Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokładnie. ciągłe szarpanie rośliny w tę i z powrotem to pewnego rodzaju stres dla niej. Nie mówiąc już o tym,że można coś uszkodzić :?
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja moich Vand nie szarpię. ale muszę je kąpać tak jak to robiłam do tej pory czy chcę czy nie. ale i tak mi ten sposóbn najbardziej pasuje, bo nie muszę się bać, że przy wylewaniu naleję Vandzie wodę między liście lub potłukę wazon. a że bardzo ciężko kupić wazony na Vandy, to muszę na nie uważać.
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu jestem z rewizytą :D :D ślicznie jest w Twoim storczykowym świecie :D :D
Mój piesior to Spaniel Angielski :D :D może wkleisz fotkę swojego łobuza??
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Podziwiam wasze Wandzie i zazdroszczę, ale ze względu na moje pierwszoplanowe stworzenie - Portosa nie mogę sobie pozwolić na nic w wazonach, bo on każdy wazon przewraca. Więc chociaż tyle mojego, co sobie u was pooglądam i poczytam o waszych ślicznotach.
Portos jest dużym i ciężkim kotem - dla niego przewrócić nawet najcięższy wazon to pryszcz, a ile zabawy przy tym. Wszyscy więc wiedzą, że do tego domu kwiatów ciętych się nie przynosi. A z Wandziami jak z ciętymi. Może po remoncie mieszkania pomyślę o podwieszaniu, ale to za rok.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Renatko muszą stać w takim rządku,bo wtedy mają bardzo dużo światła przez cały dzień.W innych miejscach ogródka miały by go albo rano,albo po południu.Miło mi,że ci się ten rządek podoba.

Asiu fotkę łobuza zrobię w najbliższych dniach.

Dak przy takim urwisie rzeczywiście najbezpieczniejsza będzie hodowla na podwieszeniu.Kotek będzie się musiał pogodzić z tym,że nie tylko on jest najważniejszy.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Wanda w pełni kwitnienia .Do rozwinięcia pozostało jej jeszcze dwa pączki. Kwiaty są bardzo duże o średnicy 12 cm.

Obrazek

Zaczyna rozwijać pączki następna wanda .

Obrazek

Pędy dwóch następnych wand rosną w oczach .

Obrazek Obrazek

Dzisiaj wypatrzyłam,że dwie kolejne wandy wypuszczają pędziki, ale są tak maleńkie,że zrezygnowałam ze zdjęć.

A to jeden z moich ulubionych phalaenopsis i przy okazji jeden z moich parapetów.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Danusiu! cudne wszystkie :D :D :D

Dalej niestety nie wiem jak postępować z moją wandą (różowa na poprzedniej stronie), bo z jednej strony ma odwodnione liście, a z drugiej zagniwają jej korzenie :twisted:
Wczoraj zafundowałam jej 5 godzinne moczenie i na godzinę dodałam bioseptu co robić?
Woda po moczeniu zyskała słomkowy kolor, u innych po moczeniu jest przeźroczysta.
Pomóżcie bardzo boje się ją stracić!!!
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

Piękne !!! masz do nich rękę że tak chętnie u Ciebie kwitną :shock:
to i może moja vanda zakwitnie w tym roku jeszcze... :roll:
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Danusiu - cudne parapety :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Vandy piękne, ale ta pierwsza bije wszystkie inne na głowę - niesamowity kolor :shock:
Reszta także bardzo ładna, ale mnie zaciekawił Phalaenopsis z ostatniej fotki schowany w tle,
taki żółty z czerwonymi żyłkami i kropkami... po prostu cudo ;:154 Możesz nam go bliżej przedstawić? :lol:
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dorotko ja nie mam zbyt dużego doświadczenia w uprawie wand,ale jeżeli usunęłaś wszystkie zgniłe korzenie i pozostały tylko te zdrowe,to będąc na twoim miejscu wystawiłabym taką wandę do ogródka w miejsce pół cieniste i moczyłabym ją codziennie po 2-3 godz.Ja miałam podobnie,bo jedna z moich wand po wyjęciu z podłoża miała prawie wszystkie korzenie zgniłe i zwiotczałe liście.Po wystawieniu do ogródka bardzo szybko odżyła,wypuściła dużo nowych korzeni,a wczoraj wypatrzyłam maleńki pędzik.Masz piękną wandę i szkoda,by było jej stracić.Zapewniam cię,że nic tak nie służy naszym wandom jak pobyt na świeżym powietrzu,o czym sama się przekonałam.

Axela dziękuję i z całego serca życzę,by i twoje wandowate pokazały szybko na co je stać.

Asiu bardzo mi miło.

Anusskacieszę się,że ci się podobają,a zdjęcie wstawię może jeszcze dzisiaj,najpóźniej jutro.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jejku, jestem pod wrażeniem, bardzo spodobał mi się żółty phal. z bordowym środkiem, jak spotkam takiego to sobie kupię.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Danusiu, przepiękne vandy prezentujesz. Tyle kwiatów :shock:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”