Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Re: Beniamin - klejące liście
Przycinania będzie wymagał i to na pewno, jaką dawkę chemii zastosowałeś? Pokaż zdjęcie na którym widać całą roślinę. najlepiej dwie fotki z dwóch różnych stron beniamina w miarę ze zbliżenia ale tak by cała roślina zmieściła ci się w kadrze jak będziesz robił fotki.
Pięć ml na jeden l wody , przecież to zabójstwo dla rośliny, poparzyłeś liście taką dawką, Actellic daje się 1 ml na 1 l wody ew, max 1 ml na 0,5 l wody. Na obecną chwilę proponuję by go przyciąć tak jak zaznaczyłem na zdjęciu i zraszać roślinę codziennie przez najbliższe dwa tygodnie, zero nawozu do podlewania a podlewanie przez najbliższe dwa tygodnie tylko i wyłącznie wodą destylowaną.
Trzeba go tak poprzycinać naokoło, ja mając tylko fotkę z jednej strony zaznaczyłem obrazowo, myślę że będzie wiadomo o co chodzi.
Trzeba go tak poprzycinać naokoło, ja mając tylko fotkę z jednej strony zaznaczyłem obrazowo, myślę że będzie wiadomo o co chodzi.
Dzięki za obszerną instrukcję jak odzyskać moją roślinę, jeszcze dziś zabiorę się za przycinanie. A z tym opryskiwaniem było tak: Kupiłem małą buteleczkę 5ml,actelica i nie było konkretnych instrukcji proporcji,więc zapytałem w sklepie ogrodniczym oczywiście ogrodnika,który tym interesem się trudni od lat i wiem,że ma sporo swoich roślin i popatrz tak mi doradził,że mam takie proporcje zrobić,więc skoro specjalista tak mówi to się zna. Cóż teraz zostaje mi tylko uratować roślinę.Bardzo dziękuję za poradę. Pozdrawiam.
Re: Fikus - choroby
Hej, miałam się odezwać, jak minie trochę czasu od przesadzenia mojego fikusa. Wydaje mi się, że już z nim lepiej i jest gotowy na przycięcie. Przyda mu się to, bo poprzedni właściciel jakoś dziwnie go poprowadził,a i sama roślina zdaje się nie rosnąć. Może przycięcie zmobilizuje są do rozrostu.
Oto mój fikus:
Jestem otwarta na Wasze propozycje cięcia, bo jak dotąd udało mi się wyciąć tylko kilka małych gałązek i nie mam pomysłu, co dalej zrobić.
edit: jakieś małe wyszły te zdjęcia. Może te będą lepsze:
http://img198.imageshack.us/i/p1120066p.jpg/
http://img684.imageshack.us/i/p1120071w.jpg/
Oto mój fikus:
Jestem otwarta na Wasze propozycje cięcia, bo jak dotąd udało mi się wyciąć tylko kilka małych gałązek i nie mam pomysłu, co dalej zrobić.
edit: jakieś małe wyszły te zdjęcia. Może te będą lepsze:
http://img198.imageshack.us/i/p1120066p.jpg/
http://img684.imageshack.us/i/p1120071w.jpg/
fikus benjamin
Witam
mam kilka pytań dotyczących tej roślinki
ma kilka lat i cały czas jest taka sama , wypuści 2-4 listki i ze 4 zgubi i koniec przeniosłem ją z myślą że w końcu zacznie rosnąć ;]
Czy słońce od strony zachodu (w tej chwili wszystkie roślinki na parapecie są w pełnym słońcu) może świecić na tego Ficusa ?
temperatura na słońcu(przez szybę) w ciągu ok 5min doszła do 35*C ; w cieniu w pokoju ok 28*C ale za to z dala od okna :/
jeśli nie to czy mogę ochronić roślinkę za pomocą kartonowego "ekranu"
Przeniosłem tą roślinkę z klatki schodowej (na której dość często są przeciągi ale mało światła i chłodniej jest) postawiłem ją na parapecie od str zachodu
jest jakieś prawdopodobieństwo że zmarnieje ?
