Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Też byłam w obi... Kupiłam dwa zdechlaczki z serii Ruffles, obrałam z tego koszmarnego wosku i moczę w wiadrze. Jutro pojadą na działkę.
Tegoroczne zakupy jeszcze nie pączkują, ale te z zeszłego roku owszem - wypatrzyłam już pierwsze pąki
Tegoroczne zakupy jeszcze nie pączkują, ale te z zeszłego roku owszem - wypatrzyłam już pierwsze pąki
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Wydaję mi się że często przez ten wosk róże marnieją
Ewa
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Też mam takie wrażenie; poza tym zielony wosk daje złudne wrażenie, że rośliny są zdrowe - a tymczasem pod spodem połowa pędów już dawno martwa.
Nie wiem tylko, czy nie przyciąć jeszcze ciut korzeni, może łatwiej im będzie pobierać wodę.
Nie wiem tylko, czy nie przyciąć jeszcze ciut korzeni, może łatwiej im będzie pobierać wodę.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Ja zawsze przy sadzeniu tne pędy i korzenie i tak jak napisałaś często pod zielonym woskiem pędy są czarne i martwe fajne filmy instruktażowe wstawia pan G.Hyży na yutube.
Ewa
Danka11: U Ciebie już róże w pąkach! Widać że jest kolosalna różnica w temperaturze między południem a północą kraju! Ja mieszkam nad morzem i aż tak zimnej wiosny dawno nie pamiętam. Jest połowa maja a my dalej chodzimy w grubych kurtkach, i jeszcze kilka dni temu w nocy i rano był ciągle przymrozek. Moje nowe róże które są zwyczajowo na pierwszy sezon w donicach na balkonie to ... dopiero od jakiś 2 tygodni zaczęły im rosnąć nowe pędy! Przedtem z powodu zimna stały w miejscu. To kiedy doczekam się kwiatów? Chyba w sierpniu!
Floresito, u mnie też ziąb i deszcz, ale róże zapączkowane - zarówno nowe nabytki w donicach jak i stare w ogrodzie.
Od wczoraj cieszy mnie już pierwszy kwiat z tegorocznych kartoników - morelowo-różowa angielka z Carrefoura.Ładnie pachnie.
Mam nadzieję na słoneczny weekend, kilka kolejnych na pewno pokazałoby kwiaty.
Od wczoraj cieszy mnie już pierwszy kwiat z tegorocznych kartoników - morelowo-różowa angielka z Carrefoura.Ładnie pachnie.
Mam nadzieję na słoneczny weekend, kilka kolejnych na pewno pokazałoby kwiaty.
W centrum też zimno wietrznie i deszczowo róże stoją w miejscu u mnie kartonikowe dopiero mikroskopijne pączki mają a myślałam że po łagodnej zimnie bardzo szybko będą różę kwitły a jednak zimna wiosna wszystko zmieniła.
Ewa
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Posadziłam do jednej donicy dwie niby takie same róże kartonikowe- Kimono z Biedronki. Już widać,że nie są takie same. Zżera mnie ciekawość- co "wylosowałam" ...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Nela ty masz doświadczenie w sadzeniu róż w donice powiec mi co jest nie tak że moje pienne po miesiącu w donicy nie mają w ogóle białych korzonków za mokro za zimno czy może jeszcze jakiś inny powód osadzone w ziemię ogrodową.
Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nela Też posadziłem różę 'Kimono' z Biedronki. W kartoniku trafiły mi się 2 sadzonki. Z tego co widzę są one na swoim korzeniu i raczej będą to róże okrywowe, albo jakieś miniaturki. Raczej nie to co na opakowaniu. Moje są podobne do tej po prawej stronie w Twojej donicy.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Riwiano - nie było ciepła jako takiego ostatnio- to może twoje jeszcze śpią... Moje od zakupu stały na ogrodzie- pod drewnianą ścianą szopy- pól dnia słonko. Wszystko ładnie porosło- nie okrywałam na chłody... Nie wiem w jakich warunkach trzymałaś- ale powinny coś niecoś wypuścić. Poczekaj jeszcze w donicy-powinny puścić - już jest ciepło... Jeżeli nad doniczka są okey to jeszcze wypuszczą.
julianie- też tak sądzę,że to będzie okrywowa- oby tylko nie The Fairy- bo nie to,że mi się nie podoba- ale już mam dwie. Każda inna może być...
julianie- też tak sądzę,że to będzie okrywowa- oby tylko nie The Fairy- bo nie to,że mi się nie podoba- ale już mam dwie. Każda inna może być...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec