Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki

Post »

Właśnie, że odległość ma istotne znaczenie. Twoje porównanie jest bez sensu, bo w mieszkaniu nikt nie ma małych okienek, a o wiele większe. Wtedy nawet jak masz okna do podłogi, to wielkość natężenia dużo się nie różni. Przy 2,5 metra od okna wpada średnio około kilkanaście % światła niż przy samej szybie. Średnio, bo musisz uwzględnić porę roku, wystawę, warunki zewnętrzne takie jak np drzewa za oknami... To, że u Ciebie rośnie to albo masz korzystne warunki na zewnątrz albo Ci się trafiły silniejsze egzemplarze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sylwuniap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 gru 2019, o 11:43

Post »

Dokładne odległości jakie mial fikus to 5,5 m do 1 ściany z oknami i 8 m do drugiej. Troche mniejsze odległości anizeli podałam wcześniej ... :)
Jeszcze sa 2 źródła światła z góry (świetliki) i pośrednio z tyłu od klatki schodowej.
Zobaczymy... a fikus jest w nowym miejscu - warunki królewskie, na klatce stoi przy dużym oknie od strony wschodniej. Dodatkowo światło pośrednie z wyższego pietra - duże przeszklone powierzchnie.
jeśli liście opadają z braku światła, to ten zabieg przeniesienia powinien pomoc.
Jak nie to szukam dalej przyczyny, wymieniam podłoże. Nie kupiłam w supermarkecie tego fikusa (tak jak palmy ... :) ) i nic nie mówiono i nie pisano w instrukcji jaka otrzymałam, ze mam go od razu przesadzić a dopiero jak bryłą korzeniowa będzie przerośnięta.
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p
Od: 23 mar 2019, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:Wielkość okien nie ma większego znaczenia, liczy się odległość.
norbert76 nie pisz, że wielkość okna nie ma znaczenia, bo ma. Nie wiesz jakie kto ma okienka w domu. Ja nigdzie nie pisałam, że odległość nie ma znaczenia, a ty pisząc o rozmiarze okna możesz kogoś wprowadzić w błąd.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie to Ty wprowadzasz w błąd...

Standardowy rozmiar okien to około 140 - 160 cm. Jeśli masz do podłogi to liczmy około 200 cm na wysokość. Wtedy różnica w wielkości nie jest dużo większa. Więc i różnica w ilości światła nie będzie dużo większa.

I tyle w temacie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Merol92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2020, o 22:39

Post »

Witam mam problem ze swoim fiskusem microcarpa. Kupiłem drzewko pod koniec listopada i po przyjechaniu do domu zacząłem czytać informacje jak się z nim obchodzić. Zaczął gubić liście ale uznałem to za normalne. Niestety liście zaczęły opadać coraz bardziej co mnie zaniepokoiło :( Czytając internet trafiłem tutaj:) Przeglądając posty stwierdziłem ,że przelałem swojego fikusa. Chcąc sprawdzić podłoże czy jest bardzo wilgotne włożyłem palca w donice i okazało się ,że jest bardzo zbite:( Pod koniec grudnia postanowiłem przesadzić drzewko do przepuszczalnej mieszanki niestety liście dalej lecą:( nie wiem jak mu pomóc żeby już nie zrobić więcej złego:( Dodam ,że fikus stoi 0.5m od drzwi balkonowych nie ma przeciagów w pokoju jest ok 20stopni i drzewko jest doświetlane. Szkodnikow nie ma wrzucam zdjecie zebranych listków

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sądząc po plamach, a zwłaszcza brązowych liści zdążyła wejść jakaś choroba grzybowa. Zrób oprysk preparatem grzybobójczym.

