Jakie polecacie odmiany clematisów?
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie polecacie odmiany clematisów?
Witam wszystkich zakręconych na powojniki.
Ja też mam kilkanaście i mogę polecić
clematis Danuta różowy bardzo ładnie kwitnie-wielkokwiatowy
clematis montana -biały górski bezproblemowy o obficie kwitnie
clematis Błękitny Anioł ,Multi Blue,Litte Mermaid-łososiowy,
clematis Jan Paweł II
ale mam do was kochani pytanie w ubiegłym roku nabyłam nowe powojniki i chyba klapa bo słabo rosną i kwitną 2kwiatki a mianowicie czy ktoś z was ma
Pennel Vyryan -fioletowo niebieski
powojnik Red Star -pełny czerwony pochodzenie japonia
jak z nimi postępować?
z góry dziękuję za odpowiedz.
Wanda.
Ja też mam kilkanaście i mogę polecić
clematis Danuta różowy bardzo ładnie kwitnie-wielkokwiatowy
clematis montana -biały górski bezproblemowy o obficie kwitnie
clematis Błękitny Anioł ,Multi Blue,Litte Mermaid-łososiowy,
clematis Jan Paweł II
ale mam do was kochani pytanie w ubiegłym roku nabyłam nowe powojniki i chyba klapa bo słabo rosną i kwitną 2kwiatki a mianowicie czy ktoś z was ma
Pennel Vyryan -fioletowo niebieski
powojnik Red Star -pełny czerwony pochodzenie japonia
jak z nimi postępować?
z góry dziękuję za odpowiedz.
Wanda.
Mam Vyvyan Pennell od kilku lat i niestety nędznie rośnie, a właściwie wcale, wiec nie pomogę.
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Vimen- dzięki za szybką odpowiedz będę musiała go wykopać i wsadzić coś innego-szkoda na etykiecie piękny .
Wanda.
Wanda.
Może zmień mu miejsce.
Wrócę jeszcze do Huldine - teraz kwitnie po raz drugi. I to znacznie obficiej, więc kwitnie tak już od 2 tygodni i nie zapowiada się by kończył. Kwiaty są wysoko - ponad 2 metry, ale zaczął mi robić ładne zadaszenie pergoliNarine pisze:Vimen masz zdjęcie swojego?
Napisz jeszcze jak długo kwitnie? Teoretycznie wiem, ale w praktyce różnie to bywa.
Roko-kolla pasowałby mi właśnie ze wzg na to, że niższy...
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry wszystkim
Zainteresowałem się clematisami ale jestem totalnie początkujący w temacie. Chciałbym zasadzić ze 2 sztuki w ogrodzie, przy nasłonecznionej elewacji. Interesują mnie odmiany pnące się wysoko oraz oczywiście dobrze czujące się na słońcu. Co byście polecili? Ziemia jest średnio urodzajna (i tak mam zamiast sadzić je w ziemii dokupionej w workach i nawieźć obornikiem). pozdrawiam
Zainteresowałem się clematisami ale jestem totalnie początkujący w temacie. Chciałbym zasadzić ze 2 sztuki w ogrodzie, przy nasłonecznionej elewacji. Interesują mnie odmiany pnące się wysoko oraz oczywiście dobrze czujące się na słońcu. Co byście polecili? Ziemia jest średnio urodzajna (i tak mam zamiast sadzić je w ziemii dokupionej w workach i nawieźć obornikiem). pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na początek radziłabym te z grupy viticella, inaczej włoskie. U mnie co roku z kwitnieniem szaleje Etoile Violette, ale wszystkie z tej grupy naprawdę się starają Wystarczy wiosną obciąć dość nisko ok. 30-40 cm nad ziemią, trochę dać papu i cieszyć się pianą kwiatów
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Polecam powojnik górski Montana mam dwa, bezproblemowe, posadzone rosną bezobsługowo trzeba je jednak pilnować bo wprost szaleją, kwitną długo i obficie, bardzo dekoracyjne - tylko raz w sezonie, zaczynaja w maju.
powojnik Mandżurski biały mocno pachnie, długo i obficie kwitnie, jesienią ścinam go ok.30 cm nad ziemią i wszystko.
Piękny ale bywa kapryśny potrafi złapać go uwiad i po "ptokach", również Rugocci piękne dzwoneczki, kwitnie bardzo długo, obficie ale u mnie dwa ostatnie sezony coś łapie próbowałam pryskać ale może za pózno.
powojnik Mandżurski biały mocno pachnie, długo i obficie kwitnie, jesienią ścinam go ok.30 cm nad ziemią i wszystko.
Piękny ale bywa kapryśny potrafi złapać go uwiad i po "ptokach", również Rugocci piękne dzwoneczki, kwitnie bardzo długo, obficie ale u mnie dwa ostatnie sezony coś łapie próbowałam pryskać ale może za pózno.
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedzi, będę w tym tygodniu w ogrodniczym poszukam sadzonek odmian o których wspominacie Szkoda tylko że w Gdańsku pada obecnie śnieg