Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
A ja - po wielu latach - zrobiłem sobie powtórkę z Trylogii Sienkiewicza. Filmy Hoffmana puszczają do znudzenia w każde Święta a lektura dostarcza innych wrażeń.
Zacząłem od "Pana Wołodyjowskiego" i (jako ciekawostkę) powiem Wam, że w oryginalnym tekście autor pisze "wziąść" (tak wymawia to słowo chyba większość Polaków) a nie tak, jak dziś się pisze: "wziąć".
Zacząłem od "Pana Wołodyjowskiego" i (jako ciekawostkę) powiem Wam, że w oryginalnym tekście autor pisze "wziąść" (tak wymawia to słowo chyba większość Polaków) a nie tak, jak dziś się pisze: "wziąć".
Pozdrawiam, Jerry
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Julia Child - Moje życie we Francji
Smacznie się czyta, bo kobieta ma dystans do samej siebie, a i powojenna Francja jest dość egzotyczna
Jednocześnie Historia ogrodów, Longin Majdecki, tom 1 i 2
Czytam i oglądam, i czytam i znowu przeglądam
Jednocześnie Encyclopedia of Hydrangeas, Gelderen C. J., Gelderen D. M.
Na razie tylko oglądam, oglądam, oglądam... w zachwycie...
Smacznie się czyta, bo kobieta ma dystans do samej siebie, a i powojenna Francja jest dość egzotyczna
Jednocześnie Historia ogrodów, Longin Majdecki, tom 1 i 2
Czytam i oglądam, i czytam i znowu przeglądam
Jednocześnie Encyclopedia of Hydrangeas, Gelderen C. J., Gelderen D. M.
Na razie tylko oglądam, oglądam, oglądam... w zachwycie...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Stos kłopotów" Kuttnera i felietony Clarksona, zebrane tym razem w tomie pod tytułem "Doprowadzony do szału". Obie książki wyjęte spod choinki.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
matko, "Stos kłopotów" mam to na półce , z osiemdziesiatego któregoś roku. Cudowna klasyka, żeby nie powiedzieć, ramotka trzebaby do tego czasem wrócić
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Znalezione pod choinką:
Marek Krajewski "Erynie"
Wojciech Mann "Rock Mann"
Ryszard Kapuściński "Rwący nurt historii zapiski o XX i XXI wieku".
Kuttner... Hmmm... Mniam i wspomnienia związane z prenumerowaniem "Fantastyki"...
Gallegher i jego dialogi popijackie (w sensie na kacu) z własnym żołądkiem... I jeszcze próba naśladowania picia alfabetycznie w knajpie... Mniam, mniam...
Marek Krajewski "Erynie"
Wojciech Mann "Rock Mann"
Ryszard Kapuściński "Rwący nurt historii zapiski o XX i XXI wieku".
Kuttner... Hmmm... Mniam i wspomnienia związane z prenumerowaniem "Fantastyki"...
Gallegher i jego dialogi popijackie (w sensie na kacu) z własnym żołądkiem... I jeszcze próba naśladowania picia alfabetycznie w knajpie... Mniam, mniam...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Wojciech Mann "Rock Mann" - wygląda na to, że cały nakład tej książki został rozdany przez św.Mikołaja / Aniołka / Gwiazdora i kogo tam jeszcze Co rusz słyszę (i czytam) , że ktoś dostał pana Manna, ja zresztą też
A do kompletu Listy na wyczerpanym papierze Agnieszki Osieckiej i Jeremiego Przybory. Rarytasik, do którego przymierzam się już od Wigilii I jeszcze czekają Kuchnia Leonarda da Vinci, Róże dziko rosnące Polski, Kamienie w ogrodzie, Kaliny czyli Viburnums: Flowering Shrubs for Every Season, i kilka kolejnych książek o drzewach i krzewach, parkach, ogrodach itp. Do lata mam się czym zająć w wolnej chwili, a właściwie to dzięki temu nie mam ani jednej wolnej chwili Bosko
A do kompletu Listy na wyczerpanym papierze Agnieszki Osieckiej i Jeremiego Przybory. Rarytasik, do którego przymierzam się już od Wigilii I jeszcze czekają Kuchnia Leonarda da Vinci, Róże dziko rosnące Polski, Kamienie w ogrodzie, Kaliny czyli Viburnums: Flowering Shrubs for Every Season, i kilka kolejnych książek o drzewach i krzewach, parkach, ogrodach itp. Do lata mam się czym zająć w wolnej chwili, a właściwie to dzięki temu nie mam ani jednej wolnej chwili Bosko
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
A ja właśnie przeczytałem powieść autorstwa Przemysława Jasa pt. "Czcij kata swego". Książka ukazała się w zeszłym roku i była debiutem literackim autora. Muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Czytając robiłem sobie przerwy, bo targały mną refleksje związane zarówno z powieścią, jak również tyczące się mojego życia. Autor przedstawia smutną historię Sławeja Szrympy, człowieka, który nie poradził sobie w dorosłym życiu z przeszłością, koszmarną przeszłością, do tego stopnia, że nie odnalazł już nic w rzeczywistym świecie, co mogłoby wskrzesić w nim chęć do dalszego egzystowania. Postanowił ze sobą skończyć. Powieść napisana wprawnym piórem, ukazuje jak głębokie rany można zadać człowiekowi w dzieciństwie i jak trudne jest ich zaleczenie. Polecam
A może już ktoś czytał ? I zechce się podzielić swoimi spostrzeżeniami
A może już ktoś czytał ? I zechce się podzielić swoimi spostrzeżeniami
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
"Kiedy Bóg odwrócił zwrok" Wiesława Adamczyka. Świetna, wciągająca opowieść. Autor był małycm chłopcem, kiedy wraz z rodzeństwem wysłano go na Syberię. Trudne warunki zycia, głód, śmierć matki, obozy dla uchodźców. po prostu cudna opowieść o utracie dziecięcej niewinności i zmagań z rozpaczą. Ja przy tej książce płaczę.Polecam.
