Zalany storczyk - jak go ratować ?
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zalany storczyk-ma szansę ? Jak go ratować ?
Musisz zobaczyć w jakim są stanie. Jeśli jest parę żywych to z mojego doświadczenia wystarczy tylko zmiana podłoża na nowe i niepodlewanie przez jakiś czas. Jeśli się okaże, że korzeni jako takich brak, to do reanimacji, jeśli Ci się chce w to bawić.
Korzenie ewidentnie się tam zagniły, widać nawet po liściach. Generalnie nie spodziewałabym się, że jakikolwiek korzeń jest zdrowy.
Korzenie ewidentnie się tam zagniły, widać nawet po liściach. Generalnie nie spodziewałabym się, że jakikolwiek korzeń jest zdrowy.
Pozdrawiam, Kamila 

-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
A ja już nauczyłem się podlewać, tak żeby nie przelać. Problem mam jednak z tym, że po przekwitnieniu storczyki mi nie wypuszczają nowych pędów....nie mam pojęcia co to może być za przyczyna, zwłaszcza że pielęgnuję je zgodnie z tym co piszą mądre głowy.
- cuxia
- 200p
Najwyraźniej takie uparciuchy Ci sie trafiły. Ja mam jednego, który we wrzesniu zakończył kwitnienie i nie kwitnie - ale za to listek puszcza - coś za coś 

Pozdrawiam, Kamila 

-
- 200p
Może i tak, ale mam ich 4 z czego jednego uratowałem od wyrzucanie, więc powinien się odwdzięczyć...jednak nie ma zamiaru i on ze mną współpracować.
Jedne poprzycinałem nad 3 oczkiem, drugie zostawiłem bez przycinania bo łodyżki są nadal zielone, trzecie obciąłem na 1 oczkiem, i żadne nie raczą puszczać pędów, ZGROZA.
Jedne poprzycinałem nad 3 oczkiem, drugie zostawiłem bez przycinania bo łodyżki są nadal zielone, trzecie obciąłem na 1 oczkiem, i żadne nie raczą puszczać pędów, ZGROZA.
- cuxia
- 200p
U mnie jakby się zmówiły - dwa w duzym puszczają liście, u dzieci pędy, a w kuchni kwitną
ot taka solidarność storczyków..

Pozdrawiam, Kamila 

Wyciągnęłam mojego topielca z podłoża, obcięłam wszystkich zgniłe i suche korzenie, operacja ta niestety skończyła się wycięciem dokładnie wszystkich korzeni, zasypałam węglem i teraz moje pytanie: Co dalej? Gdzieś czytałam o reanimacji storczyków w keramzycie, czy ta metoda jest skuteczna?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sama musisz wybrać sposób reanimacji, jest wiele sposobów: reanimacja w keramzycie, w kamieniach lub nad wodą. Proponuję zapoznać się z wątkami i samej zdecydować, która metoda będzie Ci najbardziej odpowiadała.
Witajcie!
Muszę pochwalić się pozytywną reanimacją mojego storczyka, o którym mówiłam spory czas temu. Umieszczam zdjęcia

Muszę pochwalić się pozytywną reanimacją mojego storczyka, o którym mówiłam spory czas temu. Umieszczam zdjęcia

Storczyku wyzdrowiej!!:)
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Czy to na ostatnim zdjęciu to malutkie keiki?
Ciężko mi na razie powiedzieć,ale myślę że to dwa listki, bo korzenie z tego nie wychodzą.
-
- 200p
Miałem podobną sytuację. Obciąłem wszystkie zgniłe korzenie storcza. Po czym wsadziłem go do keramzytu zmieszanego z korą. Dziś, czyli po 2 miesiącach storczyk ma 5 nowych korzeni.
-
AnkaBasia gratuluję! Pojawił się mały basal keiki 

Dzięki dziewczyny:)
hegena do 3 razy sztuka, może się uda:)
hegena do 3 razy sztuka, może się uda:)
-
Olu życzę Ci jak najmniej reanimacji
samych pączusiów i kwitnień 
AnkaBasia gratuluje pomyślnej reanimacji

AnkaBasia gratuluje pomyślnej reanimacji

Oznajmiam wszem i wobec, że zamordowałam żółtka
To już drugi mój storczyk, tylko tego zamordowałam z premedytacją. Jeszcze żyje ale żółknie od dołu.

Pozdrawiam Paula