Błąd, że czekałeś z przesadzeniem. Czy do ziemi dodałeś żwirku? Daj zdjęcie całej rośliny.
Masz włączony grzejnik? Jak często podlewasz, cyklicznie?
Fikusy są bardzo chimeryczne i gubią liście z wielu powodów, nie tylko z powodu przelania, ale i nadmiernego przesuszania podłoża, zmiany stanowiska, centralnego ogrzewania, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Merol92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podlewam jak przeschnie podłoże staram się sprawdzić palcem bo jestem już przewrażliwiony :( grzejnik w pokoju mam zakręcony. Wiem że był to błąd:( ale cóż teraz będę wiedział. Ziemia jest ze żwirkiem na dnie keramzyt. Zrobiłem już raz oprysk topsinem, Mam powtórzyć? Znalazłem też gdzieś już nie pamiętam gdzie:/ że można podlać drzewko środkiem grzybobujczym ?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaką masz temperaturę otoczenia? Masz ogrzewanie podłogowe?

Jak pisałem fikusy - głównie drobnolistne - są wrażliwe również na przesuszenie podłoża, a powinno być ono cały czas umiarkowanie wilgotne. Podlewasz wtedy, kiedy wierzch podłoża staje się jasny. O ile dałeś większą doniczkę w stosunku do wielkości bryły korzeniowej? Rozluźniłeś ją trochę podczas przesadzenia?

Tak, można podlać preparatem grzybobójczym.

Jeszcze w kwestii stanowiska - daj fikusa przed firankę, gdyż ona i zasłona zabiera cenne światło o tej porze roku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Merol92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie mam ogrzewania podłogowego. W pokoju mam koło 20 stopni. Dodam ,że od czasu jak zaczął tracić liście w plamki nie zraszam go wodą. Doniczka jest ta sama korzenie rozczesałem delikatnie ( nie były zgnite). Firanka w dzień jest odsłonięta właśnie żeby więcej światła wpadało. Nie wiem czy może już go przesuszam z obawy ehh.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli nie można też wykluczyć stresu związanego z przesadzeniem. Do tego trzeba dodać kupno roślin w okresie niezbyt przyjaznym roślinom tropikalnym. Jak pisałem są to chimeryczne rośliny, ale jak się zaaklimatyzują i zapewnisz mu optymalne warunki uprawy, na wiosnę powinien odżyć. Dla fikusów okres jesienno-zimowy jest niezbyt sprzyjającym okresem - krótki dzień plus mniejsze natężenie światła, przez co w takich sytuacjach dłużej się regenerują. Jaka to wystawa?
Podlej preparatem grzybobójczym i powtórz oprysk.
Spryskiwać liści samą wodą nie musisz, gdyż i tak to niewiele daje. Jeśli masz w pomieszczeniu bardzo suche powietrze, w okolicach około 30 - 40% będziesz musiał pomyśleć o nawilżaczu powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Wg mnie nic mu nie jest, przyrosty ma ładne, przechodzi trudniejszy zimowy okres i tyle. Możesz mu zrobić dolistny słaby oprysk nawozem zrównoważonym (ew. z przewagą azotu), bo rośnie, 20C i doświetlany (może za krótko ??) to dość dobre warunki na teraz.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu nałożyło się kilka czynników, kupno o niewłaściwej porze roku, przelanie plus jakaś infekcja - czarne plamy na liściach, do tego doszło przesadzenie które zawsze jest stresem dla rośliny plus zbyt mało światła.
Trzeba poczekać na rozwój sytuacji w ciągu paru następnych tygodni.
Dobrze, że przesadziłeś do nowego podłoża zrobiłeś oprysk preparatem grzybobójczym oraz dałeś doświetlanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

A jak ma zareagować duża roślina, która w nowych warunkach jest od ok 1,5 miesiąca, a do tego ok 2 tygodnie temu została przesadzona z naruszeniem korzeni? Musi trochę odchorować.
Ja akurat nie jestem zwolennikiem szybkiego przesadzania, bo daję trochę czasu na aklimatyzację i nie stresuję dodatkowo rośliny, ale są różna szkoły.
Edit
Może teraz jednak oprysk nie nawozem ale Asahi SL..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”