Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1046
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Już doczytałam w necie, co to mizuny - ale skąd miałaś nasiona? Bo to z Twojego ogrodu, prawda? Chętnie bym spróbowała :) . Lipę spróbuję jutro, ale bratków mi trochę szkoda - ja bardzo lubię patrzeć na bratki...Ostatnio czytałam o smacznych i bogatych w witaminy liliowcach, mam dużo rdzawych i też spróbuję - ponoć najlepsze pąki kwiatów.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1046
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Lipę dodałam do sałatki, nikt się nie zorientował, że coś jeszcze przybyło oprócz sałaty, pomidora? :wink: A wczoraj jadłam makaron z komosą na oliwie z czosnkiem i niestety kupionym pesto ? bardzo mi smakowało.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Marysiu, sprawę mizuny już mamy między nami wyjaśnioną :D Mam nadzieję że będzie Ci smakowała. Cieszę się że odważyłaś się na próbę z lipą, zawsze to coś innego, ja sobie tak tłumaczę że im większa różnorodność diety tym lepiej dla zdrowia. Komosę białą jadłaś? Czy jakąś inną? Ostatnio sporo jej widzę przy plewieniu, muszę spróbować w końcu :)
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1046
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Zwykłą komosę z plewienia, to chyba tu na forum czytałam:
Młode pędy i liście obfitują w białko, prowitaminę A, witaminę C (do 250 mg na 100 g). W czasie oblężenia Leningradu komosa ratowała ludzi przed głodem i szkorbutem. Można je przyrządzać jak szpinak. Posiekane dodaje się do zup, nadzienia, mielonych mięs, potraw ziemniaczanych. Moja babcia smażyła komosę na tłuszczu z dodatkiem tartej bułki lub kaszy gryczanej. Starsze liście muszą być co najmniej raz gotowane i odlane. Pożywne są również nasiona - mielono je na mąkę po całonocnym moczeniu i przepłukaniu.

Korzeń i ziele stosowane są w razie kaszlu i bronchitu a zewnętrznie na rany.
Zastosowanie kulinarne - jak komosa biała ale jedzono również obrane młode pędy, jak szparagi, odkopywane razem z częścią znajdującą się tuż pod ziemią.

Ziele stosowano jako środek antyseptyczny, korzeń - zewnętrznie w chronicznych wypryskach, wywar z liści - w grzybicy skóry owłosionej.

A za mizunię ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Ano właśnie, takie młode komosy z plewienia powinny być najlepsze :D Coś czuję że w weekend popróbuję.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3910
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Ogród w kuchni

Post »

;:223 a nie wchodź tu ,bo znowu będziesz głodna :;230 Aniu za co ty mi to robisz :wink: .Jak na razie to mnie zaraziłaś ziołami .Dzisiaj dosadziłam 3 mięty-ananasową,czekoladową i truskawkowa .Mają zapach właśnie tych owoców .i podam wam przepis na herbatkę na lato i nie tylko :lol:Ja mam taki dzbanek około 1,5 litra - 3 Łyżki zielonej herbaty zalać wrzątkiem na minutkę ,odlać ,chodzi o to żeby straciła gorycz i zmiękła.Garść liści mi.ęty może być cytrynowa ( taką też mam) albo pieprzowa ,garść melisy .Wszystko zalać gorącą ale nie wrzątkiem tak ok 85 * w0odą .Posłodzić miodem .Ostudzić iiiii pychota na upały
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

O Marzanko, bardzo zacny przepis, na lato jak znalazł ;:196 Ziół nie brakuje, melisa z siewu dość dobrze mi rośnie.
Mięty zapachowe to jest świetna rzecz - chociaż z zimowaniem różnie, jabłkowa u mnie nie przeżyła.


Przypominam że zaczął kwitnąć dziki bez czarny, pora na zrobienie zapasu syropu, albo wina.
Kwitną już róże pomarszczone, które można użyć do zrobienia konfitury z płatków albo syropu. Zakwitły robinie akacjowe - czy może być teraz lepszy deser niż placki z kwiatów "akacji"?
Postaram się niebawem o jakieś ilustracje co można skubać w terenie i jak to wykorzystać w kuchni :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Ogród w kuchni

Post »

Ja znalazłam ostatnio przepis na napój orzeźwiający z wykorzystaniem świeżych truskawek :
kilka gałązek mięty + kilka gałązek melisy + garść truskawk : zalać 1,5 l gporącej wody i parzyć podprzykryciem. Po ostudzeniu można podawać z kostkami lodu.
Przepis podobny, z tą różnicą że aromatyzowany świeżymi truskawkami :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Olu, przepis na czasie ;:196 , wczoraj zjadłam pierwszą truskawkę :D Jeszcze chwila i będzie ich mnóstwo :tan
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Moje dzieci będąc na działce robią sobie picie z zalanych wrzątkiem owoców aronii. I chwalą sobie.
A ja zostałam kiedyś poczęstowana młodymi ziemniaczkami z masełkiem i lebiodą (komosą)- pyszne.
Pozdrawiam - BabajAGA
ewa_d
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 12 cze 2008, o 10:20
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Ogród w kuchni

Post »

Wczoraj pierwszy raz robiłam gołąbki w liściach winogron. Danie pracochłonne, ale jak się okazało smaczne.
Potrzebne są duże liście winorośli, najlepiej majowe lub czerwcowe.


Trochę późno na komentarz, ale dopiero trafiłam na ten super przepis. Mam tylko jedną radę - liście winogron dobrze jest przez kilka dni przed przyrządzeniem potrzymać w solance. Łyżka stołowa soli na litr wody - jak do ogórków, można też dodać koper. Zapewniam - warto się pofatygować, bo takie gołąbki są przepyszne.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Ogród w kuchni

Post »

tralaluszy pisze:zalanych wrzątkiem owoców aronii.

Na pewno chodzi o aronię ? Ona dobra jest dopiero po przemrożeniu, bo nie ma takiej mocnej goryczki i cierpkości.
Z aronii robię dobre koktajle mleczne, ale dopiero w październiku jest jak dla mnie jadalna. Przemrozić wcześniej można w zamrażalniku.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Na pewno. One jej nie jedzą, zalewają wrzątkiem kilka owoców i mają napój.
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”