Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
pippi91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2012, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Witam!
Mam wielki problem z moimi storczykami...:( zaczęło się od jednego a on zaraził dwa kolejne. Dotychczas wszystkie kwitły cudownie, nic się z nimi nie działo i regularnie wypuszczały nowe liście i kwiaty. Nie wiem co zrobić i liczę na waszą pomoc!
Poniżej kilka zdjęć. Dopiszę jeszcze, że z tych "krostek" wydobywa się bez przerwy jakaś lepiąca maź, coś jakby żywica(?). Są one i na liściach i na łodygach. No i na dodatek storczyk wypuszcza nowe pączki kwiatowe.
Pomóżcie proszę!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szukaj pod hasłem 'tarczniki' :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
pippi91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2012, o 18:41

Post »

Dziękuję Ci bardzo za pomoc!:) poszperałam i znalazłam różne metody i mam nadzieję, że się uda!:) Do dzieła!
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p
Od: 17 wrz 2009, o 22:38

Post »

Ja ostatnio miałam do czynienia z misecznikami. Zwalcza się je tak samo jak tarczniki. Bardzo polecam środek Actellic 50EC. Wykonałam dwa opryski (5ml środka na 2 litry wody) z 2-tygodniową przerwą i już po 2 dniach tarczki owadów zaczęły same opadać z liści. Od tej pory słuch po nich zaginął. Jedynym minusem jest bardzo intensywny zapach środka, więc radzę nie używać ulubionego spryskiwacza... :)
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

U mnie coś zaczęło atakować storczyki. Dotyczy to młodych liści, pojawiają się na nich plamy które (w fazie końcowej?) są ciemnobrązowe, wklęsłe. Stawiam na obecność młodych wełnowców może.. (jeszcze niewidocznych?- wcześniej obserwowałem dorosłe, które ręcznie zbierałem)
Albo w następstwie choroba grzybowa/ wirusowa... mam nadzieję że to nie wirus..
Może ktoś u siebie takie coś zaobserwował. Plamy częściej można zaobserwować na spodniej stronie liścia.
Warunki: w pobliżu południowego okna, podlewanie wodą z filtra Brita, co jakiś czas odżywka.
podjęte działania: przetarcie gąbką namoczoną wodą + płynem, a później oprysk actelliciem.
Następny oprysk będzie grzybobójczy.
Może ktoś ma fotki uszkodzeń spowodowanych przez wełnowce?
Obrazek
prześwietlenie lampą: (tutaj mogę być też uszkodzenia mechaniczne)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 11:03

Post »

hej :)
dawno tu nie zagladalam bo moja rabatka miala sie dobrze (3 kwitnienia wlasne, 2 sklepowe, 2 sie kuruja, 7 wypuszcza pedy kwiatowe- 2 ma ich 4 :D) ale;
jak widac na zalaczonym obrazku z jednym tu obecnym dzieje sie cos dziwnego
kwitnie od niedawna (1 moje), wypuszcza nowe pedy kwiatowe, liscie twarde, korzenie ok- a on wypuscil listek ze srodka, ktory usechl w wczesnej fazie, teraz usechl i odpadl listek poprzedni (ten czerwony),
srodek czarny po odpadnieniu listka- ale suchy
czy z tego kwiatka cos jeszcze bedzie? co mu sie stalo?
w 100 % go nie zalalam bo na to baaardzo uwazam
bylabym wdzieczna za opinie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kinga24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2012, o 21:37

Post »

witam moj storczyk takze zaczal chorowac a mianowicie na jego lisciach a dokladnie na spodniej stronie pojawily sie srebrzyste plamki ktore robia sie coraz wieksze z tego co wyczytalam to moze byc wciornastek tylko ze ja niczego tam nie widze zadnego robaczka nic nawet pod lupa kupilam biosept active i spryskalam listki zobaczymy co bedzie dalej ake dla bezpieczenstwa odseparowalam go od innych
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p

Post »

nikt mi nic nie podpowie? :(
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Ewo witaj,

Trochę jest to skomplikowane aby szybko odpowiadać...
-takie przypadki nie są często dokumentowane i..właściwie pozostają nie zbadane.
Nie można stwierdzać choroby na podstawie zdjęć...,a każda diagnoza ma wyłącznie charakter hipotezy.

Jedno pewne... /po odpadaniu liścia sercowego i kolejnego najmłodszego z czarna zgnilizną /,ze trawi go choroba.
Wygląda na chorobę grzybową.
Takie czerwienienie liści jest charakterystycznym ostatnim etapem choroby przy Sclerotium - określanej jako zaraza.
Inne nazwy w literaturze : stem rot, southern blight, bed rot, cottony rot, Sclerotium wilt, collar rot, crown rot, fire fang root rot, foot rot, southern wilt
Zgnilizna twardzikowa podstawy pędu (Sclerotium rolfsii) spowodowane jest przez grzyby płonne (Mycelia sterylia).
Warunki sprzyjające dla rozwoju tej zarazy:
S. rolfsii sprzyja"gorąca pogoda" ; preferuje wysokie temperatury (28-30 ° C)i gdy wilgotność względna jest wysoka przez większość czasu a podłoże słabo przepuszczalne.Wzrost kwaśności podłoża i obfitość org.zanieczyszczeń wzmaga chorobę.
Jedyne w obecnej chwili to można zaproponować zastosowanie jednego ze śr.chemicznych
Captan 50 WP 0,2
Rovral Flo 255 SC 0,2
Sumilex 500 SC 0,1
Topsin M500 SC
fungicyd z gr. Etridiazoli w tym Banrot40WP

Trzeba usuwać porażone liście, opryskiwać 2-3-krotnie, co 10 dni jednym z preparatów:
Roślinę izolować trzeba od innych kwiatów;

W przypadku takich dolegliwości,nie ma żadnej gwarancji ,ze nie są zaatakowane wiązki przewodzące w storczyku.
Rozwój choroby jest głównie na poziomie podłoża i w podłożu.
Podobny obraz zakażenia występuje również w innych chorobach grzybowych spow.przez inne patogeny.
Niemniej jednak...to co przedstawiasz wygląda na prawdopodobieństwo choroby określanej jako Sclerotium.
Wszystkie są chorobami groźnymi dla storczyka.

Eh...gdyby nie stwierdzone ognisko zakażenia wraz z odpadaniem liści, byłoby trochę więcej optymizmu z mojej strony-.
W takich storczykach /np.Doritaenopsis kwitnący z " fioletem" ?/ przebarwienia aż do czerwieni występują częściej niż u innych
Phalaenopsis.I są naturalnym zjawiskiem - szczególnie w okresie letnim i max.dawce nasłonecznienia.

Życzę powodzenia w ratowaniu,
-pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p

Post »

Kurcze :(
Gdzie on to załapal?
Stoi na parapecie z2 innymi- na razie tamte piękne i zielone- i maja pom4 pędy kwiatowe
Nie wiesz czy te środki maja jakieś odpowiedniki w Uk- bo szukałam i jakoś nie umiem znaleźć :(
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

A mi nikt nie pomoże widzę, ale opiszę swoje inne działania:) najgorszy liść u jednego storczyka został usunięty, u innych chyba plamy nie rozwijają się, zobaczymy co dalej z tego wyniknie.
A u mojej mamy zaczęły się pojawiać niepokojące zmiany, wrzucę zdjęcia, może mi ktoś poradzi :wit
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Łukaszu witaj,
Nikt Tobie nie odpowiada...bo na pytanie
Może ktoś ma fotki uszkodzeń spowodowanych przez wełnowce?
"obraz uszkodzeń"
mozna sobie samemu znaleźć odpowiedź, korzystając z grafiki goo...le. Najprościej i najszybciej!
Wiadomo, ze uszkadzają tkankę powierzchniowo...a później ;:oj infekcja jak w banku.
Ale plam pojedynczych toto raczej "nie wyżera"lubi grasować ...obszarowo.
A inne plamki....to normalka w uprawie .
Liście są podatne na różne zawirowania ;czasami wystarczy kropelka niewyschniętej wody...i prowokacja dla grzybów gotowa.Są tez błędy w uprawie, plamy będą "tylko manifestem".
Nie każda plama jest tragedią i powodem do niepokoju.
I o tym trzeba pamietać , by sobie nie utrudniać życia wsród storczyków.

Ewo...
Niestety...nie znam sposobu dystrybucji śr.ochrony w UK; w większości chyba preparaty chemii są dedykowane producentom ...więc może być ograniczony dostęp dla amatorskiej uprawy.
Jednak niemożliwością jest aby fungicydy były zupełnie niedostępne.
Pewnie mają inne nazwy....ale pojęcie "fungicydy" jest wszędzie stosowane.
Kierować siętrzeba w poszukiwaniach nazwami "fungicyd" i "copper" - dla śr.miedziowych/captan/
Inne ...też bywają Topsin ,Banrot, Bravo.
Wiem,że istnieje w UK taki preparat- Proxitana AHC/na bazie H2O2/ przetestowany przez storczykarzy....
Ponadto..z praktyki wiem ,że przy infekcjach grzybowych. wszelkie preparaty używane w ochronie róż działają równie skutecznie też na storczykach... Chyba maja w Uk w nazwie "killer" ; chyba ze jest tylko zwyczajowa :;230

Ewo..myślę,ze każdy fungicyd będzie odpowiedni,a najważniejsze... że zastosowany.
A skąd się wzięła zaraza? -akurat nie z powietrza.Nikt nie określi powodów wszak przetrwalniki jak z nazwy mają ;:oj dłuuuuugi
termin przetrwania -nawet 10 lat/w glebie ,podłożu a nawet w nasionach/.
Może to przypadek - a... warunki nastąpiły korzystne wiec grzybki pokazały pazurki.

Powodzenia w poszukiwaniach....JOVANKA
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p

Post »

Jovanko- znalazlam takie cos
http://www.ebay.co.uk/itm/Westland-Plan ... 4ab2e0c4c1
Myslisz h ze pomoze?

Czy raczej powinnam pożegnać sie z nadzieja ze uratuje cytrynka- a środek nabyć zeby zapobiec infekcji na pozostałych egzemplarzach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”