Przesadzanie storczyka
Re: Przesadzanie storczyka do nowego podłoża
Ja bym go nie przesadzała, szczególnie dokąd kwitnie.Pąki w storczykach rozwijają się powoli.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Dziekuje za odpowiedz!!
Jeszcze mam takie pytanie na przyszlość, też tyczące sie moich pozostałych Phal.
czy powinno sie przesadzac storczyki-jeśli juz sie to robi do doniczki o jeden rozm wiekszej czy można, jeśli kwiatek jest duzy i szybko rośnie do jeszcze większej?
pozdrawiam!
Jeszcze mam takie pytanie na przyszlość, też tyczące sie moich pozostałych Phal.
czy powinno sie przesadzac storczyki-jeśli juz sie to robi do doniczki o jeden rozm wiekszej czy można, jeśli kwiatek jest duzy i szybko rośnie do jeszcze większej?
pozdrawiam!
Nie jestem ekspertem, ale z tego co wyczytałam na forum to przesadzamy storczyki tylko w razie konieczności i do jak najmniejszej doniczki do jakiej zmieszczą się korzenie. Są to więc ekstra roślinki dla mnie
- nie za często podlewać , unikać przesadzania i pięknie kwitną. Pozdrawiam

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Z tym przesadzaniem to nigdy nie wiadomo, ale ogólnie doniczka o rozmiar większa chyba powinna być. Bo w za dużej często storczyk zaczyna marnieć (zmieniają się warunki życia korzeni i np podłoże gorzej schnie, bo jest go więcej).
Ja osobiście przesadzałam storczyki do tych samych doniczek, po zrobieniu porządków z korzonkami.
Ja osobiście przesadzałam storczyki do tych samych doniczek, po zrobieniu porządków z korzonkami.
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na początek - pytanie ....
Moim storczykom korzenie wychodzą górą, jest ich już zdecydowanie za dużo. Cza na przesadzenie tylko do jakiej ziemi , i jak to zrobić -są jakieś specjalne wytyczne?
Paulina
- zalala
- 10p - Początkujący
- Od: 8 sty 2014, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za długi storczyk
Cześć piszę do Was w sprawie następującej.
Otóż zastanawia mnie czy powinnam już przesadzić tego storczyka, od dołu widać że stracił już dużo liści poza tym korzonki w doniczce tak zarosły (mchem?), że ich nie widać.
W razie przesadzania, trzeba by go zasypać głębiej żeby nie było widać łysej łodygi?? Tak się to robi?

Otóż zastanawia mnie czy powinnam już przesadzić tego storczyka, od dołu widać że stracił już dużo liści poza tym korzonki w doniczce tak zarosły (mchem?), że ich nie widać.
W razie przesadzania, trzeba by go zasypać głębiej żeby nie było widać łysej łodygi?? Tak się to robi?

Re: Za długi storczyk
Ja na pewno zobaczyłabym lepiej korzonki schowane pod mchem. Bo nie widać. Czy mają jeszcze miejsce na rośnięcie? Bo jeśli tak, to ewentualnie zmieniłabym podłoże i w ten sposób "głębiej" go wsadziła.
Czekając na porady innych doświadczony forumowiczów spróbuj zobaczyć i ewentualnie zrobić zdjęcie korzeni w podłożu.
i pytanko: Czy pęd kwitnie?
Czekając na porady innych doświadczony forumowiczów spróbuj zobaczyć i ewentualnie zrobić zdjęcie korzeni w podłożu.
i pytanko: Czy pęd kwitnie?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2014, o 10:25
Ja bym go przesadziła do większej doniczki. Przy okazji podcięłabym korzonki już przeschnięte i również wsadziłabym go głębiej w doniczkę, a efekt będzie zadowalający. 

- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
Jeśli chcesz posadzić go głębiej to w moim odczuciu istnieją dwa rozwiązania:
1. Odmłodzenie storczyka, poprzez przycięcie trzonu. ( więcej na ten temat możesz znaleźć wpisując w wyszukiwarce hasło: odmładzanie storczyka. Podaam ci przykładowy link, żebyś wiedziała, co mam na myśli: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html
2. posadzenie do głębszej doniczki.
1. Odmłodzenie storczyka, poprzez przycięcie trzonu. ( więcej na ten temat możesz znaleźć wpisując w wyszukiwarce hasło: odmładzanie storczyka. Podaam ci przykładowy link, żebyś wiedziała, co mam na myśli: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html
2. posadzenie do głębszej doniczki.
Nowy pędzik a konieczność zmiany podłoża - co robić?
Mam ślicznego falenopsisa dwupędowego, dostałam go od M. na Walentynki, kwitł obficie, cały czas wypuszczał nowe listki i korzenie. Ostatnio przekwitł więc postanowiłam go przesadzić bo zauważyłam dosyć kiepski stan podłoża, korzenie wyglądają ok, jak patrzę to mam wrażenie że w doniczce tego podłoża już prawie nie ma, jest mega rozdrobnione. Nabyłam nowe i większą doniczkę, a chcąc zabrać się ochoczo do pracy zauważyłam - nowy pędzik
I co z nim teraz począć?
Boję się że zmiana podłoża w tym momencie zatrzyma wzrost nowego pędu, boję się też że nie utrzyma się ładnie storczyk w takich ciasnych warunkach.
Co radzicie?
Zaraz pokażę jak wygląda to aktualnie
zdjęcia usunięte z hostingu/wanda

I co z nim teraz począć?

Boję się że zmiana podłoża w tym momencie zatrzyma wzrost nowego pędu, boję się też że nie utrzyma się ładnie storczyk w takich ciasnych warunkach.

Co radzicie?
Zaraz pokażę jak wygląda to aktualnie
zdjęcia usunięte z hostingu/wanda
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
Re: Nowy pędzik a konieczność zmiany podłoża - co robić?
Korzenie są zdrowe, ja bym go nie ruszała jeszcze ale to moje zdanie:)
Poczekaj na opinie fachowców
Poczekaj na opinie fachowców

of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
A zbyt mała ilość podłoża nie zaszkodzi mu?
Ja bym też nie ruszała, niech spokojnie sobie zakwitnie. Po przesadzeniu może zatrzymać wzrost pędu. Mała ilość podłoża nie zaszkodzi mu, gorzej byłoby gdyby podłoża było duża, a korzeni mało - wtedy podłoże mogłoby zbyt długo przesychać i tym samym doprowadzić do gnicia korzeni.
przesadzanie storczyków
czy można przesadzać storczyki do doniczek , które nie są przeźroczyste, czyli innymi słowy czy korzenie wszystkie muszą mieć dostęp do światła?
mój storczyk trochę się już w doniczce nie mieści i po przekwitnięciu chciałabym go przesadzić a nigdzie w sklepach nie widzę dużych przeźroczystych doniczek,chyba że może być kolorowe szkło?
Prosimy o poprawną pisownię /Ekipa Moderująca
mój storczyk trochę się już w doniczce nie mieści i po przekwitnięciu chciałabym go przesadzić a nigdzie w sklepach nie widzę dużych przeźroczystych doniczek,chyba że może być kolorowe szkło?
Prosimy o poprawną pisownię /Ekipa Moderująca
Re: przesadzanie storczyków
To zależy od storczyków, które posiadasz. Najbardziej popularne w sklepach phalaenopsisy niestety wymagają przeźroczystej doniczki, gdyż prowadzą fotosyntezę także i w korzeniach. Doniczka z kolorowego szkła powinna być w porządku, o ile jest 'tłuczona' - dzięki temu możliwy jest dostęp powietrza do korzeni. Na pewno znajdziesz w sklepie jakąś w swoim guście