Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych

Post »

Do skrzynek jeżeli chcesz wysiać w domu , to moim zdaniem najlepiej wysiewać na początku marca . A w gruncie można już pod koniec kwietnia , ja posiałem w połowie i nic im nie było :wink:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś z Was miał może posianą odmianę Colando lub Mona.
Szukam aksamitki, która byłaby niska a jednocześnie miała duże pełne kwiaty.
W ofercie Ożarowa znalazłam odmianę, która jest jednocześnie niska i ma duże kwiaty (Crush), ale życzą sobie prawie 25 złotych za 0,5 grama. :x
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

U mnie aksamitki umierają śmiercią naturalną z powodu ślimaków Czy jeśli posadziłabym obok nich jakieś rośliny, których zapachu ślimaki nie lubią to jest szansa że przeżyją?
Paulina
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Która z aksamitek najobficiej kwitnie i jest rośliną niską?
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Chyba Lulu - ta z malutkimi kwiatkami, rozrastająca się w niskie, szerokie kępy - zobacz na wcześniejszych zdjęciach w tym wątku.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

paola1a pisze:U mnie aksamitki umierają śmiercią naturalną z powodu ślimaków Czy jeśli posadziłabym obok nich jakieś rośliny, których zapachu ślimaki nie lubią to jest szansa że przeżyją?
Zrób rozsadę w domu, ślimaki wyżerają tylko młode roślinki.
Moje w zeszłym roku pożarły ledwo zaczęły wychodzić z ziemi i tylko kilka przegapiły.
Od koleżanki dostałam takie trochę podrośnięte ( robiła rozsadę na balkonie ) i tych nie tknęły, widocznie były już za duże.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę , że Masz bardzo grzeczne ślimaki :wink: Moje zeżarły mi aksamitki do samych łodyg , chociaż sadziłem już duże z rozsady. Dopiero po długim polowaniu na ślimaki udało mi się doczekać kilku kwitnących aksamitek. Pamiętaj , ślimak - Twój wróg :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Moje ślimaki wolą hosty...chyba jednak wolałabym żeby w aksamitkach zagustowały ;)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Anna29 - Powiem szczerze, że jestem mocno zaszokowany ceną nasion odmiany crush , widziałem nawet po 50 zł za opakowanie !!! po 24 zł też :shock: . Swego czasu jak byłem na Węgrzech to widziałem pełno ich a głupi nawet jednej szypułki nasion nie zerwałem ;:223 .

paola1a - Nie do końca zgodzę się z Mariolą i poprę Zibiego, u mnie ślimaki potrafiły zostawić patyczki z kupionych kwitnących aksamitek.... :roll: . Słyszałem od ogrodnika, że ślimaki nie lubią begoni wiecznie kwitnących, starca popielnego no i mięty , więc możesz posadzić obok .

tollo - Godna polecenia jest też niska odmiana Cupido , Telimena czy Bolero no i oczywiście wąskolistna Tagetes tenuifolia .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znów mam złe wieści :( Między aksamitkami zawsze sadzę starce , bo podoba mi się to zestawienie kolorów i kształtu , a ślimaki i tak ucztują na całego. Oczywiście starców nie ruszają. Begonii nie zjedzą bo ma twarde mięsiste liście.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No masz.... :?
To może chociaż ta nieszczęsna mięta pomoże ? :roll:
A i zapomniałem o podobno cudownym Ślimakolu z Substrala.... . Kiedyś oglądałem rok w ogrodzie i pewna Pani mówiła, że ślimakol zachęca ślimaki żeby przyszły i go zjadły ale się nim szybko trują, trzeba rozsypać tylko te niebieskie granulki wokół rabatki . Czy pomaga, tego nie wiem na własnym doświadczeniu ale forumowicze pisali że pomaga . U mnie zniknęły ślimaki po tym jak sąsiad zajął się pustostanem zza mojego płotu, za to na nowej działce to dopiero będę miał z nimi walkę :twisted: .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten ślimakol trzeba koniecznie wypróbować , bo u mnie w tamtym roku to w pewnym okresie nawet za młode lilie się brały :(
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Najlepiej jednak siać aksamitki do doniczek ,nie do gruntu ,wtedy unikniemy pożarcie przez ślimaki ledwo co wyrośniętych siewek .Ja sieję aksamitki wąskolistne (,gdyż od maja do przymrozków mogę liczyć na masę kwiatów)... do większych kuwet ,a potem ,gdy już mają właściwie listki,kępkami wkładam do doniczek...gdy już ładnie podrosną wkopuję do gleby...potem niestety wieczorami trzeba sprawdzać ,czy przypadkiem żarłoki na nich nie siedzą...ja topię ślimaki w wiaderku z wodą i z paroma kroplami płynu do mycia naczyń... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”