ktoś pisze:śliczności
Nie wiedziałam ,ze tak można mnożyć tę piękna paproć . Czy często podlewałaś te " nóżki " ?
Marzenka pisała w swoim wątku, że pryska nawet częściej niż 1 raz dziennie, u mnie obok ma spryskiwacz i przy każdej okazji spryskuję.
Warto taką roślinę postawić w miejscu gdzie jest woda.
Jak widać chyba jej pasuje .
basga pisze:No nie-nie dość,że fiołki fantastyczne to jeszcze dawalia-cuda,cuda!
Pewnie z serca dana
A żeby było śmieszniej to te dwa fiołki są z 2 różnych źródeł, z jesiennej wymiany, a wyglądają jak bliźniacy, do tego w tym samym czasie zakwitły.LeNka pisze: Matko jedyna ale to wszystko piękne
Dwa ostatnie fiołki powaliły mnie na kolana. I jaką masz zroślichę gęstą, paprotka cud miód
A te balkonowce, piękne kolory. Stosujesz do liści jakiś nabłyszczacz, nawet pyłka by nie znalazł, albo była kompiel przed sesją.
Chyba dzisiaj od ciebie naie wyjdę
Nabłyszczacz to mój niezbędnik, niektórzy mówią, że nie należy stosować, ale ja stosuję od lat i nie narzekam.
Jesienią dostałam szeflerę, obdarowująca mnie jak dowiedziała się, że opryskałam nabłyszczaczem stwierdziła, że marnie to widzi, a szeflera ma się dobrze, wypuściła 3 pędy na górze.... a właśnie muszę, ją nabłyszczyć
Nie stosuje się nabłyszczacza na te mechowate liście czyli m.in fiołki, na paprocie i kaktusy.
Kaktusów nie mam.
Chyba mnie lubią , a ze swoimi pewnie, że porozmawiaj .marzena 63 pisze:Fiołki cud,miód,malina inne też są piękne :P
Ale nogi pająka ci obrosły listkami.Moje tyle nie mają.Muszę chyba z nimi porozmawiać
A jaki mam ogromny liść z gloksynii, to peoniowa.
Powiedz mi Marzenko, jakie im dać doniczki, bo mają na razie małe kubeczki, ale te 3 największe liście to mają na pewno za ciasno .
Oleandry chciałam wystawić na dwór, ale nie wiem, gdzie im będzie dobrze , widziałaś jak się zagęścił?
Koniczynko, Katarzyneczko, Edyto 74 - dziękuję za miłe słowa, dla takich słów nabiera się wiatru w skrzydła i dalej się leci przesadzać
ewasz29 - chyba nadal mój ulubiony, zależnie od pory roku jest wręcz brązowy. Przyznam się, że mam więcej niż jednego w tym kolorze
Andziax007 pisze:Ale cudnie kwitną fiołeczki...........ach te ich kolorki
Czy na balkoniku to surfinie Ładna z nich kolorowa kompozycja
To petunie. Miałam w tym nic nie kupować w te moje 9 doniczek, ale niechcący byłam u ogrodnika w jego szklarniach, no i tanio kupiłam 2 pudełka takich cudownych roślin.
Te ciemne i białe dodatkowo pachną, tek delikatnie, ale w tej szklarni to normalnie zatykało, od tego zapachu, od palety barw , mogłabym spędzić wakacje w takiej szklarni.
jardin pisze:o rany ale kwiaty , skrętnik miodzio, po liściach widać, że dopieszczone przez właścicielkę ;)
A właśnie skrętnik, OGŁASZAM, ŻE TO MÓJ PIERWSZY W ŻYCIU SKRĘTNIK, miał być niebieski albo biały, a jest taki, bardzo mi się podoba .
zabcia_paula pisze:Jaki ogrom różnokolorowych Fiołeczków, cudnie wyglądają...tyle barw na raz
Ten bordowy jest uroczy.
Co do innych kwiatów...piękne są. Petunie rozrośnięte i jak bujnie kwitną.
Śkrzydłuś duży i zadbany, tylko pogratulować.
O paprociach już nie wspomnę, bo są przepiękne. U mnie niestety nie chcą się chować.
Mały Hibcio z pąkami uroczy....czy kwiatuszki za bardzo go nie osłabią ??
A, i ciekawa jestem jak kwitnie Storczyk, niech szybko otwiera pąki
U mnie paprocie upodobały sobie jeden pokój i tam mieszkają.
Hibcio - niedawno zakwitły mi 2 czerwone, niewiele większe, a dały sobie radę. Ten ma być biały. Podobno jak roślina za słaba kwiat odpadnie, zobaczymy .
Storczyk biały z różowym, a jak kwiaty się rozwiną to napiszę, OGŁASZAM .... PIERWSZY
Dostałam go jesienią na imieniny, bałam się, że spaprałam sprawę przesadzeniem, ale chyba nie jest źle.
Mam jeszcze 2 storczyki też jesienne, z czego jeden też ma zamiar mieć kwiaty