Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3

Post »

Też byłam w obi... Kupiłam dwa zdechlaczki z serii Ruffles, obrałam z tego koszmarnego wosku i moczę w wiadrze. Jutro pojadą na działkę.

Tegoroczne zakupy jeszcze nie pączkują, ale te z zeszłego roku owszem - wypatrzyłam już pierwsze pąki ;:138
Pozdrawiam słonecznie, Ika
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydaję mi się że często przez ten wosk róże marnieją :(
Ewa
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Też mam takie wrażenie; poza tym zielony wosk daje złudne wrażenie, że rośliny są zdrowe - a tymczasem pod spodem połowa pędów już dawno martwa.
Nie wiem tylko, czy nie przyciąć jeszcze ciut korzeni, może łatwiej im będzie pobierać wodę.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
RIWIANA
200p
200p

Post »

Ja zawsze przy sadzeniu tne pędy i korzenie i tak jak napisałaś często pod zielonym woskiem pędy są czarne i martwe fajne filmy instruktażowe wstawia pan G.Hyży na yutube.
Ewa
Ewelina_G
50p
50p
Od: 22 kwie 2019, o 15:41

Post »

Ja tego wosku nie moge usunąć, a boje sie mocno ciągnąć, bo to mini różyczka.

Chyba będzie zgodna, paczek jasny. Ma byc biala z różowym środkiem, troszkę w tupie mini eden, fairy wg zdjęcia z kartonika

Obrazek
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Na dworze zimno i mokro, róże zapączkowane, ale z kwiatami czekają na słońce i więcej ciepła.
Na razie kolory pokazała różowa angielka z Carrefoura
Obrazek

i biała angielka (o ile nie pomyliłam etykiet przy sadzeniu) z Auchan Na razie pąki różowe, ale białe róże często tak mają.

Obrazek
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Danka11: U Ciebie już róże w pąkach! Widać że jest kolosalna różnica w temperaturze między południem a północą kraju! Ja mieszkam nad morzem i aż tak zimnej wiosny dawno nie pamiętam. Jest połowa maja a my dalej chodzimy w grubych kurtkach, i jeszcze kilka dni temu w nocy i rano był ciągle przymrozek. Moje nowe róże które są zwyczajowo na pierwszy sezon w donicach na balkonie to ... dopiero od jakiś 2 tygodni zaczęły im rosnąć nowe pędy! Przedtem z powodu zimna stały w miejscu. To kiedy doczekam się kwiatów? Chyba w sierpniu!
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Floresito, u mnie też ziąb i deszcz, ale róże zapączkowane - zarówno nowe nabytki w donicach jak i stare w ogrodzie.
Od wczoraj cieszy mnie już pierwszy kwiat z tegorocznych kartoników - morelowo-różowa angielka z Carrefoura.Ładnie pachnie.
Mam nadzieję na słoneczny weekend, kilka kolejnych na pewno pokazałoby kwiaty.

Obrazek
RIWIANA
200p
200p

Post »

W centrum też zimno wietrznie i deszczowo róże stoją w miejscu u mnie kartonikowe dopiero mikroskopijne pączki mają a myślałam że po łagodnej zimnie bardzo szybko będą różę kwitły a jednak zimna wiosna wszystko zmieniła.
Ewa
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Posadziłam do jednej donicy dwie niby takie same róże kartonikowe- Kimono z Biedronki. Już widać,że nie są takie same. Zżera mnie ciekawość- co "wylosowałam" ... ;:65 :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
RIWIANA
200p
200p

Post »

Nela ty masz doświadczenie w sadzeniu róż w donice powiec mi co jest nie tak że moje pienne po miesiącu w donicy nie mają w ogóle białych korzonków za mokro za zimno czy może jeszcze jakiś inny powód osadzone w ziemię ogrodową.
Ewa
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nela Też posadziłem różę 'Kimono' z Biedronki. W kartoniku trafiły mi się 2 sadzonki. Z tego co widzę są one na swoim korzeniu i raczej będą to róże okrywowe, albo jakieś miniaturki. Raczej nie to co na opakowaniu. Moje są podobne do tej po prawej stronie w Twojej donicy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Riwiano - nie było ciepła jako takiego ostatnio- to może twoje jeszcze śpią... Moje od zakupu stały na ogrodzie- pod drewnianą ścianą szopy- pól dnia słonko. Wszystko ładnie porosło- nie okrywałam na chłody... Nie wiem w jakich warunkach trzymałaś- ale powinny coś niecoś wypuścić. Poczekaj jeszcze w donicy-powinny puścić - już jest ciepło... Jeżeli nad doniczka są okey to jeszcze wypuszczą.

julianie- też tak sądzę,że to będzie okrywowa- oby tylko nie The Fairy- bo nie to,że mi się nie podoba- ale już mam dwie. Każda inna może być... ;:113
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”