Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rewelacyjna ta instrukcja Hanki
Idealna dla początkowych daturomaniaków jak ja Właśnie wkrótce czekają mnie pierwsze cięcia.
Czy po cięciach waszych datur powyżej rozwidleń rosły one w górę Mam dwie 2-metrowe datury i nie chciałabym mieć jeszcze wyższych w przyszłym roku.Kupiłam kilkuletnie w maju,miały około pół metra i baaardzo późno kwitły :x .Żółta dopiero sypnie kwiatami(o ile pogoda będzie jeszcze łaskawa).Podejrzewam,że winą tego były baaardzo mocne cięcia poprzedniego właściciela .
Idealna dla początkowych daturomaniaków jak ja Właśnie wkrótce czekają mnie pierwsze cięcia.
Czy po cięciach waszych datur powyżej rozwidleń rosły one w górę Mam dwie 2-metrowe datury i nie chciałabym mieć jeszcze wyższych w przyszłym roku.Kupiłam kilkuletnie w maju,miały około pół metra i baaardzo późno kwitły :x .Żółta dopiero sypnie kwiatami(o ile pogoda będzie jeszcze łaskawa).Podejrzewam,że winą tego były baaardzo mocne cięcia poprzedniego właściciela .
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krysiu a masz jakieś zdjęcie!!!KaRo pisze:Andrzeju - piękna fotorelacja .
Iwonko - radź proszę...
Otrzymałam od moich ogrodników mateczny egzemplarz datury o czerwonych kwiatach.
Jednak martwi mnie wygląd jej liści,bardzo martwi...
Zanim schowam ja do piwnicy chciałabym wiedzieć, jaka jest przyczyna takiego ich wyglądu ,
co mogę zrobić i kiedy to zrobić ?
Czy należy się tym martwić?
Właśnie z powodu nieciekawego wyglądu i braku kwitnienia ,moi znajomi chcieli się pozbyć rośliny .. i pozbyli-podarowując ją mnie.
Czy podpowiecie mi coś w tej sprawie?
interesują mnie te liście a bardziej łodygi!!!
tą odmiane częso atakują choroby grzyowe.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Jakoś kiepsoko nie wygląda może, o tej porze roku wygląda całkiem, całkiem...
Jedynie mnie zastanawiają małe przyrosty ( wg zdjęcia) może miała za mało odżywek no i ta mała doniczka
Liście widać że żółte na pewno sprawdzałaś spód liści , ja zawsze przed wniesieniem datur do piwnicy opryskuje przeciwko grzybą bo wiadomo że sie wnosi inne rośliny a człek nie wie co przyniesie za paskódstwo
Potem dopiero seria oprysków przeciwko przędziakowi i mszycą.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
A tak nawiasem
andrzej1050 hoho ale porosła co dopiero pamiętam jak była tyći tyći .
Widać że jest jej u Ciebie dobrze Przyrosty inponujące
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Iwonko to oberwę liście,opryskam Topsinem i schowam w takim stanie jak jest
a dopiero wiosną rozpocznę jej pędzenie po mojemu zaczynając rzecz jasna od przesadzenia do większej donicy ,
choć ta wanienka w której rośnie porównując z doniczkami moich burgmansii nie wydaje mi się mała ,
ale jest tutaj dość dużo pędów - nie jeden czy dwa więc może to też ma wpływ.
Czyli obrywam i chowam i czekam wiosny
a dopiero wiosną rozpocznę jej pędzenie po mojemu zaczynając rzecz jasna od przesadzenia do większej donicy ,
choć ta wanienka w której rośnie porównując z doniczkami moich burgmansii nie wydaje mi się mała ,
ale jest tutaj dość dużo pędów - nie jeden czy dwa więc może to też ma wpływ.
Czyli obrywam i chowam i czekam wiosny
- iwika
- 500p
- Kontakt:
I ta ilość pędów wyrastających z ziemi , ja max zostawiam 4 ale to przy odmianach bogato kwitnących. A tak zostawiam jak np. brug. PP max 3 i w tym roku wszystkie szaleją ale niestety od miesiąca zimno więc jak wszystkim i mi nie wybarwiają się ładnie ( intensywnie).
Mam inny ponysł
Krysiu ja bym je na razie zostawiła te pędy a zrobiła okłady, czyli przy ziemi z dwóch połówek tej samej doniczki na gałązke przyłożyła, taśmą połączyła, zasypała ziemią , poniżej doniczki kore tylko nacieła. no i podlewała a i jeszcze we folie zawineła.
