Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
Właśnie, że odległość ma istotne znaczenie. Twoje porównanie jest bez sensu, bo w mieszkaniu nikt nie ma małych okienek, a o wiele większe. Wtedy nawet jak masz okna do podłogi, to wielkość natężenia dużo się nie różni. Przy 2,5 metra od okna wpada średnio około kilkanaście % światła niż przy samej szybie. Średnio, bo musisz uwzględnić porę roku, wystawę, warunki zewnętrzne takie jak np drzewa za oknami... To, że u Ciebie rośnie to albo masz korzystne warunki na zewnątrz albo Ci się trafiły silniejsze egzemplarze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 gru 2019, o 11:43
Dokładne odległości jakie mial fikus to 5,5 m do 1 ściany z oknami i 8 m do drugiej. Troche mniejsze odległości anizeli podałam wcześniej ...
Jeszcze sa 2 źródła światła z góry (świetliki) i pośrednio z tyłu od klatki schodowej.
Zobaczymy... a fikus jest w nowym miejscu - warunki królewskie, na klatce stoi przy dużym oknie od strony wschodniej. Dodatkowo światło pośrednie z wyższego pietra - duże przeszklone powierzchnie.
jeśli liście opadają z braku światła, to ten zabieg przeniesienia powinien pomoc.
Jak nie to szukam dalej przyczyny, wymieniam podłoże. Nie kupiłam w supermarkecie tego fikusa (tak jak palmy ... ) i nic nie mówiono i nie pisano w instrukcji jaka otrzymałam, ze mam go od razu przesadzić a dopiero jak bryłą korzeniowa będzie przerośnięta.
Dzięki za pomoc.
Jeszcze sa 2 źródła światła z góry (świetliki) i pośrednio z tyłu od klatki schodowej.
Zobaczymy... a fikus jest w nowym miejscu - warunki królewskie, na klatce stoi przy dużym oknie od strony wschodniej. Dodatkowo światło pośrednie z wyższego pietra - duże przeszklone powierzchnie.
jeśli liście opadają z braku światła, to ten zabieg przeniesienia powinien pomoc.
Jak nie to szukam dalej przyczyny, wymieniam podłoże. Nie kupiłam w supermarkecie tego fikusa (tak jak palmy ... ) i nic nie mówiono i nie pisano w instrukcji jaka otrzymałam, ze mam go od razu przesadzić a dopiero jak bryłą korzeniowa będzie przerośnięta.
Dzięki za pomoc.
norbert76 nie pisz, że wielkość okna nie ma znaczenia, bo ma. Nie wiesz jakie kto ma okienka w domu. Ja nigdzie nie pisałam, że odległość nie ma znaczenia, a ty pisząc o rozmiarze okna możesz kogoś wprowadzić w błąd.norbert76 pisze:Wielkość okien nie ma większego znaczenia, liczy się odległość.
- norbert76
No właśnie to Ty wprowadzasz w błąd...
Standardowy rozmiar okien to około 140 - 160 cm. Jeśli masz do podłogi to liczmy około 200 cm na wysokość. Wtedy różnica w wielkości nie jest dużo większa. Więc i różnica w ilości światła nie będzie dużo większa.
I tyle w temacie.
Standardowy rozmiar okien to około 140 - 160 cm. Jeśli masz do podłogi to liczmy około 200 cm na wysokość. Wtedy różnica w wielkości nie jest dużo większa. Więc i różnica w ilości światła nie będzie dużo większa.
I tyle w temacie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam mam problem ze swoim fiskusem microcarpa. Kupiłem drzewko pod koniec listopada i po przyjechaniu do domu zacząłem czytać informacje jak się z nim obchodzić. Zaczął gubić liście ale uznałem to za normalne. Niestety liście zaczęły opadać coraz bardziej co mnie zaniepokoiło Czytając internet trafiłem tutaj:) Przeglądając posty stwierdziłem ,że przelałem swojego fikusa. Chcąc sprawdzić podłoże czy jest bardzo wilgotne włożyłem palca w donice i okazało się ,że jest bardzo zbite:( Pod koniec grudnia postanowiłem przesadzić drzewko do przepuszczalnej mieszanki niestety liście dalej lecą:( nie wiem jak mu pomóc żeby już nie zrobić więcej złego:( Dodam ,że fikus stoi 0.5m od drzwi balkonowych nie ma przeciagów w pokoju jest ok 20stopni i drzewko jest doświetlane. Szkodnikow nie ma wrzucam zdjecie zebranych listków
- norbert76
Sądząc po plamach, a zwłaszcza brązowych liści zdążyła wejść jakaś choroba grzybowa. Zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Błąd, że czekałeś z przesadzeniem. Czy do ziemi dodałeś żwirku? Daj zdjęcie całej rośliny.
Masz włączony grzejnik? Jak często podlewasz, cyklicznie?
Fikusy są bardzo chimeryczne i gubią liście z wielu powodów, nie tylko z powodu przelania, ale i nadmiernego przesuszania podłoża, zmiany stanowiska, centralnego ogrzewania, itd.
Błąd, że czekałeś z przesadzeniem. Czy do ziemi dodałeś żwirku? Daj zdjęcie całej rośliny.
Masz włączony grzejnik? Jak często podlewasz, cyklicznie?
Fikusy są bardzo chimeryczne i gubią liście z wielu powodów, nie tylko z powodu przelania, ale i nadmiernego przesuszania podłoża, zmiany stanowiska, centralnego ogrzewania, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podlewam jak przeschnie podłoże staram się sprawdzić palcem bo jestem już przewrażliwiony grzejnik w pokoju mam zakręcony. Wiem że był to błąd:( ale cóż teraz będę wiedział. Ziemia jest ze żwirkiem na dnie keramzyt. Zrobiłem już raz oprysk topsinem, Mam powtórzyć? Znalazłem też gdzieś już nie pamiętam gdzie:/ że można podlać drzewko środkiem grzybobujczym ?
- norbert76
Jaką masz temperaturę otoczenia? Masz ogrzewanie podłogowe?
Jak pisałem fikusy - głównie drobnolistne - są wrażliwe również na przesuszenie podłoża, a powinno być ono cały czas umiarkowanie wilgotne. Podlewasz wtedy, kiedy wierzch podłoża staje się jasny. O ile dałeś większą doniczkę w stosunku do wielkości bryły korzeniowej? Rozluźniłeś ją trochę podczas przesadzenia?
Tak, można podlać preparatem grzybobójczym.
Jeszcze w kwestii stanowiska - daj fikusa przed firankę, gdyż ona i zasłona zabiera cenne światło o tej porze roku.
Jak pisałem fikusy - głównie drobnolistne - są wrażliwe również na przesuszenie podłoża, a powinno być ono cały czas umiarkowanie wilgotne. Podlewasz wtedy, kiedy wierzch podłoża staje się jasny. O ile dałeś większą doniczkę w stosunku do wielkości bryły korzeniowej? Rozluźniłeś ją trochę podczas przesadzenia?
Tak, można podlać preparatem grzybobójczym.
Jeszcze w kwestii stanowiska - daj fikusa przed firankę, gdyż ona i zasłona zabiera cenne światło o tej porze roku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie mam ogrzewania podłogowego. W pokoju mam koło 20 stopni. Dodam ,że od czasu jak zaczął tracić liście w plamki nie zraszam go wodą. Doniczka jest ta sama korzenie rozczesałem delikatnie ( nie były zgnite). Firanka w dzień jest odsłonięta właśnie żeby więcej światła wpadało. Nie wiem czy może już go przesuszam z obawy ehh.
- norbert76
Czyli nie można też wykluczyć stresu związanego z przesadzeniem. Do tego trzeba dodać kupno roślin w okresie niezbyt przyjaznym roślinom tropikalnym. Jak pisałem są to chimeryczne rośliny, ale jak się zaaklimatyzują i zapewnisz mu optymalne warunki uprawy, na wiosnę powinien odżyć. Dla fikusów okres jesienno-zimowy jest niezbyt sprzyjającym okresem - krótki dzień plus mniejsze natężenie światła, przez co w takich sytuacjach dłużej się regenerują. Jaka to wystawa?
Podlej preparatem grzybobójczym i powtórz oprysk.
Spryskiwać liści samą wodą nie musisz, gdyż i tak to niewiele daje. Jeśli masz w pomieszczeniu bardzo suche powietrze, w okolicach około 30 - 40% będziesz musiał pomyśleć o nawilżaczu powietrza.
Podlej preparatem grzybobójczym i powtórz oprysk.
Spryskiwać liści samą wodą nie musisz, gdyż i tak to niewiele daje. Jeśli masz w pomieszczeniu bardzo suche powietrze, w okolicach około 30 - 40% będziesz musiał pomyśleć o nawilżaczu powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wg mnie nic mu nie jest, przyrosty ma ładne, przechodzi trudniejszy zimowy okres i tyle. Możesz mu zrobić dolistny słaby oprysk nawozem zrównoważonym (ew. z przewagą azotu), bo rośnie, 20C i doświetlany (może za krótko ??) to dość dobre warunki na teraz.
- norbert76
Po prostu nałożyło się kilka czynników, kupno o niewłaściwej porze roku, przelanie plus jakaś infekcja - czarne plamy na liściach, do tego doszło przesadzenie które zawsze jest stresem dla rośliny plus zbyt mało światła.
Trzeba poczekać na rozwój sytuacji w ciągu paru następnych tygodni.
Dobrze, że przesadziłeś do nowego podłoża zrobiłeś oprysk preparatem grzybobójczym oraz dałeś doświetlanie.
Trzeba poczekać na rozwój sytuacji w ciągu paru następnych tygodni.
Dobrze, że przesadziłeś do nowego podłoża zrobiłeś oprysk preparatem grzybobójczym oraz dałeś doświetlanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jak ma zareagować duża roślina, która w nowych warunkach jest od ok 1,5 miesiąca, a do tego ok 2 tygodnie temu została przesadzona z naruszeniem korzeni? Musi trochę odchorować.
Ja akurat nie jestem zwolennikiem szybkiego przesadzania, bo daję trochę czasu na aklimatyzację i nie stresuję dodatkowo rośliny, ale są różna szkoły.
Edit
Może teraz jednak oprysk nie nawozem ale Asahi SL..
Ja akurat nie jestem zwolennikiem szybkiego przesadzania, bo daję trochę czasu na aklimatyzację i nie stresuję dodatkowo rośliny, ale są różna szkoły.
Edit
Może teraz jednak oprysk nie nawozem ale Asahi SL..