Trawnik po zimie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
ogrod2000, jeżeli już zachęcasz Forumowiczów do stosowania zalecanych nawozów, niewątpliwie bardzo dobrych, to podaj też ich ( średnią) cenę jednostkową. Gdybym stosował zalecane przez Ciebie nawozy( jeszcze raz podkreślam, by nie było wątpliwości , że bardzo dobre) to bym musiał "pójść z torbami", przy uprawie mojego ogrodu.
Fakt na taki trawnik powiedzmy 1000 m2 to potrzeba 2 worki Sierrablen koszt średnio ok 600 do 700 zl (razem z wysyłka) to sporo
Tadeuszu w 100% popieram, ja swój 15 arowy trawnik nawoziłem co roku Azofoską w tym roku(ta sobota) postanowiłem nawieźć trawnik tak jak ty to robisz , tylko ze na pierwszy rzut dam Polimag S taki dostałem (co ty na to )
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zrobiłem rekonesans w GeSie
Polifoska E - 90 zł
mocznik - 80 zł
Cena za worek 50 kg
Tadeuszu czy poinsturujesz mnie czy to dobry wybór i kiedy nawozić?
Polifoska E - 90 zł
mocznik - 80 zł
Cena za worek 50 kg
Tadeuszu czy poinsturujesz mnie czy to dobry wybór i kiedy nawozić?
Czy ktoś stosował ten nawóz Sierrablen (oprócz ogrod2000 ) bo ciekawi mnie czy przy kosiarce z koszem
( wytwarza się podciśnienie i wciąga wsio co luźne) po kilku razach koszeniach granulki znalazłyby się wraz ze skoszoną trawą w pojemniku i po nawozie długo działającym który wyląduje w kompostowniku.
( wytwarza się podciśnienie i wciąga wsio co luźne) po kilku razach koszeniach granulki znalazłyby się wraz ze skoszoną trawą w pojemniku i po nawozie długo działającym który wyląduje w kompostowniku.
Spokojnie możesz kupić jaki chcesz nawóz . Żadna kosiarka go nie wciągnie . Poza tym kosiarka nie wytwarza podciśnienia .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawozy typu Polifoska, czy typu Polimag, są dobrym nawozem do wczesnego wiosennego nawożenia trawników, nie zaszkodzi je uzupełnić w kwietniu ( i później), nawozami zawierającymi większe dawki azotu.
Ja Polimag S, czy Polifoska M z powodzeniem stosuję w zasilaniu w nawozy moje liczne na ogrodzie rośliny iglaste i kwasolubne .
Ja Polimag S, czy Polifoska M z powodzeniem stosuję w zasilaniu w nawozy moje liczne na ogrodzie rośliny iglaste i kwasolubne .
Być może i nie martwię się o nawozy które rozpuszcza się po podlewaniu a ten nawóz nie uwalnia się tak szybko bo są to kulki otoczce z naturalnej żywicy więc skoro moja kosiarka drobne rzeczy wciąga bo znajduję w je w koszu z trawą do dlaczego taki nawóz nie miałby się znaleźć w trawie skoszonej w pojemniku. Ok nie ważne nie mój problem bo nie stać mnie na tak drogi nawóz.amadyn pisze:Spokojnie możesz kupić jaki chcesz nawóz . Żadna kosiarka go nie wciągnie . Poza tym kosiarka nie wytwarza podciśnienia .
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
W takim razie polegam na twoim doświadczeniu. Kupię jutro Polifoskę M, przy okazji zasilę iglaki i borówki ;-)tadeusz48 pisze:Nawozy typu Polifoska, czy typu Polimag, są dobrym nawozem do wczesnego wiosennego nawożenia trawników, nie zaszkodzi je uzupełnić w kwietniu ( i później), nawozami zawierającymi większe dawki azotu.
W kwietniu kupię Mocznik
... a żelazo? U mnie trawnik ma nierównomierny kolor, są ciemnozielone kępy
Polifoska M stosowana jest do podwyższenia treściwości masy zielonej w uprawach gatunków traw pastewnych. Czyli po ludzku pisząc stosując taki zestaw chemicznych związku uzyskamy trawę "napompowaną" o szerokim i grubym pokroju źdźbła, co jest bardzo pożądane w przypadku paszy zielonej dla bydła. Odwrotnie do oczekiwanego efektu w trawniku ozdobnym, gdzie oczekujemy soczystej barwy, miękkości i wąskiego pokroju źdźbła. Te i inne informacje zawarte są na worku Polifoski M i Polifoski M-MaxAGP-ON pisze:
W takim razie polegam na twoim doświadczeniu. Kupię jutro Polifoskę M, przy okazji zasilę iglaki i borówki ;-)
W kwietniu kupię Mocznik
... a żelazo? U mnie trawnik ma nierównomierny kolor, są ciemnozielone kępy
Gdy nasz trawnik opiera się głownie na życicy trwałej uzyskamy bardzo twardy i ciemno zielony o szerokim pokroju listek.