Jak się ukorzeni to masz już drugą dużą daturke
Jaszcze można rozdzielić całą daturke ja tak też robie ja widze że idzie. Czyli łopatą rozdzielam korzenie jakby na pół, ale trzeba to wcześniej obadać
Mam inny ponysł
Krysiu ja bym je na razie zostawiła te pędy a zrobiła okłady, czyli przy ziemi z dwóch połówek tej samej doniczki na gałązke przyłożyła, taśmą połączyła, zasypała ziemią , poniżej doniczki kore tylko nacieła. no i podlewała a i jeszcze we folie zawineła.
Jak się ukorzeni to masz już drugą dużą daturke
Jaszcze można rozdzielić całą daturke ja tak też robie ja widze że idzie. Czyli łopatą rozdzielam korzenie jakby na pół, ale trzeba to wcześniej obadać
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Dzięki serdeczne za dobre słowo, faktycznie urosła . Srednica korony w najszerszym miejscu ma okolo 3 metrow. A kwiatów mialem ponad 200.iwika pisze:A tak nawiasem
Za dwa tygodnie planuję przygotowanie rośliny do zimowania. Zamierzam obciąć ją do podobnego poziomu jak w roku ubiegłym, może zostawię nieco więcej.
Obserwowałem w tym roku jak, gdzie i kiedy pojawiają się liście niesymetryczne. Otóż, pierwsze duże nieregularnie, ale jednak pojawiły się przed tzw. "nowym Y". Ale były pojedyncze. Natomiast powyzej "Y" wszystkie liście byly niesymetryczne. Dlatego też nie będę ciąć powyżej liścia niesymetrycznego , będę miał bowiem problem z przechowywaniem, po prostu roślina będzie za duża.
Po obcięciu, przesadzę daturę do większej doniczki i zmienię ziemię zmniejszajac nieco brylę korzeniową. W tym roku to przesadzenie zrobiłem na wiosnę i moze dlatego kwitła mi tak późno. Sadze, ze trzeba poeksperymentować nieco, zwłaszcza, że tak radziłaś w ktorymś z poprzednich postow.
Dzięki za radę dotyczącą oprysków np. Topsinem przed zimowaniem. Na pewno to zrobię, i opryskam przeciwko mszycom (niewiarygodne ale zimą w roku ubiegłym z mszycami miałem sporo kłopotu).
Bardzo serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
Jeszcze jakiś czas temu myślałam ,że się nigdy daturki pomarańczowej nie zadobedę . Jakże się dziś zdziwiłam kiedy zeszłam do piwnicy i to co zobaczyłam poprawiło mi nastrój. Jedna z tegorocznych zakwitła w piwnicy . Miała być żółta [url=http://www.fotosik.
Wstawiłaś do piwnicy z pąkami, poczuła ciepełko i..... Mnie z kolei w piwnicy oleander zakwitł a w ogródku nie chciał
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Swoje dwie datury wyprawiłam dzisiaj na zimowanie do piwnicy, ponieważ zrobiło się bardzo zimno ,.rano było tylko 3 stop.C.Po przycięciu i pobraniu sadzonek - badylków, moje datury poszły sobie lulu ...
A jeszcze niedawno wyglądały tak - zdjęcia z pażdziernika :
Te sadzonki ukorzeniłam jeszcze latem, wkładając badylki bezpośrednio do ziemi.
A jeszcze niedawno wyglądały tak - zdjęcia z pażdziernika :
Te sadzonki ukorzeniłam jeszcze latem, wkładając badylki bezpośrednio do ziemi.
A moja jeszcze stoi w ogródku i kwitnie jak szalona, jutro pokaże fotkę
Serdecznie pozdrawiam Barbara
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Agii ta daturka którą mi dałaś już potroiła wielkość i ma teraz pączki, na pewno nie zdąży zakwitnąć ale na pewno w przyszłym roku. Fotki nie wstawie bo wgrac nie umie zdjęć do komp. gdzieś zagubiłam płytke instalacyjnąAgii pisze:Jeszcze jakiś czas temu myślałam ,że się nigdy daturki pomarańczowej nie zadobedę . Jakże się dziś zdziwiłam kiedy zeszłam do piwnicy i to co zobaczyłam poprawiło mi nastrój. Jedna z tegorocznych zakwitła w piwnicy . Miała być żółta [url=http://www.fotosik.
Daturka ma bardzo soczysty kolor, u mnie podobnie się zachowuje żółta
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika