Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

Mam takie samo zdanie jak przedmówcy - tunel 2x3 metry to się nadaje co najwyżej na kilka pomidorów, ale nie na arbuzy, bo wejdą max 2 krzaki.
Jak już koniecznie tunel ma iść pod uprawy eksperymentalne ciepłolubnych dyniowatych to polecam pionową uprawę melonów. Ja w takim tunelu mieszczę 10 roślin pionowo po sznurkach, plus sznurki poziomo, by było do czego przyczepiać pędy boczne.
rolnik90 pisze:Dla mnie najlepsza metoda to ta na jeden liscień chyba japońska się nazywa. Najważniejsze by podczas szczepienia nie zraszać roślin dużo wodą, trzymać w ciepelku i całkowitej ciemności .
Metoda japońska to taka, w której wyłamujesz stożek wzrostu podkładki, robisz dziurkę wzdłuż łodygi miejscu stożka wzrostu i wkładasz w to miejsce "zestrugany" zraz. Metoda na jeden liścień to zupełnie inny rodzaj szczepienia ;:170
Johanson
50p
50p
Od: 26 lip 2020, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To mój 2 rok z arbuzami i powiedzcie mi czy z tymi odstępami co ok 1 m to musi być bo rok temu dałem vo pół metra i ładnie rosło i miały owoce tak do 5 kg stanowisko nie za super i pytanie czy jak posadzę co 1 m to faktycznie te owoce będą większe np 10 kg czy niekoniecznie bo np gdzieś czytałem że sadzą co 20 cm bo większy zbiór bo liczą że 1 krzak 1 arbuz więc idą na ilość i co wy na to jak lepiej kilka dużych czy sporo mniejszych?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit wokan , ta metoda nie nazywa się na szparę ?
Oglądałam filmy jak na Syberii uprawiają arbuzy .
Rośliny są cięte i prowadzone na podporach a owoce w siatkach podwieszane ,
dzięki temu potrzeba znacznie mniej miejsca .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A kiedy sieje się arbuzy na rozsade?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Asiu , a kiedy mają być przesadzone do gruntu , a może będą
rosły pod osłonami ?
Na rozsadę arbuza liczę kilka dni dłużej niż na rozsadę ogórka , plus
kilka dni na kiełkowanie .
Rozsadę robię w domu a w ostatnim roku tylko w tunelu . Kiełkowałam
nasiona w domu . Rozsada wyłącznie tunelowa bardziej krzepka mi wyszła .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Chce ze dwie sadzonki do gruntu
Asia
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Johanson pisze:To mój 2 rok z arbuzami i powiedzcie mi czy z tymi odstępami co ok 1 m to musi być bo rok temu dałem vo pół metra i ładnie rosło i miały owoce tak do 5 kg stanowisko nie za super i pytanie czy jak posadzę co 1 m to faktycznie te owoce będą większe np 10 kg czy niekoniecznie bo np gdzieś czytałem że sadzą co 20 cm bo większy zbiór bo liczą że 1 krzak 1 arbuz więc idą na ilość i co wy na to jak lepiej kilka dużych czy sporo mniejszych?
Wielkość owoców zależy też od odmiany. U mnie jak sadzę gęściej to zbieram więcej. Popularne np. Rosario i Złoto Wolicy osiągają w moich warunkach 3-5 kg i mi pasują takie wielkości. Przy sadzeniu co metr i pojedynczo osiągałam nieco większe owoce, ale w sumie całkowity plon z takiej samej powierzchni był sporo mniejszy. Odmiany o owocach do 5 kg wysiewam do doniczek po 3 szt i tak w gromadce wysadzam na poletko co pół metra. Rozsadę sadzę w jednym długim rzędzie. Taki sposób uprawy ułatwia mi okrywanie młodych sadzonek w razie wiosennych chłodów (wystarczy pasek agrowłókniny lub foli) oraz inne zabiegi jak podlewanie, nawożenie, ściółkowanie. Latem w razie suszy zagłębiam doniczki między krzaczki i leję do nich wodę- woda wchłania w głębszą warstwę ziemi i nie odparowuje. Przy rozstawie sadzonek co pół metra, wystarczy jedna doniczka po środku między sadzonkami. Lubię eksperymenty w uprawie różnych warzyw- jak przynosi mi to dobre efekty to przy nich zostaję.
Pelasia pisze:A kiedy sieje się arbuzy na rozsade?
W moim zimnym rejonie (pomorze) najlepiej się udają jak nasionka sieję w domowym ciepełku pod koniec kwietnia/pocz. maja. Po wzejściu doniczki wynoszę do szklarni i w razie mrozu zabezpieczam. Wysadzam pod koniec maja do ogrodu. Robiłam próby z wcześniejszym terminem siewu ale bywało różnie- każdy musi wyczuć swoje warunki. Arbuzy są bardzo wrażliwe na przymrozek. Mi jednego roku przygruntowy -1 zniszczył spore sadzonki już wysadzone do ogrodu(nie okryte na noc).
Johanson
50p
50p
Od: 26 lip 2020, o 21:57

Post »

Dziękuję Telimenka, właśnie też będę eksperymentował bo miejsca mało u mnie więc w gruncie będę robił porównanie odmian suger baby, Janosika i Rosario oraz eksperymentalne ze sklepu pod mini tunelem i sprawdzę które sobie lepiej poradzą a też zrobie kilka doniczek i dam pod ścianę południową i zobaczę gdzie im będzie lepiej a co do wysiewu to planuje początkiem kwietnia, w tamtym roku wysiewalem 4 maja dopiero i jakoś zdążyły ale w tym wcześniej bo może będzie cieplejsze lato
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Nabrałam ochoty na odmianę arbuza Orangeglo... Czy warto go uprawiać? Czy wie ktoś może czy nasiona tej odmiany znajdują się w mieszance odmian od Legutko? I jakich odmian w tym miksie oczekiwać?
Awatar użytkownika
Misiek98
100p
100p
Od: 6 lip 2016, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W mieszance są odmiany Sugar Baby, Złoto Wolicy F1, Janosik, Charleston Grey, jeśli się nie mylę :D Orangeglo nie ma, ale też sprzedają. Uprawiać myślę, że warto, ale raczej nie dużo, tyle tylko, żeby mieć sobie pomarańczowego arbuza :wink: Orangeglo ( przynajmniej u mnie) nie jest jakoś mocno rosnący, dość poźny, mało plenny, tak ze 1- 3 owoce na krzaku, ale za dość duże (5 - 7 kg ). W smaku taki normalny arbuz, często z dziurami i nie taki kruchy jak np. Złoto albo Asahi, no i najgorsze są bardzo duże nasiona, raczej już się nie da jeść wszystkiego :wink:
slowik123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2021, o 19:31

Post »

Witam. Jak uważacie co jest lepsze na wzrost obornik kurzy granulowany czy magiczna siła do ogórków?
slowik123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2021, o 19:31

Post »

Pozwolę sobie zacytować odpowiedź z firmy Legutko odnośnie odmian w mix nasion z lutego tego roku.

Dzień dobry,
W mieszane znajdują się takie odmiany arbuza jak:

- Janosik

- Sugar Baby

- Złoto Wolicy

- Plonbuite bluribon
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ostatniej pozycji niemogę znależć .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”