Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Cytrynom jak i mandarynkom nie potrzeba doświetlania. Wystarczy je zimą trzymać w chłodzie około +10 i da sobie rade do wiosny !
Maniak roślin egzotycznych
A to co za bzdura roku?stalewiak pisze:Cytrynom jak i mandarynkom nie potrzeba doświetlania. Wystarczy je zimą trzymać w chłodzie około +10 i da sobie rade do wiosny !
- stalewiak
- Kontakt:
Jaka bzdura? . Rok 2011 trzymałem w piwnicy w zimę i to w temperaturze od +1 do +10 i mandarynka przetrwała bez problemu a dostęp do światła miała dość słaby . W tym roku w zimę moja mandarynka jak i cytryny skierniewickie zimują tak od +10 do wieczorami + 20 z dostępem do światła z zewnątrz .
Więc po co doświetlać ?
Tu chodzi o to aby cytrusy miały spoczynek czyli chłodniej a ja nie dasz chłodu to będą kwitły i nici z owoców .
Dziś jedna cytryna trafiła do pokoju ciepłego na południowe okno .
Więc po co doświetlać ?
Tu chodzi o to aby cytrusy miały spoczynek czyli chłodniej a ja nie dasz chłodu to będą kwitły i nici z owoców .
Dziś jedna cytryna trafiła do pokoju ciepłego na południowe okno .
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Ależ oczywiście. Bez podlewania też da sobie radę. Można zasuszyć i odbije. uschną jej wszystkie liście, ale odbije (Też wiem z doświadczenia). I można trzymać w domu w cieple przez zimę - też da sobie radę. Można też w lato w ogóle nie nawozić .... i też da sobie radę.
Wcale nie żartuję - to wszystko już przeszedłem w minionych latach.
Nie dyskutujmy o sprawach oczywistych. Nie chodzi chyba o to by rośliny "dały sobie radę" , (bo na pewno dadzą), ale o to, by im zapewnić optymalne warunki, jakich wymagają.
Wcale nie żartuję - to wszystko już przeszedłem w minionych latach.
Nie dyskutujmy o sprawach oczywistych. Nie chodzi chyba o to by rośliny "dały sobie radę" , (bo na pewno dadzą), ale o to, by im zapewnić optymalne warunki, jakich wymagają.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
stalewiak to że ci przezimowały nie świadczy o tym że nie powinny być doświetlane. Polecam poczytać ten temat - klik w szczególności link jaki w nim podałem do art. o doświetlaniu roślin.
- stalewiak
- Kontakt:
tomek co ty wymyślasz
Logiczne że jak przezimują w zimnym pomieszczeniu to potem na wiosnę bardzo ładnie kwitną . Cytrusom jest potrzebny spoczynek na zimę . Potem przychodzi marzec i dopiero się nawozi i coraz więcej podlewa a twoje porównanie Tomku to bezsensowne
Koniec kropek
Logiczne że jak przezimują w zimnym pomieszczeniu to potem na wiosnę bardzo ładnie kwitną . Cytrusom jest potrzebny spoczynek na zimę . Potem przychodzi marzec i dopiero się nawozi i coraz więcej podlewa a twoje porównanie Tomku to bezsensowne
Koniec kropek
- tomekb1
Przytoczyłem tylko przykłady (które sam kiedyś niestety przetestowałem) olbrzymiej woli przetrwania roślin cytrusowych - Proszę nie naśladować.
Ja wiem, że przetrzymanie ich przez zimę w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na pewno ich nie zabije. Sam tak trzymałem przez minione zimy. W tym roku po raz pierwszy doświetlam i nikt mi nie powie, że to jest bez sensu. No chyba ,że policzymy koszt zużycia energii elektrycznej - 36 W x 10 godzin x 30 dni = 10,8 kWh x 0,50 zł/kWh = 5,40 zł/miesiąc.
Ja wiem, że przetrzymanie ich przez zimę w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na pewno ich nie zabije. Sam tak trzymałem przez minione zimy. W tym roku po raz pierwszy doświetlam i nikt mi nie powie, że to jest bez sensu. No chyba ,że policzymy koszt zużycia energii elektrycznej - 36 W x 10 godzin x 30 dni = 10,8 kWh x 0,50 zł/kWh = 5,40 zł/miesiąc.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Ja też chciałem doświetlać cytrusy zimą, ale jakoś się mój pomysł zawalił . Zgadzam się z czarodziejem i tomkiem, rośliny cytrusowe raczej w swoich ojczyźnie nie mają takiego okresu spoczynku, ale jeśli nie mogą być doświetlane to można je postawić w chłodnym pokoju albo zostawić w ciepłym, ja zostawiłem w ciepłym. Jednak dobrze jak by były doświetlane to też przecież jeden ze sposobów przejścia tego trudnego okresu, ale to tylko moja opinia .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- stalewiak
- Kontakt:
Tomku a od kiedy doświetlasz? jak się nie mylę to od nie dawna
Pokaż rośliny
Pokaż rośliny
- tomekb1
Okres spoczynku mają - łagodna zima z o wiele dłuższym niż u nas dniem. Dlatego chłodne i jasne pomieszczenie to sposób mniej lub bardziej odzwierciedlający środowisko, w jakim zimują w swojej ojczyźnie.Fortex pisze:rośliny cytrusowe raczej w swoich ojczyźnie nie mają takiego okresu spoczynku
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Jednak u nas są o wiele za krótkie dni i są bardzo chłodne do czego cytrusy nie są przystosowane, ale nie zwalniają w swoim kraju tak jak u nas czy się mylę .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- stalewiak
- Kontakt:
Polecam zrobić sobie małą palmiarnię i wtedy cytrusy od kwietnia do października rosną jak szalone ;)
Przetestowane
Przetestowane
- tomekb1
Chyba zależy w którym. We Włoszech pewnie zwalniają.Fortex pisze:Jednak u nas są o wiele za krótkie dni i są bardzo chłodne do czego cytrusy nie są przystosowane, ale nie zwalniają w swoim kraju tak jak u nas czy się mylę .
Pozdrawiam
Tomek
Tomek