mam kilka pytań dotyczących tej roślinki
ma kilka lat i cały czas jest taka sama , wypuści 2-4 listki i ze 4 zgubi i koniec przeniosłem ją z myślą że w końcu zacznie rosnąć ;]
Czy słońce od strony zachodu (w tej chwili wszystkie roślinki na parapecie są w pełnym słońcu) może świecić na tego Ficusa ?
temperatura na słońcu(przez szybę) w ciągu ok 5min doszła do 35*C ; w cieniu w pokoju ok 28*C ale za to z dala od okna :/
jeśli nie to czy mogę ochronić roślinkę za pomocą kartonowego "ekranu"
Przeniosłem tą roślinkę z klatki schodowej (na której dość często są przeciągi ale mało światła i chłodniej jest) postawiłem ją na parapecie od str zachodu
jest jakieś prawdopodobieństwo że zmarnieje ?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: fikus benjamin
Niestety ale takie prawdopodobieństwo jest bardzo duże. Musisz przez przynajmniej miesiąc - dwa - maksymalnie unikać światła słonecznego. Już samo przestawienie tego fikusa wywołało (wywoła) bardzo duży szok dla rośliny. Może opaść przeszło 50 % liści. Chociaż z drugiej strony - bardzo dobrze, że go zabrałeś z tej klatki schodowej, skoro i tam gubił liście.
Domyślam się, że roślina wymaga przycięcia korony. Dobrze by było gdybyś wstawił zdjęcia (najlepiej kilka z różnych stron). Ja albo Czarodziej na pewno coś doradzimy jak go poprzycinać.
Czyli na już: 1/ unikać słońca, 2/ korekta ulistnienia, 3/ często spryskiwać (przynajmniej raz dziennie) "dobrą" wodą. Nie nawozić (na razie).
Domyślam się, że roślina wymaga przycięcia korony. Dobrze by było gdybyś wstawił zdjęcia (najlepiej kilka z różnych stron). Ja albo Czarodziej na pewno coś doradzimy jak go poprzycinać.
Czyli na już: 1/ unikać słońca, 2/ korekta ulistnienia, 3/ często spryskiwać (przynajmniej raz dziennie) "dobrą" wodą. Nie nawozić (na razie).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Jasno może mieć ale słońce zasłonić ?
podlewać(zraszać) przegotowaną wodą ?
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
podlewać(zraszać) przegotowaną wodą ?
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Dokładnie tak. Chodzi mi o to by nie padały na niego bezpośrednio promienie słoneczne.
Szczerze mówiąc myślałem, że wygląda gorzej. Tak więc nie jest źle. Prawie każdy fikus - szczególnie te nie w porę uszczykiwane - z czasem łysieje od środka.
Ale na razie jednak nic nie koryguj i nie tnij (uszczykuj). Niech się wzmocni po przeprowadzce.
Jedynie co można zrobić na już - to "przyszczypać" czubki na pędach, które mają 4 i więcej liści. Można także wyciąć gołe i suche (bez mleka) gałązki bez liści.
Szczerze mówiąc myślałem, że wygląda gorzej. Tak więc nie jest źle. Prawie każdy fikus - szczególnie te nie w porę uszczykiwane - z czasem łysieje od środka.
Ale na razie jednak nic nie koryguj i nie tnij (uszczykuj). Niech się wzmocni po przeprowadzce.
Jedynie co można zrobić na już - to "przyszczypać" czubki na pędach, które mają 4 i więcej liści. Można także wyciąć gołe i suche (bez mleka) gałązki bez liści.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
OK
Po usunięciu suchych gałązek roślinka wydaje się taka ładniejsza
czy przeżyje zimę ?
okno mam niezbyt szczelne i zimą zdarzają się przeciągi (kaktusy nie narzekają ;] )
Po usunięciu suchych gałązek roślinka wydaje się taka ładniejsza
czy przeżyje zimę ?
okno mam niezbyt szczelne i zimą zdarzają się przeciągi (kaktusy nie narzekają ;] )
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2010, o 11:06
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: witam
Na początek przesadziłbym go do ziemi dla fikusów i na dno doniczki drenaż. Po jakimś czasie po przesadzeniu podlałbym wodą z biohumusem. Wcześniej przegotowaną wodą.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce