Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Po dodaniu przekroju owocu pomidora, wychodzi, że zaczęło się od poparzenia słonecznego.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A tego akurat nie brałem pod uwagę. Dziękuję.ekopom pisze:Po dodaniu przekroju owocu pomidora, wychodzi, że zaczęło się od poparzenia słonecznego.
Tak czy inaczej chyba opryskam na zarazę, trochę martwią mnie te brunatne obwódki po zewnątrz. Widoczne szczególnie na 1 zdjęciu.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Chciałem opryskać pomidory IF w ten weekend ale niestety zapowiadają deszcz Nie wiem teraz czy pryskać dziś przed deszczowym weekendem czy może już po deszczach? Doradźcie proszę...
Chciałem opryskać pomidory IF w ten weekend ale niestety zapowiadają deszcz Nie wiem teraz czy pryskać dziś przed deszczowym weekendem czy może już po deszczach? Doradźcie proszę...
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nikt nie wie co to za zmiany?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pokazałaś zdrowe krzaki i starego liścia najpewniej z SKS to nikt się nie odzywa.Te usychające kwiatostany najpewniej nie zostały zapylone i teraz obumierają. Usuń je bo mogą być pożywką dla grzybków.
-
- 100p
- Kontakt:
takich liści jak tutaj pokazałam 3 jest więcej, kwiatostany zasychają ale przy niektórych gałązki tych kwiatostanów są całe brązowe, tak jak na tym pierwszym zdjęciu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Szara pleśń lubi się rozwijać na obumarłych częściach roślin, jeśli kwiatostan został np. przegrzany, to z urzędu pleśń powinna na niego wejść.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Kontakt:
A jak unikać tych obumarłych kwiatostanów? Przeważnie one się pojawiają u mnie 3-4 gronie, wcześniej wszystko ładnie zawiązuje. Posiadam foliak, nie szklarnie. Kiedyś zakładałam siatkę cieniującą, ale efekt był opłakany, bo znowu za mało światła wpadało.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Stosuję Parasolex Plastyk jest on do folii i jeśli jest pochmurno, i mokro, to on się rozjaśnia. Wytrzymuje kilka opadów mocnego deszczu, w tym sezonie musiałem cieniować trzykrotnie, bo jednak było więcej opadów. Także trzeba wziąć pod uwagę, żeby zasilić dolistnie pomidory, a szczególnie grona borem, wówczas lepiej wiążą owoce.palians pisze:A jak unikać tych obumarłych kwiatostanów? Przeważnie one się pojawiają u mnie 3-4 gronie, wcześniej wszystko ładnie zawiązuje. Posiadam foliak, nie szklarnie. Kiedyś zakładałam siatkę cieniującą, ale efekt był opłakany, bo znowu za mało światła wpadało.
pozdrawiam Ludwik
Solaris IF pryskam przed deszczem, żeby warstwa krochmalu i IF chroniły pomidory, jeżeli deszcz był na tyle silny, że zmył to powtarzam po deszczu.
pozdrawiam Karina
-
- 100p
- Kontakt:
Z tym borem dobry pomysł. Do tej pory jedynie zasilane saletra potasowa dolistnie i magiczna siła podlewanie, aby dostarczyć mikroelementów, jednak za wiele ich tam nie ma. Czy można gdzieś kupić taki pakiet w jednym z mikroelementami?