Morwa (Morus)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Morwa i jej uprawa
Mam młodą morwę , o czarnych owocach.
W tym roku, czyli w czwartym lub piątym, bo już nie pamiętam, miała
trzy owocki.Dzisiaj rano delikatnie dotknąłem palcem i każdy z owocków
po kolei opadał. Czyżby już były w pełni dojrzałe?
jeśli ktoś ma morwę o czarnych owocach, to proszę o komentarz.
Pozdrawiam. Darek.
W tym roku, czyli w czwartym lub piątym, bo już nie pamiętam, miała
trzy owocki.Dzisiaj rano delikatnie dotknąłem palcem i każdy z owocków
po kolei opadał. Czyżby już były w pełni dojrzałe?
jeśli ktoś ma morwę o czarnych owocach, to proszę o komentarz.
Pozdrawiam. Darek.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, dojrzałe owoce spadają na ziemię.
Moja morwa jakaś marna, schną liście, druga się trzyma, podlewam już po trochu bo to może susza a ja na owoce liczę za jakiś czas.
-
- 500p
Szybciej ziemia za kwaśna...
Popatrzę za wapnem i spróbuję może delikatnie podziałać.
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
marcinpruszcz, do uważnego przewertowania całego wątku o morwie skłoniła mnie Twoja uwaga o za kwaśnej ziemi. Znalazłam Twój stary wpis o niekorzystnym działaniu kory na morwę. Ą ja, naiwna, wysypałam zaraz po posadzeniu półmetrowy okrąg z kory, żeby chwasty nie rosły i ziemia nie wysychała. Może to jest powodem słabego przyrastania mojej morwy? Jutro kupię wapno w ogrodniczym i sypnę garść.
Mam pytanie: jest bardzo sucho i upały, a więc czy najpierw solidnie podlać morwę a potem rozsypać dookoła garść wapna? czy odwrotnie: najpierw rozsypać wapno a potem podlać?
No i jeszcze: czy razem z wapnem podsypać garść azofoski czy dopiero za kilka dni?
Mam pytanie: jest bardzo sucho i upały, a więc czy najpierw solidnie podlać morwę a potem rozsypać dookoła garść wapna? czy odwrotnie: najpierw rozsypać wapno a potem podlać?
No i jeszcze: czy razem z wapnem podsypać garść azofoski czy dopiero za kilka dni?
-
- 500p
Znaczy się ja osobiście proponował bym najpierw posypać wapnem, a później podlać. Wtedy nie trzeba czekać na opady atmosferyczne... A co do azofoski, to lepiej poczekać na poprawę kondycji...
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
One nie lubia kwasnej ziemi? To by tlumaczylo czemu mi tak marnie rosna...
Patrząc na zdjęcia porównawcze liści morwy białej i czarnej wychodzi na to, że ja też mam dwie morwy białe
Oto liście z moich morw:
Morwa (lewy liść) owocuje na biało i jest w tym roku obsypana owocami, natomiast morwa (liść prawy) obficie kwitła, ale nie zawiązał się żaden owoc! Chyba ta druga pójdzie do wycinki!
Oto liście z moich morw:
Morwa (lewy liść) owocuje na biało i jest w tym roku obsypana owocami, natomiast morwa (liść prawy) obficie kwitła, ale nie zawiązał się żaden owoc! Chyba ta druga pójdzie do wycinki!
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Kontakt:
smolka nie masz przypadkiem na tej białej morwie 2 rodzajów liści na jednym drzewku? Bo u mnie we wszystkich morwach występują właśnie te dwa rodzaje liści na jednej roślinie co masz na zdjęciu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Tak właśnie jest, morwa biała ma dwa rodzaje liści.
Lukas99 przyznam szczerze, że nie przyglądałam się zbytnio wszystkim liściom, ale raczej na każdym drzewie jest innych rodzaj liści!
Geniodekt czy morwa czarna ma bardziej sercowaty kształt liści? Dlaczego jedna moja morwa biała zrzuciła wszystkie zawiązki owoców? Rosną niedaleko siebie!
Geniodekt czy morwa czarna ma bardziej sercowaty kształt liści? Dlaczego jedna moja morwa biała zrzuciła wszystkie zawiązki owoców? Rosną niedaleko siebie!
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
To jeszcze jedna grafika porównawcza czarnej (nigra) i białej (alba)- tym razem spód liści:
I rycina Morus nigra:
I rycina Morus nigra: