Identyfikacja roślin cz.3 - 2015-2016
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tutaj identyfikujemy nasze rośliny doniczkowe cz. 1
Też tak myślałam, ale pewna nie jestem.
Poszukam zdjęc kwiatów.
Dzięki Paweł za podpowiedź.
Tak, jest to Gossypium darwinii, czyli bawełna!!!
Poszukam zdjęc kwiatów.
Dzięki Paweł za podpowiedź.
Tak, jest to Gossypium darwinii, czyli bawełna!!!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Pozdrawiam, Gosia:)
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakiś czas temu trafiła do mnie porcja zmarnowanych kwiatków, próbuję doprowadzić je do lepszego stanu, bardzo mi w tym pomoże Wasze potwierdzenie czy dobrze identyfikuję te rośliny. To takie trzy kwiatki:
1. Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj zielistki. Szybko się rozrasta, trzy takie rachityczne jak ta po lewej trochę odchowałam i wsadziłam do dużej donicy. Ostatnio zaczynają mi w niej przysychać końcówki liści, jeśli potwierdzicie, że to zielistka, to poszukam o co może jej chodzić.
2. Tu chyba mam największy dylemat - obstawiam jakiś rodzaj cissusa, ale chyba dosyć podobne liście ma też hoja? Nie kwitnie, co hoja chyba robi, ale może dlatego, że roślina była mocno zaniedbana. Hoja i cissus lubią chyba zupełnie inne warunki, więc zupełnie nie wiem gdzie ten kwiatek postawić żeby było mu dobrze. Był taki jak po lewej, przez wiosnę i lato trzymałam go w raczej dosyć zacienionym miejscu i trochę się zagęścił i poprawił, teraz wygląda tak jak na prawym zdjęciu. Gałązki są raczej delikatne, teraz okręciłam go na bambusowym patyczku, ale nie wiem czy jest to roślina, którą mam tak okręcać, żeby rosła ku górze, czy raczej wywalić patyczek i postawić kwiatek wyżej, bo wolałby sobie zwisać.
3. Strzelam, że to rodzaj draceny, ale nie wiem jaki - nie wiem czy to ważne, czy wszystkie draceny lubią podobne warunki? Liście są sztywne i ostro zakończone, kłujące. Roślinka była bardzo wymęczona, zrobiłam jej radykalne cięcie, teraz powoli odbija taka jak na prawym zdjęciu. Ostatnio na liściach pojawiły się suche plamki, jeśli potwierdzicie, że to dracena, to polecę do wątku o dracenach pytać skąd jej się to wzięło.
1. Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj zielistki. Szybko się rozrasta, trzy takie rachityczne jak ta po lewej trochę odchowałam i wsadziłam do dużej donicy. Ostatnio zaczynają mi w niej przysychać końcówki liści, jeśli potwierdzicie, że to zielistka, to poszukam o co może jej chodzić.
2. Tu chyba mam największy dylemat - obstawiam jakiś rodzaj cissusa, ale chyba dosyć podobne liście ma też hoja? Nie kwitnie, co hoja chyba robi, ale może dlatego, że roślina była mocno zaniedbana. Hoja i cissus lubią chyba zupełnie inne warunki, więc zupełnie nie wiem gdzie ten kwiatek postawić żeby było mu dobrze. Był taki jak po lewej, przez wiosnę i lato trzymałam go w raczej dosyć zacienionym miejscu i trochę się zagęścił i poprawił, teraz wygląda tak jak na prawym zdjęciu. Gałązki są raczej delikatne, teraz okręciłam go na bambusowym patyczku, ale nie wiem czy jest to roślina, którą mam tak okręcać, żeby rosła ku górze, czy raczej wywalić patyczek i postawić kwiatek wyżej, bo wolałby sobie zwisać.
3. Strzelam, że to rodzaj draceny, ale nie wiem jaki - nie wiem czy to ważne, czy wszystkie draceny lubią podobne warunki? Liście są sztywne i ostro zakończone, kłujące. Roślinka była bardzo wymęczona, zrobiłam jej radykalne cięcie, teraz powoli odbija taka jak na prawym zdjęciu. Ostatnio na liściach pojawiły się suche plamki, jeśli potwierdzicie, że to dracena, to polecę do wątku o dracenach pytać skąd jej się to wzięło.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ten drugi to cissus australijski, trzecia dracena obrzeżona, a pierwsza to chyba zwykła zielistka Sternberga. Nie widzę zbyt dobrze.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Aneka28
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 wrz 2015, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Co to moze byc?
Może spróbuj przejrzeć swojego maila, na którego przychodzą powiadomienia z allegro?
Ja zawsze tak robię, jak potrzebuję coś znaleźć, co kupowałam dawno temu i zapomniałam nazwy użytkownika, czy nazwy roślin właśnie
Niestety ja też nie wiem co to za drzewko/krzew
Ja zawsze tak robię, jak potrzebuję coś znaleźć, co kupowałam dawno temu i zapomniałam nazwy użytkownika, czy nazwy roślin właśnie
Niestety ja też nie wiem co to za drzewko/krzew
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś z nasion wysialam coś podobnego i byla to Lagerstroemia
.
.
o o o ta nazwa... coś mi to przypomina.. to będzie chyba to!!
Dziękuję za naprowadzenie!!
Co do e maila to pomysł dobry i sprawdzony ale miałem już wyczyszczoną pocztę.
Dziękuję za naprowadzenie!!
Co do e maila to pomysł dobry i sprawdzony ale miałem już wyczyszczoną pocztę.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Azalia?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia