Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażko, rzeczywiście szkoda, bo wrocławska wystawa jest ostatnią z wiosennych, więc na kolejną będziesz musiała czekać do jesieni :(
Mała Mi, aha, czyli źle Cię zrozumiałam :) Ja też miałam być w tym czasie na wycieczce, ale się rozchorowałam, więc nici z niej :( Jedynym pocieszeniem jest to, że zamiast być na wystawie w sobotę, będę w piątek, zaraz po otwarciu :wink:
Dusiu, też zauważyłam, że akurat w OS są drogie storczyki, a szczególnie hybrydy :? Z tego co piszesz, różnica w cenie miniturki była ogromna :shock: Co do phalaenopsis gigantea, to bardzo możliwe, że ma takie ogromne liście - widziałam kiedyś bulbophyllum phalaenopsis i także miało liście zbliżone długością do 1 metra :)
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Podejrzewam że na jesienną też się nie załapie bo urlop mam w sierpniu a do Wrocławia jakieś 3 tys. kilometrów :D
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Och, przepraszam, nie zauważyłam, że mieszkasz w Irlandii :oops: A tam u Ciebie nie ma jakichś wystaw storczyków :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu, też zauważyłam, że akurat w OS są drogie storczyki, a szczególnie hybrydy Z tego co piszesz, różnica w cenie miniturki była ogromna Co do phalaenopsis gigantea, to bardzo możliwe, że ma takie ogromne liście - widziałam kiedyś bulbophyllum phalaenopsis i także miało liście zbliżone długością do 1 metra
największy storczyk jaki widziałam to jakieś Cymbidium, ale C. często są bardzo duże. u mnie mogłoby stać tylko na podłodze.
w OS są bardzo drogie, na stronie też. ja kwitnącą bellinę kupiłam za ok. 70 zł, a oni niektiwnące mieli chyba po 85, a na stronie 94.
Phal. gigantea nigdy nie widziałam na zywo, więc nie wiem, czy naprawdę ma takie liście. jak tak, to w całości ma pewnie ze 2 metry... a ja myślałam, że mój żółty Phalaenopsis o długości liścia sercowego 35 cm jest ogromny... ale z moich na pewno największy.
a miniaturkę kupiłam w zeszłym roku, ale nie na OS, a w tym roku ci z OS mieli takie same, tylko 2-pędowe.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Nie wiem, czemu akurat w OS takie ceny mają :( Na wystawie we Wrocku właśnie oni będą i jeszcze Salon Orchidei. Reszty sprzedawców nie pamiętam, ale jacyś mniej znani :roll:
Phalaenopsis gigantea chyba nie ma 2 metrów z pędem :wink: W końcu i liście i pęd, niepodpięty, zwieszają się ku dołowi :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Nie wiem, czemu akurat w OS takie ceny mają :( Na wystawie we Wrocku właśnie oni będą i jeszcze Salon Orchidei. Reszty sprzedawców nie pamiętam, ale jacyś mniej znani :roll:
Phalaenopsis gigantea chyba nie ma 2 metrów z pędem :wink: W końcu i liście i pęd, niepodpięty, zwieszają się ku dołowi :)
nie wiem, ile ma. ale myślę, że może być większy ode mnie. bo liście rosną często w bok. jeden z moich woskowych jest nieco podobny do gigantei, może jest jakąś jego hybrydą, ale liście są podobne, tylko nie tak ogromne. mają 12 cm szerokości i ponad 20 długości. kwiaty są nieco podobne.
ta wystawa pewnie będzie większa niż ta w Sosnowcu, więc pewnie kupisz coś fajnego. ja niestety nie spełniłam marzeń i dalej muszę z zazdrością patrzeć na kolekcje innych, marząc o tym, by też mieć tak niezwykłe storczyki.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ale masz super że u Ciebie wystawa, już widzę te piękności które przytaszczysz do domu. Czekam już na fotki :D Bardzo mi się spodobało stwierdzenie że na liste wpisałaś wszystkie możliwe phale świata dobre ha ha.Ech jak to wciąga, a raczej wyciąga /z portfela/w moim po ostatnich zakupach w kwietniu tylko materiał widzę. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Mirko u mnie z tym portfelem podobnie. Ostatnio zbyt zaszalałam, ale cóż, "raz się żyje" ;:112
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

orange30 pisze:Mirko u mnie z tym portfelem podobnie. Ostatnio zbyt zaszalałam, ale cóż, "raz się żyje" ;:112
I dobrze że jest co wyciągać :) .Przestaniemy szaleć jak nie będziemy miały z czym. :D
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko święta prawda, ale przyznasz że to strasznie wciąga, ja ostatnio tylko kupuje muszę policzyć ile już mam bo straciłam rachubę, jutro opublikuje ale będzie z 80 może i ponad to.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Ojojoj :lol: Ale tu Was wszystkich przybyło :wink:

Dusiu, co do wystawy, to chyba masz rację, że będzie większa niż w Sosnowcu - w końcu też miasto większe i we Wrocku jest siedzba Dolnośląskiego Oddziału Miłośników Orchidei :P Jeśli chodzi o phal. gigantea, to jest to jedyny phalaenopsis, jakiego widziałam z liśćmi rosnącymi w dół :roll:
MirkaS, no ja nie wiem, czy dam radę to wszystko do domu przytachać ;:112 A fotki, jak już pisałam będą, prawdopobnie w piątek, zaraz po wystawie ;:225 Jeśli chodzi o portfele, to się zastanawiam, jak one przeżyją te wszystkie nasze wystawy :lol:
Halinko, Grażko, dzięki za odwiedzinki ;:198 I macie rację - "raz się żyje!" - i dlatego trzeba spełnić wszystkie marzenia ;:191
Grażko - akurat na storczyki kasa zawsze się znajdzie. Jak nie sami kupimy, to udamy się do kogoś z prośbą o prezent z jakiejś tam okazji ;:183
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, co do wystawy, to chyba masz rację, że będzie większa niż w Sosnowcu - w końcu też miasto większe i we Wrocku jest siedzba Dolnośląskiego Oddziału Miłośników Orchidei Jeśli chodzi o phal. gigantea, to jest to jedyny phalaenopsis, jakiego widziałam z liśćmi rosnącymi w dół
ja nigdy nie widziałam czegoś ciekawszego niż Phal. bellina. na wystawach botanicznych jest naprawdę niewiele. chciałabym móc jeździć na jakieś duże wystawy, ale akurat najbliżej mam do tej najmniejszej. kilka lat temu taka wystawa jak ta, na której byłam w tym roku, mogła mnie zachwycić, ale teraz mam dużo większe wymagania. hybrydy mi się podobają, ale większość z tych, co były, już mam. chcę czegoś ciekawszego. coś rzadkiego, co jeszcze nie mam. Phal. botaniczne. może właśnie dlatego tak je lubię, bo są takie oryginalne i rzadkie.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MirkaS pisze:Grażynko święta prawda, ale przyznasz że to strasznie wciąga, ja ostatnio tylko kupuje muszę policzyć ile już mam bo straciłam rachubę, jutro opublikuje ale będzie z 80 może i ponad to.
Mirko mi do 80 jeszcze bardzo dużo brakuje mam dopiero z 30.
Storczykowa ciesz się że masz dostęp chociaż do małych wystaw bo ja nie mam do żadnej-kilometry
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”