Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Wysiałam ogórka, koperek i drugi raz rzodkiewkę,a także nasturcję pnącą.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna ta Twoja serduszka. ;:138
Chyba widzę, że rośnie Ci też bluszczyk kurdybanek.
Też mi się rozgościł w ogrodzie. Nawet mi się podobają jego kwiatuszki. :lol:
:wit
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie Ci kwitnie serduszka :D . Moja zdążyła przekwitnąć w domu czekając w doniczce na wiosnę. Ciekawe czy powtórzy kwitnienie :roll: .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję, rzeczywiście serduszka jest bardzo okazała, gdy ją sadziłam, sądziłam że będzie mniejsza, ale nie narzekam. Ciekawe gdzie widzisz znienawidzone przeze mnie ekspansywne zielsko, które wkręca się pędami w różne płożące byliny? Może zaszła pomyłka i określiłaś tak różę okrywową koło serduszki, albo liście kuklika?

Jarzębinko i tego Ci życzę, aby zakwitła ponownie. U mnie sasanka czekała długo w doniczce na dworzu na posadzenie, zdążyła przekwitnąć, ale liczę jeszcze że pojawi się na niej jakiś kwiatek :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam dzisiaj fasolę szparagową i posadziłam rozsadę szpinaku (wczoraj wysadziłam część rozsady aksamitki -mam 3 rodzaje). Posadziłam tez łubiny i dalie karłowe, które posadziłam po zakupie w donicach. Mam jeszcze m.in rozsady pomidorów karłowych i sałaty rzymskiej, ale obawiam się jeszcze sadzić w warzywniku, gdyż w prognozie pogody na przyszły tydzień podczas jednej nocy są 2 stopnie. Może prognoza się nie sprawdzi..?

Kwitnące jabłonie (jako pierwsza dzika jabłoń?)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ogródek widziany oczami przechodniów i kostrzewa.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ładny widok mają przechodnie.Ja kuklika przesadzałam i się obraził i nie zakwitł :wink:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7
Kuklik to wiosenny kwiat, dlatego najlepiej go przesadzać jesienią (można po kwitnieniu, ale ostrożnie i z bryłą ziemi), a te co kwitną na jesienią - wiosną.
Ten widok to odkryłam dopiero wczoraj ;:154
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Aż ma się ochotę na płocie zawisnąć :wink:
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Piękny widok dla przechodniów :lol: . Pozdrawiam cieplutko i ;:3 .
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Ślicznie z punktu widzenia przechodnia także.
Przypomniałaś mi o fasolce... kurcze nie mam miejsc, muszę przygotować pod nią, na szczęścia fasolkę długo mozna sadzić, w zeszłym roku sadziłem pod koniec lipca.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu tak to jest, że co rocznie przecieramy oczy i nie poznajemy naszego ogrodu, bo rośliny w nim wyższe, szersze, obszerniejsze, miejsce w którym dotąd swobodnie przechodziłaś teraz jest za wąskie.
Tak też jest u Ciebie, a widok z ulicy piękny. Większość właścicieli skrzętnie strzeże swoje ogrody sadząc szczelne żywopłoty zasłaniające je przed spojrzeniami przechodniów.
Ty masz się czym pochwalić, brawo.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuje wszystkim Gościom za miłe słowa.
Fasolkę siałam dosłownie jakieś 2 dni temu (później niż ogórki).
Rozrastanie się roślin, na ogół jest mile widziane, ale nie wszystkich.. Niestety ogródek leży poniżej ulicy, aby się osłonić posadziliśmy w ciągu paru lat żywopłot iglasty: jałowce - cisy-żywotniki (wczoraj zauważyłam mszyce na jałowcu Blue Arrow), który kiedyś tam zasłoni widoczek..
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ja jestem osłonięta od ulicy murem i bardzo to sobie chwalę, bo czuję się swobodnie. Zdarza się, że ciekawscy na wyciągniętych szyjach zaglądają ponad nim albo robią dwa kroki z ulicy na wjazd do garażu skąd widać już sporą część ogródka. Ale ich rozumiem, bo też lubię zaglądać ;:306
Olu, udaje ci się fasolka siana wprost do gruntu? Mi słabo kiełkowała i coś ją obgryzało, teraz robię rozsadę w wielodoniczkach i sadzę jak ma rozwinięte liście.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Witaj Olu! Nie mogę pisać w wątku sprzedażowym,dlatego tutaj pragnę Ci serdecznie podziękować za duże roślinki,wzorowo zapakowane i opisane,oraz za cierpliwość i wyrozumiałość.Po ostatnim zakupie na forum ,gdy dostałam kłębowisko fruwających roślin mąż zabronił mi już kupować na forum.Dzięki Tobie trochę się udobruchał ;:138 .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu sieję fasolkę wprost na miejsce gdzie ma rosnąć, szczęściem jakoś udaje się bez szczególnych zabiegów z mojej strony. Latem w ogrodzie pojawia się zielona ściana w poprzek trawnika która oddziela od widoku z ulicy przez ażurową bramę. W tym roku będą tam rosły chmiele japońskie, trawa giganteus i rycynusy, na razie jeszcze nie są posadzone (jest zbyt chłodno w nocy - dzisiaj ma być poniżej 10 stopni), nie wiem ile jeszcze przyjdzie mi czekać (też z sadzonkami pomidora drobnego).

Myszko - Krysiu, bardzo mi miło, dziękuję. W sumie mi tez zdarzały się różne historie z zakupami przez dział ogłoszeniowy. Z niektórych byłam bardzo zadowolona, ale niestety i trafiły się i nieprzyjemne historie. Nie podoba mi się, że niektóre osoby naliczają podwójnie koszt przesyłki nie informując o tym wcześniej, nie dodają gratisów, mylą adresy, wysyłają zamrożone cebule, które potem pleśnieją..
Podoba mi się: kontakt z miłymi forumowiczami, łatwość dostępu do rozmaitych roślin, duże sadzonki (niestety rzadkość), ciekawy gratis.
Dzięki wymianom i zakupom oraz nieoczekiwanym gratisom (dziękuje Pani Krysi, Panom: Przemkowi i Marcinowi) stałam się posiadaczką niezwykłych i rzadkich roślin o cennych leczniczych i oryginalnych właściwościach oraz pięknych roślin :)
ps. trochę się uśmiałam z historią z M ;:306 , cieszę się że mogłam pomóc :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”