Co do żelaza, można, a nawet trzeba stosować już teraz do późnej jesieni. Zabarwi to trawę na ciemny kolor i zapobiegnie rozwojowi mchów, proporcje 1:40
1. "Ssanie" o którym piszesz występuje wyłącznie w kosiarkach rotacyjnych, czyli tych powszechnie stosowanych w przydomowych trawnikach. Siła ssania zleży od konstrukcji noża. Są noże tnące i noże tnąco-mulczujące. Te drugie mają charakterystyczne zagięcie na końcówkach noża, powodujące zwiększone podnoszenie czyli i ciśnienie potrzebne przetrzymania pokosu w obudowie noża co umożliwia lepsze rozdrobnienie.geotravel pisze:Czy ktoś stosował ten nawóz Sierrablen (oprócz ogrod2000 ) bo ciekawi mnie czy przy kosiarce z koszem
2. Nawozy klasy Hydro (długo terminowe nawet do 9 m-cy czyli raz na cały sezon) mają powłoki z lepkich materiałów co przytwierdza je na miesiące do gruntu, dlatego ich cena jest wyższa i to je odróżnia od nawozów rolno-ogordniczych typu azofoska, polifoska i innych tego typu. Zakłada się, że prawidłowym zestawem dla trawnika jest podział na 4:1:1, co nie zawsze jest właściwym zestawieniem. Na różnych glebach i różnych darniach stosujemy właściwe dla gatunku proporcje, w zależności od pory roku, opadów stanu darni, temperatur i przeznaczenia trawnika.
3. Niema uniwersalnego dla wszystkich nawozu. Można bardzo precyzyjnie wyznaczyć jakie nawóz jest w danym momencie potrzebnym, ale to wymaga analizy gleby i dużego doświadczenia i to co najważniejsze podstaw chemii.
4. Nawozy specjalistyczne do trawników są tak zbilansowane by trawę wzmocnić i nie spowodować zakwaszenia gruntu, wypalenia masy zielonej i innych przykrych następstw przy nie umiejętnym stosowaniu.
5. Profesjonalne firmy zajmujące się zakładaniem trawników i ich późniejszym utrzymaniem mają wiedzę i doświadczenie by zawsze aplikować to co jest brakujące w trawniku lub niwelować to co jest w nadmiarze. Niestety większość z nas nie stać na takie usługi więc radzić trzeba sobie samej/mu
6. Można praktykować na róznych nawozach np dzieląc trawnik na wyznaczone strefy. Każda ze stref z innym nawozem, w ten sposób organoleptycznie ocenimy co dla naszego trawnika jest dobre. a co lepiej odstawić
Przypomnę jeszcze, że podstawowym składnikiem odżywczym trawnika jest AZOT
Polifoska M ma dla rozwoju trawnika bardzo nie korzystne zestawienie NPK 5-16-24 czyli 1:3:5 a powinno być 5:1:1 wiec nie jest to nawóz do trawnika ozdobnego, można go stosować w okresie końca wegetacji, celem wzmocnienia sytemu korzennego i przygotowania do zimy. Podanie nawozu zawsze coś spowoduje, traw będzie inna niż jak by nawozu nie podawać wcale, tylko to co spowoduje nie zawsze jest dla trawy odpowiednie, a zwłaszcza dla jej wyglądu.
Jeśli już koniecznie szukamy oszczędności w kupnie nawozu startowego po zimnie i szybko chcemy nasz trawnik odbudować to powinien być to nawóz wysoko azotowy np. Mocznik lub bardziej uniwersalny Yara 15, 25kg 30zł-40zł
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Proszę zatem o pomoc w doborze nawozu. Co kupić?
W jaki sposób rozprowadzić nawóz na trawniku?
W jaki sposób rozprowadzić nawóz na trawniku?
A dokładnie który z Yara http://www.chemirol.com.pl/YARA-210.html (wiele osób chwali te nawozy to wiem) bo nie mogę znaleźć to co podajesz i gdzie w takiej cenie jak podajesz można dostać ? Bo Yara Complex worek 25 kg kosztuje dwa razy tyle jak podajesz.ogrod2000 pisze: bardziej uniwersalny Yara 15, 25kg 30zł-40zł