Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
Coś żre mi stożki wzrostu z drzewek owocowych. Można stożek wzrostu wybielić?
Witam
Jak w temacie.
Coś źre mi stożki wzrostu. Przypuszczam, że są to ptaki. Mogę stożki wzrostu wybielić ( wapnem)? Drzewka są ogrodzone więc to nie może być zwierzyna.
Jak w temacie.
Coś źre mi stożki wzrostu. Przypuszczam, że są to ptaki. Mogę stożki wzrostu wybielić ( wapnem)? Drzewka są ogrodzone więc to nie może być zwierzyna.
-
- 200p
- Od: 24 wrz 2020, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Albo brak magnezu?Czy to szkodnik czy jakaś choroba? Pacjent to jabłoń Novamac
Przy młodym drzewku mogą pojawiać się dziwne niedobory z powodu słabych jeszcze korzeni, gdy nie daje rady pobrać dość dla potrzeb szybko rosnącej korony.
Czasem trza jeno cierpliwego stoicyzmu
Gieniu a przędziora nie masz?
Pokaż na zdjęciach jak to wygląda bo inaczej to wróżenie z fusów.Coś źre mi stożki wzrostu.
To jest jakby ktoś równo przyciął sekatorem stożek wzrostu. Stożek wzrostu znika w jeden dzień. W jeden dzień jest, a w drugi już go nie ma. Nie wiem czy znika przez dzień czy w nocy.
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim/jagusia111
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim/jagusia111
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
A łoś nie wchodzi w grę. On przez zwykłą siatkę przechodzi sobie spacerkiem. Ewentualnie sarny też przeskakują. Jaką masz wysokość ogrodzenia?
Ogrodzenie ma ponad 2 metry. Drzewka mają nawet 4 metry. Coś mi źre same przyrosty. Je nawet śliwki. Sarna nie dostanie na wysokość 4 metrów. Myślę, że to ptaki żreją dlatego chcę wymalować te stożki wzrostu.
No to rzeczywiście wygląda na desant z powietrza .
Czy mogę wymalować stożki wzrostu wapnem ( dedykowanym)? Czy spali?
Nie wiem, nie próbowałam nigdy czegoś takiego. Ewentualnie możesz poszukać w sklepach takiego środka do odstraszania leśnej zwierzyny, który właśnie stosuje się do smarowania gałęzi. Chyba to byłoby bezpieczniejsze niż wapno.
Te środki to są do bielenia tylko. Ja to stosuje do bielenia pni
Można malować całe pędy, ale to raczej bliżej jesieni. Niestety musisz działać na własne ryzyko. Raczej wapno częściom zielonym za bardzo nie posłuży, ale decyzja należy do ciebie.
-
- 200p
- Od: 24 wrz 2020, o 20:56
Tak jest, bo te odstraszające zwierza co kiedyś były wycofano. Że chemia nie eko... O ile pomnę na miejsce tych "niesmacznych" wprowadzono środek z ostrą krzemionką wmieszaną w farbie, lecz mówią leśnicy że to mało daje. Malować można, tylko że to na sarny, a maluje się nie sam stożek wzrostu a kapkę niżej.esteri pisze:Te środki to są do bielenia tylko.
A w tem przypadku możliwe że ptactwo, i może nawet nie zjada tych wierzchołków, tylko obłamuje. Siada na nie, albo szuka zwójek w liściach, boć smaczne gąsienice. Pomaga wbicie obok kołków wyższych niż drzewko.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Drzewko nieźle przyrosło w tym roku. W sumie nic tam nie sypałem przez dwa lata. Ten sadek akurat jest na karłowych/pół karłowych podkładkach obsadzony malinami, truskawkami i warzywami. Nie podsypane, nie pryskane Może trzeba podsypać coś jesiennego, truskawki zebraneRosynant pisze:Albo brak magnezu? ...Czy to szkodnik czy jakaś choroba? Pacjent to jabłoń Novamac