze będą to ogórki sałatowe. Do gruntu wystarczy jak rozsada ma wypuszczony pierwszy liść.
Pozdrawiam
- cantati
Tak forumowicz, sałatkowe chciałam wysiać troszkę wcześniej, a gruntowe myknę do paletek, tak jak radzisz, ale to dopiero w długi weekend 
PS. Zrobiliśmy z pomidorów ogórki
Przepraszamy Comciu, i prosimy - jeśli to możliwe - o eksmisję na pole ogórkowe

PS. Zrobiliśmy z pomidorów ogórki

Przepraszamy Comciu, i prosimy - jeśli to możliwe - o eksmisję na pole ogórkowe

Pozdrawiam, Dorota