Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2766
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
A ja zrobiłam mus z pigwy słodzony daktylami. A jak robisz ocet ? I do czego go używasz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Też robiłam mus z pigwy z przyprawami korzennymi, z pulpy która została mi po zrobieniu galaretki. Nie pokazywałam ich tutaj, ale to były ostatnie przetwory z pigwowca, nie licząc octu powyżej (są w nim także rajskie jabłuszka).
Do czego stosuję? Piję rozcieńczony z wodą, do płukanek włosów, do marynat, do przetworów.
Robi się prosto- zalewa przegotowaną, przestudzoną wodą, z cukrem (3 płaskie stołowe łyżki na litr). Słoik zakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Mieszać drewnianą łyżką codziennie, do opadnięcia owoców. Potem niech jeszcze postoi z miesiąc- przefiltrować przez tetrę i voila!
Tu moje już przelane do butelek tegoroczne octy.
Żurawinowy już opadł, ale jeszcze nabiera mocy, dodatkowo mieszam 3 litrowy słoik z pigwą i jabłuszkami
Z pulpy po poprzednim pigwowcu zrobiłam musztardę.
Do czego stosuję? Piję rozcieńczony z wodą, do płukanek włosów, do marynat, do przetworów.
Robi się prosto- zalewa przegotowaną, przestudzoną wodą, z cukrem (3 płaskie stołowe łyżki na litr). Słoik zakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Mieszać drewnianą łyżką codziennie, do opadnięcia owoców. Potem niech jeszcze postoi z miesiąc- przefiltrować przez tetrę i voila!
Tu moje już przelane do butelek tegoroczne octy.
Żurawinowy już opadł, ale jeszcze nabiera mocy, dodatkowo mieszam 3 litrowy słoik z pigwą i jabłuszkami
Z pulpy po poprzednim pigwowcu zrobiłam musztardę.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2766
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
No znowu mnie zaskoczyłaś! Musztarda z pigwowca?
dziękuję za przepis na ocet!
dziękuję za przepis na ocet!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Musztardę z pigwowca czy z innych owoców pozostałych po nastawie z octu- jabłek, gruszek robi się bardzo prosto. Owoce się odcedza, przeciera przez sito, miesza w słoiku z gorczycą i octem jabłkowym (lub innym) zostawia na dobę, a potem miksuje na gładko (lub mniej gładko) z solą, miodem, oliwą. Można dać inne przyprawy np chilli, co się chce. Dokładne proporcje poszukaj proszę w przepisach- żywa musztarda z nastawu po occie, jest tego w necie mnóstwo. Jest dobra- moja wyszła ostra (ostrość zależy m.in. od ilości gorczycy). Przechowuję w lodówce.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2766
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Nie uwierzę że nie robiłaś żadnych przetworów w 2024...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2