Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Dziś wtorek, niby niedawno temu był weekend, a ja zmęczona jak pod koniec tygodnia :( . Chyba potrzebuję solidnie popracować w ogrodzie, wtedy poczuję się wypoczęta :wink:

Miłko, umknął mi Twój wczorajszy wpis, sorki. Wstawię dziś porcję dalii, mam nadzieję, że rozpoznasz swoje pupilki :wit

Sławeczku, o nazwę dopytam i podam do wiadomości. Musisz więc być na bieżąco a zaspokoisz swoją ciekawość ;:168

Basiu, chętnie powybieram. Pokazuj więc i zrobimy wymiankę :tan

Dorotko, oczywiście cebulki już zaklepane ;:108

Bożenko, miło mi , że zaglądasz. Przyznam, że mam u Ciebie zaległości. Podobają Ci się dopełniacze? To podpatrzony na FO patent na puste rabaty. Po prostu nie pielę i mnie się podoba, fajnie, że i Ty podzielasz moją opinię ;:196

Agnieszko, mieszkałam w tym domku jako dziecko. Babcia też oczywiście z nami mieszkała. Na wakacje nie wyjeżdżałam, to raczej kuzynostwo przyjeżdżało do babci i miałam się z kim bawić. Malwy musiały zacząć rosnąć przy domku, nie było innej opcji, choć wcześniej nie było ich w ogródku babci.

Elu, jak dobrze, że jesteś na FO. Lilia w tym roku cierpiała na staśmienie. Za rok może być zwykła, ale oczywiście zapisuję sobie, że jesteś chętna na cebulki.

Obiecane zdjęcia dalii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i proszę o rozpoznanie. Z zarośli rzyniosłam sobie coś takiego
Obrazek
co to za delikwent?
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MARZENKO,wygląda na dzwonek zaroślowy /campanula bush / :wit
Do miłego,
SŁA
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, Basiu, najważniejsze, że dzwonek ;:303 . Bardzo mi sie podobał i musiałm go trochę zabrać do domu. Rósł na zaniedbanej rabacie. Teraz dostał miejscówke na różanym szpalerze. Pewnie go potem przesadzę, ale nie robię już nowych rabat i upycham wszystko na istniejących.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo udane dalie, szczególnie ta biała. Kupiłam niby dwie i ... żadna nie jest biała ;:223
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Sosenko, przypomniałaś mi Anglię, gdzie widziałam na wsiach całe żywopłoty z dalii.
Cudnie to wygląda, ale jak sobie poradzisz z wykopywaniem na zimę ;:218.
Przytachałaś sobie dzwonek jednostronny, jak stwierdziła Barabella.
Dobrze, że masz wielki ogród, bo ten dzwonek jest najbardziej ekspansywną rośliną, jaką znam i mam.
Różaną rabatę zdominuje raz dwa ;:219.

:wit Jagoda
PS. Nie mogę po weekendzie połapać umykających wątków ;:174.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, białe dalie mam 2, a powinny być conajmniej 3, ale może ta mała nie wyszła :?: . Nie ma problemu, jesienią wzbogacisz o się o 2 białe dalie ode mnie. Tylko proszę przypilnuj mnie i wspomnij, bo mam dość marną pamięć :oops:

Jagodo, dobrze, że ostrzegasz przed tym dzwonkiem, eksmituję go z różanki. Ty po weekendzie, a ja po 3-dniowym wolnym, a potem po 3-dniowym chorobowym nie mam czasu dogonić wątków :(
Mam właśnie taki plan, żeby daliami za rok płot przy drodze obsadzić, 35mb. Może jeszcze kanny uda mi się rozmnożyć to dam przy siatce a bliżej mnie dalie. Póki zdrowie i siły pozwolą, nie wspomnę o czasie to będę tak sobie sadzić... dla ludzi i mnie dojeżdżającej do domu, bo potem nie bardzo tam zaglądam, chyba, że idę robić zdjęcia lub ciąć je do wazonu. Dziś bukiet dla swojej "cioci" zawiózł dumny syn.

Tymczasem wariacje na temat róż
bordure rose
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

the fairy
Obrazek

Obrazek

new down
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

queen elizabeth
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że teraz takie upały i susza, róże szybko polecą...
Dobrze, że mam pomocnika "stażaka" muszę go dziś obfocić przy zajęciu typu "Akcja strażacka" :wink: , bo tak nazwał zadanie, które dostał ode mnie do wykonania.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cudne dalie! Widzę, ze Gardenshow króluje!!! :heja :heja
Również niezawodny okazał się Golden Scepter!

Dalia od Ciebie, ta fioletowa, robi furorę i wszyscy ją głaszczą i zachwycają się.

Bardzo podoba mi się ta czerwona z białymi końcówkami (np na drugim zdjęciu). Chyba ją sobie u Ciebie zamówię ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, u mnie tez słoneczko przygarzewa i lilie niestety już usychają..jak nisko ścinasz swoje? Powinno się zostawić te baryłkę jak najdłużej ale jak bedą szpecic rabaty to moze trochę ciachnę... ;:131
Miłego dnia, pozdrawiam z fabryki :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Patrzę, patrzę na Twoje róże i zastanawiam się, skąd znam tę pierwszą :;230 Oj trzeba mi kawę wypić, bo przecież to jeden z moich jesiennych zakupów ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w środę, choć od przebudzenia myślałam, ze dziś już czwartek. Cóż wczorajszy dzień miałam bardzo ciężki i widać wycerapł mi baterie jak dwa dni. Dziś bez słońca i rześko, można więc odpocząć od palącego słońca, roślinki też odsapną od opalania, złapią oddech zwłaszcza te ostanio sadzone, bo przecież u mnie codziennie coś się sadzi, a doniczki jak spod ziemi wychodzą i wołają : mnie najpierw do dołka, mnie najpierw... tak to jest jak kupuje się bez planu na sadzenie. To są jeszcze ubiegłoroczne nabytki, bo w tym roku jestem mądrzejsza :wink: ... wszak ponad rok na FO jestem ;:108

Miłko, rzeczywiście Gardenshow przyćmiewa inne dalie, ma najwięcej kwiatów, ale inne ją gonią ;:65 , golden scepter na czele peletonu, ale one się dopiero rozkręcają. Zaliczyłam pierwsze podlewanie, bo liście zaczęły się smętnie zwieszać, cóż nie czarujmy się uprawiam ogród na piaskach...
Z największą przyjemnością podzielę się tą dalią, którą sobie upatrzyłaś. Podglądaj dalej, bo jeszcze nie wszystkie zakwitły :wit

Kasiu z liliami robię tak, że w miarę przekwitania usuwam im nasienniki, a jak cała przelwitnie to łodyżkę o 1/3 skracam. Niedawno Ela/elakuznicom podpowiedziała sposób na rozmnażanie lilii z tych uciętych czubków. Wsadza się je do ziemi i na wiosnę gotowa lilia. Będę próbować, bo nic się nie traci a zyskać można. No i tradycyjnie z cebulek przybyszowych jest przychówek. Teraz zakwitła mi pełna annemarie i zapach unosi się przyjemny...rośnie na różance przy ganku. Biały busz mam przy wejściu, ale ciągle jako całość nie nadaje się do publicznego widoku :oops:

Aniu, ja juz po kawce. Po wczorajszym bardzo ciężkim dniu, dziś do pracy jechałam z przekonaniu, że dziś czwartek. DOpiero jak spojrzałam na kalendarz to wróciłam do rzeczywistości i brutalnej prawdy, ze dziś dopiero środa

zdjęcia wkrótce...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Marznko, cudne ;:167 A sposób na rozmnożenie lilii z obciętego pędu super, nie wiedziałam, że tak można ;:oj Muszę też spróbować. Sadzi się taki odcięty pęd z usuniętymi nasiennikami, dobrze zrozumiałam?
Pozdrawiam, Dorota
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MARZENKO :wit
Pierwszy obejrzę te lilie rozmnożone z patyka ;:108
Nie bardzo wierzę w takie metody :( Lilie można rozmnażać z łusek,ceulek powietrznych,
nasion ale z łodygi :?:
Daj panie Boże dziecko,jak to się mówi ...
Sławek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, nie robiłam tego jeszcze nigdy, ale pewnie nasienniki trzeba usunąć. Tą metodę podpowiedziała mi Ela, a jej jakaś pani na targu, która liliami handluje. Ela, to umie zagadać, wcześniej utargowała azalie dla mnie po 10zł/szt - 3letnie okazy.

Sławeczku, wiesz, że tonący brzytwy się chwyta. U mnie portfel pusty (dziurawy, czy co?) a chcialoby się mieć piękne okazy i to choć po 2-3szt a nie po jednej. Spróbować mogę, a nóż się uda... I co wtedy będzie z Tobą? Zdziwisz się? Nie martw się, ja też ;:oj . Znałam wszystkie metody, o których piszesz, ta jest zupełnym novum dla mnie

tymczasem inne kwiaty, które dzięki FO zagościły w siedlisku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

lobelka z siewu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lilia vivaldi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a ta nie wiem: la samur czy sorbet
Obrazek

Sławku, pomożesz z identyfikacją? ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja choruję na dalie, ale nie mam gdzie ich przechowywać. nakręcam tesciową, ma sporą piwnicę.....nieźle idzie, moze się uda. Juz oglądałam u pana Stanisława na FO - bajeczne... ;:215
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przepiękne kwiaty. ;:oj
Tak kolorowo się zrobiło.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”