Kilka pstryknęłam ale niewiele widać. Przejżę i jeśli są jakieś w miarę, to wrzucę je tutaj wieczorem . Jeśli nie, to zrobię kilka fotek następnym razem, gdy wybiorę się tam na dłużej .eba pisze:Pokażesz jeszcze zdjęcia sukulentów? Plosie, plosie....
Sukulenty i kaktusy fiolimeny
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
Ewa
Henryk To te wczorajsze maleństwa z innego punktu widzenia co to prosiłam byś rzucił na nie jeszcze raz okiem . Jeden z kaktusów jest jak widać mało fotogeniczny (choć robiłam co mogłam by go lepiej sfotografować ).
1.
2.
Jeszcze ten jeden mam bez nazwy
3.
A zaraz wrzucę też następne nabytki
1.
2.
Jeszcze ten jeden mam bez nazwy
3.
A zaraz wrzucę też następne nabytki
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fiolimena pisze:A tutaj kilka zdjęć miejsca, gdzie kupuję zazwyczaj moje rośliny .
(Jakość zdjęć nie jest niestety najlepsza, bo nie mogłam się skoncentrować na ich robieniu . Zazwyczaj mam rozbiegane oczka, gdy tam jadę .)
Tym razem zrobiłam zdjęcia tylko kaktusom. Może następnym razem zrobię sukulentom .
Sami widzicie, że trudno się powstrzymać, gdy ma się taki wybór. Chciałoby się mieć je wszystkie po jednym, choć najmniejszym
::shock:
brak mi słów
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trójeczka to nie jest czasem G. quehlianum??? Pytanie do speców rodzaju Gymnocalycium, np Pana Henryka
Pozdrawiam, Darek.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No ja bym z tamtąd nie wyszła, zrobiłabym sobie takie wczasy pod kaktusem
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Niestety nie pomogę. Gymno do pewnego czasu podobne do siebie, prawie identyczne. Ja np. gdybyś mi nie napisała, że 1 i 3 to inne rośliny to bym powiedział, że to te same.
Nie zaryzykuję wprowadzenia Cię w błąd tylko dlatego, że boję się powiedzieć "nie wiem".
Może za jakiś czas jak podrosną to będzie łatwiejsze zadanie, też gdyby zakwitły...
Darku, na pewno nie jest to G. quehlianum. To akurat jest pewne.
Różnią się kolorem cierni 1 ma je bardziej wpadające w pomarańcz, są jasne, a u 3 są o wiele ciemniejsze (czego może nie widać zbyt dobrze na zdjęciach) oraz ich ilością 1 ma 7 a gdzieniegdzie 8 z kolei 3 ma 5 w porywach do 6 i nie więcej. To z tych widoczniejszych różnic .hen_s pisze:Gymno do pewnego czasu podobne do siebie, prawie identyczne. Ja np. gdybyś mi nie napisała, że 1 i 3 to inne rośliny to bym powiedział, że to te same.
Jak już wspominałam wcześniej wszystkie je kupuję bez nazwy. Trzeba się troszkę naszukać i porównywać bo nie są rozłożone gatunkami a tylko podgatunkami (tak to się chyba nazywa ) i to na chybił trafił.
Poczekam więc do wiosny. Kaktusy uczą cierpliwości . Mam tylko nadzieję, że zakwitną i nie dadzą mi czekać dłużej .
W każdym bądź razie Heniu dziękuję Ci za dobre chęci, bo to jest najważniejsze. Ja to w ogóle się gubię i o nazwach niewiele mam pojęcia. Ale Gymno już potrafię znaleźć w tłumie .
Darek i Agnieszka
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
A u nas jak w kwiaciarni znajdziesz jednego to już jest dobrze.Fiolimena pisze:A tutaj kilka zdjęć miejsca, gdzie kupuję zazwyczaj moje rośliny .
Panie i panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
Może ktoś ma chęć na wycieczke, wybierzemy się w odwiedziny
Jest jeszcze sporo takich mniejszych miejsc, gdzie można znaleźć fajne kłujaki i to za niższą cenę . A czasem i odwiedzając znajomych coś się do domu przywleczejulita20 pisze:A u nas jak w kwiaciarni znajdziesz jednego to już jest dobrze.
Następne
4.
5.
6.
7.
A teraz lecę szukać nazw dla maleństw .
4.
5.
6.
7.
A teraz lecę szukać nazw dla maleństw .
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Wszystkie wspaniałe ,ale nr 7 to istne cudo...a ciernie...
Niektórzy to mają dobrze
Niektórzy to mają dobrze
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Numerek siedem, to wydaje mi się, że jest to Neoporteria hankeana .
Pozdrawiam, Darek.