Polecam również całkiem inny kaliber Kaśki Grocholi "Kryształowy Anioł". Fajnie ksiązka o losach nieśmiałej i pozbawionej pewności siebie Sary. Niefortunna kariera zawodowa tylko utwierdzają Sarę w przekonaniu o niskiej własnej wartości. Wymarzona posada w radiu okazuje się przerastać jej możliwości, a romans męża Sary wychodzi na jaw. Polecam
Z racji wykonywanego zawodu lubie kryminały i sensacje. Lubię książki Tess Gerritsen czytałam np. Chirurg, Skalpel, Sobowtór. Generalnie są o niewyjaśnionych zabójstwach. Ma wiele ciekawych pozycji, nie dotarłam jeszcze do wszystkich .
Polecam również całkiem inny kaliber Kaśki Grocholi "Kryształowy Anioł". Fajnie ksiązka o losach nieśmiałej i pozbawionej pewności siebie Sary. Niefortunna kariera zawodowa tylko utwierdzają Sarę w przekonaniu o niskiej własnej wartości. Wymarzona posada w radiu okazuje się przerastać jej możliwości, a romans męża Sary wychodzi na jaw. Polecam
Z racji wykonywanego zawodu lubie kryminały i sensacje. Lubię książki Tess Gerritsen czytałam np. Chirurg, Skalpel, Sobowtór. Generalnie są o niewyjaśnionych zabójstwach. Ma wiele ciekawych pozycji, nie dotarłam jeszcze do wszystkich .
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Właśnie kończę czytać trzeci tom z cyklu "Kuzynki" Andrzeja Pilipiuka. Tomy to, po kolei: "Kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki".
Wiecie, co? Chyba mam kolejnego ulubionego polskiego pisarza! Ależ wspaniale się to czyta, co za lekkość pióra! Okazuje się, że można opowiedzieć ciekawą historię z gatunku fantazy, i to ciągnącą się przez 3 tomy, nie potrzebując do tego elfów, krasnoludów, orków czy im podobnych kreatur.
Nie trzeba też wymyślać nowych światów, jak Śródziemie czy Mithgar. Akcja dzieje się w Polsce, w Krakowie i okolicach.
Polecam, świetna rozrywka na zimowe wieczory.
Wiecie, co? Chyba mam kolejnego ulubionego polskiego pisarza! Ależ wspaniale się to czyta, co za lekkość pióra! Okazuje się, że można opowiedzieć ciekawą historię z gatunku fantazy, i to ciągnącą się przez 3 tomy, nie potrzebując do tego elfów, krasnoludów, orków czy im podobnych kreatur.
Nie trzeba też wymyślać nowych światów, jak Śródziemie czy Mithgar. Akcja dzieje się w Polsce, w Krakowie i okolicach.
Polecam, świetna rozrywka na zimowe wieczory.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Właśnie zabrałem się za "Zaginione Królestwa" Normana Daviesa (prezent gwiazdkowy od córeczki, zresztą).
Czytałem już jego książkę o powstaniu warszawskim i polecam tego autora za przenikliwość, obiektywność i często zaskakujące komentarze historyczne a także lekkość pióra.
Czytałem już jego książkę o powstaniu warszawskim i polecam tego autora za przenikliwość, obiektywność i często zaskakujące komentarze historyczne a także lekkość pióra.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A ja się zabieram za Watykan 2035, monsignore Pietro de Paoli
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
Polecam Zapiski oficera Armii Radzieckiej Sergiusza Piaseckiego Akcja rozgrywa się w Wilnie w latach 1939-1945 .To bardzo satyryczny opis rzeczywistości na tych ziemiach widzianej oczami oficera . Na te zimowe dni książka super gorąco polecam
A ja mogę polecić Gułag Anne Applebaum