A jednak kaktusy 2 - barbra13
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: A jednak kaktusy 2 - barbra13
O kurcze Basiu
Jaki piękny widok masz na tym parapecie.
Owszem zimno ale to słonko tak cudnie je ogrzewa przez szybę,no brawo !
Jaki piękny widok masz na tym parapecie.
Owszem zimno ale to słonko tak cudnie je ogrzewa przez szybę,no brawo !
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wiosna, cieplejszy wieje wiatr...
Nie, niestety to tylko w piosence. Tutaj wciąż zimno! I to zimno a nie chłodno. Ale te piękne widoki u Ciebie zapowiadają dobrą odmianę!
Nie, niestety to tylko w piosence. Tutaj wciąż zimno! I to zimno a nie chłodno. Ale te piękne widoki u Ciebie zapowiadają dobrą odmianę!
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale duże! Ile mają? Miesiąc?barbra13 pisze:Rosną maluchy z drugiego tegorocznego wysiewu
Poza tym piękne zielone zagony
Karo, dziękuję. Nadal mamy zimno, ale przynajmniej słońca pod dostatkiem, teraz tylko czekamy na ciepło .
Heniu, widzę, choć nie słyszę, że śpiewamy te same piosenki . Oby ta prawdziwa wiosna już przyszła.
Aga, tak, to miesięczne rośliny, tzn. dzisiaj już mają trochę więcej. Dla porównania zrobiłam zdjęcie z kilkudniowymi siewkami. Nie wiem, dlaczego nie wysiałam razem , to ta sama partia nasion, a one przecież tracą zdolność kiełkowania z każdym miesiącem.
Heniu, widzę, choć nie słyszę, że śpiewamy te same piosenki . Oby ta prawdziwa wiosna już przyszła.
Aga, tak, to miesięczne rośliny, tzn. dzisiaj już mają trochę więcej. Dla porównania zrobiłam zdjęcie z kilkudniowymi siewkami. Nie wiem, dlaczego nie wysiałam razem , to ta sama partia nasion, a one przecież tracą zdolność kiełkowania z każdym miesiącem.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Jakie rozkoszne maluszki. Basiu będziesz je sprzedawać?
Karo, nie, nie miałam takiego zamiaru, wysiałam, bo po prostu lubię patrzeć jak kiełkują, zmieniają się, rosną. A każdy jest inny .Teraz widzę po Twoim pytaniu, że chyba przesadziłam z ilością .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Ja tam nie wiem czy przesadziłaś Basiu
Przecież to nasze hobby i jeśli tylko masz miejsce by je bezpiecznie zimować
to jestem za tym byś miała adeniowy las w swoim pobliżu i czasem i nas uraczyła ich widokiem.
Przecież to nasze hobby i jeśli tylko masz miejsce by je bezpiecznie zimować
to jestem za tym byś miała adeniowy las w swoim pobliżu i czasem i nas uraczyła ich widokiem.
Bo siewki adenium mają w sobie coś urokliwego... swoją drog gratuluję - masz prawdziwe olbrzymy! Moje siewki mają już jakieś 2 miesiące i wcale tak wiele większe nie są . To chyba efekt uboczny trzymania ich w chłodzie (bo jestem zimnolubem i w domu mam max. 20 stopni ) - są małe, nie powyciągane, ale brzuszki mają olbrzymie!
Majajka masz rację, w chłodzie rosną zupełnie inaczej. Mam inne wysiane jakiś miesiąc wcześniej, niż te wyżej pokazane i trzymam je eksperymentalnie w chłodzie. Jak mnie nie ma, to mają 15°, chyba że słońce przygrzewa, to wtedy więcej, gdy do nich przyjeżdżam, to 18°. Ze zrozumiałych względów są rzadko podlewane, widać to po brzuszkach, które pękają, jak dostaną wody. Ciekawi mnie, jak wypadną dalsze porównania.
Jedno z nich wykazuje różowe zabarwienie (to na najwyższej nóżce) , nie wiem, czy się utrzyma, być może jako jedyne tak reaguje na niską temperaturę.
Majajka, czy Ty jesteś Majka? .
Jedno z nich wykazuje różowe zabarwienie (to na najwyższej nóżce) , nie wiem, czy się utrzyma, być może jako jedyne tak reaguje na niską temperaturę.
Majajka, czy Ty jesteś Majka? .
Nie, Haniabarbra13 pisze: Majajka, czy Ty jesteś Majka? .
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny widok rosnących maluchów i siewek jednym słowem las adenium-gratuluję złotej rączki
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
Majajka, aaa Hania, a ja Basia jestem .
Arkadiusz, dziękuję, również pozdrawiam .
Kwitną, przekwitają, kolejne kwitną, teraz ich czas. Sezon u nas krótki, niestety.
Zdziwiły mnie dużo większe kwiaty niż zazwyczaj naTurbinicarpus valdezianus, pewnie to zależy od wieku rośliny, bo jeżeli chodzi o wielkość, to mam wrażenie, że jej nie przybywa
Lobivia chilensis
Sulcorebutia cardenasiana
Thelocactus conothelos sausieri
I moja ulubienica Lobivia ferox v.longispina RH533, przy chmurach, bo w słońcu straszny odblask .
Ogólnie to spodziewałam się gorszych efektów, bo ubiegły sezon był koszmarny dla mnie, a co za tym idzie i dla kaktusów, były prawie zasuszone, no i część wymaga przesadzenia. Obiecałam im to w tym roku . A ponieważ to twarde sztuki, to dały radę
Arkadiusz, dziękuję, również pozdrawiam .
Kwitną, przekwitają, kolejne kwitną, teraz ich czas. Sezon u nas krótki, niestety.
Zdziwiły mnie dużo większe kwiaty niż zazwyczaj naTurbinicarpus valdezianus, pewnie to zależy od wieku rośliny, bo jeżeli chodzi o wielkość, to mam wrażenie, że jej nie przybywa
Lobivia chilensis
Sulcorebutia cardenasiana
Thelocactus conothelos sausieri
I moja ulubienica Lobivia ferox v.longispina RH533, przy chmurach, bo w słońcu straszny odblask .
Ogólnie to spodziewałam się gorszych efektów, bo ubiegły sezon był koszmarny dla mnie, a co za tym idzie i dla kaktusów, były prawie zasuszone, no i część wymaga przesadzenia. Obiecałam im to w tym roku . A ponieważ to twarde sztuki, to dały radę
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super kwiaty - wszystkie, super widoki!
Zbiorówka pokazuje jaki masz potencjał - do pozazdroszczenia...
Zbiorówka pokazuje jaki masz potencjał - do pozazdroszczenia...