Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
Aniu! Na pożar nie ma szans bo ta siarka się tli i dymi i o ten dym właśnie chodzi.Po uszczelnieniu pomieszczenia włazi do wszystkich zakamarków i niszczy wszystko po drodze.Dlatego też zabieg ten robi się na tyle wcześnie ,żeby nic jeszcze nie ruszyło z wegetacją.Ja mam winogron i kiedyś padły mi wszystkie młode pączki bo za póżno zrobiłam to zadymianie.
Co do Twojego małego szczęścia to lepiej żeby w tym czasie go nie było w pobliżu ale od czego jest kochający M.
Alicja
Co do Twojego małego szczęścia to lepiej żeby w tym czasie go nie było w pobliżu ale od czego jest kochający M.
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Nie wiem czy w tym Watku o tym pisać ,ale jka już zaczeliscie pisać o odkażaniu, to mam pytanie.
Co z glebą po namiotami, albo szklarniami. ?Zazwyczaj sadzi sie w szklarniach pomidory i ogórki, a z tego co wiem ,to pomidory po ogórkach ,albo odwrotnie nie należy sadzić po sobie . A juz nie powinno uprawiać ich koło siebie ,bo łapią takie same choroby i sie nie lubią
Co z glebą po namiotami, albo szklarniami. ?Zazwyczaj sadzi sie w szklarniach pomidory i ogórki, a z tego co wiem ,to pomidory po ogórkach ,albo odwrotnie nie należy sadzić po sobie . A juz nie powinno uprawiać ich koło siebie ,bo łapią takie same choroby i sie nie lubią
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Pelasia
Jakoś mi trudno w to wierzyć że pomidory z ogórkami się nie lubią(też to bardzo często słyszałem)
ponieważ same pomidorki uprawiam od 6-7 lat a pomidory z ogórkami uprawiałem w zeszły i poprzedni sezon razem(a mam nie zbyt duży tunel) i nie zaobserwowałem żadnych zmian u jednych jak i u drugich.
Jakoś mi trudno w to wierzyć że pomidory z ogórkami się nie lubią(też to bardzo często słyszałem)
ponieważ same pomidorki uprawiam od 6-7 lat a pomidory z ogórkami uprawiałem w zeszły i poprzedni sezon razem(a mam nie zbyt duży tunel) i nie zaobserwowałem żadnych zmian u jednych jak i u drugich.
Pozdrawiam
Przemek
Przemek
-
- Kontakt:
No ale nie przeszkadza to ,ze rok po roku na tym samym gruncie uprawia sie te same warzywa?
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę że nie bo jak uprawiałem te pomidory z ogórkami to po tamtym sezonie miałem je posadzone w tym samym miejscu a plon był naprawdę zadowalający.
Pozdrawiam
Przemek
Przemek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pelasiu, nie przejmuj się aż tak! Od lat sadzę pomidory obok ogórków i jakoś do tej pory nie zauważyłam jakichś negatywnych skutków. Ułatwia mi to robienie oprysków, bo (z małymi wyjątkami) preparaty są te same i na pomidory i na ogórki. Chorób takich samych nie łapią, bo np zaraza ziemniaczana nie atakuje ogórków, a mączniak rzekomy nie atakuje pomidorów- co najwyżej mączniak prawdziwy.
Pod folią ziemi nie musisz wymieniać, jeśli co roku jesienią przekopiesz ją na zimę z obornikiem. Obornikiem uzupełnisz brakujące składniki. Jeśli się już ktoś uprze, to lepiej foliak przenieść na inne miejsce, niż ziemię wywozić i nawozić inną.
Pod folią ziemi nie musisz wymieniać, jeśli co roku jesienią przekopiesz ją na zimę z obornikiem. Obornikiem uzupełnisz brakujące składniki. Jeśli się już ktoś uprze, to lepiej foliak przenieść na inne miejsce, niż ziemię wywozić i nawozić inną.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Kontakt:
Bo tak szczerze powiedziawszy zastanawiałam sie nad foliakiem, ale własnie przez te obawy odkladłam decyzje od tamtego roku. No ale jeżeli nie ma problemu, to nic nie stoi na przeszkodzie...
Dziekuje i pozdrawaim
Joanna
Dziekuje i pozdrawaim
Joanna
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasiu
Nie wiem czy tu w wątku czy na innym właśnie Tadeusz bodaj tłumaczył mi dlaczego nie powinno się siać pomidorów obok ogórków.
Ja stwierdziłam że skoro ogórki dobrze tolerują grunt, to na dwór z nimi.. byle dobrze pomidorkom było ;)
A teraz mam pytanie.
Już wiem(y) że nasionka nie sadzi się głęboko..
Ale teraz myślę nad ich podlewaniem..
Podlewam swoje kropelkami..
dokładnie na małą kuwetę o wymiarach mniejszych niż A4 podlałam w poniedziałek i wtorek kropelkami po 1 pojemniczku od jajka niespodzianki (jego większa część)
Co ile się nasiona podlewa, boję się aby nie miały za sucho oraz aby nie zgniły od wilgoci.
A.. i zmierzyłam linijką ile cm ziemi w kuwecie mam..
Przeliczyłam się jest 3cm ziemi więc wsadzone są pewnie na głębokości 1,5 - 2 cm (zawsze to bliżej do góry ;) )
Nie wiem czy tu w wątku czy na innym właśnie Tadeusz bodaj tłumaczył mi dlaczego nie powinno się siać pomidorów obok ogórków.
Ja stwierdziłam że skoro ogórki dobrze tolerują grunt, to na dwór z nimi.. byle dobrze pomidorkom było ;)
A teraz mam pytanie.
Już wiem(y) że nasionka nie sadzi się głęboko..
Ale teraz myślę nad ich podlewaniem..
Podlewam swoje kropelkami..
dokładnie na małą kuwetę o wymiarach mniejszych niż A4 podlałam w poniedziałek i wtorek kropelkami po 1 pojemniczku od jajka niespodzianki (jego większa część)
Co ile się nasiona podlewa, boję się aby nie miały za sucho oraz aby nie zgniły od wilgoci.
A.. i zmierzyłam linijką ile cm ziemi w kuwecie mam..
Przeliczyłam się jest 3cm ziemi więc wsadzone są pewnie na głębokości 1,5 - 2 cm (zawsze to bliżej do góry ;) )
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
hmmm... chyba troche za dużo podlewasz .... jak masz pojemniki przykryte folią przezroczystą lub czymś innym, woda nie odparuje tak szybko - skrapla sie na folii i wraca do ziemi.. uważaj aby nasiona nie "pływały" bo sie potopią i to dosłownie...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Rusalka
- 1000p
Chyba nie jest tak źle
Dziś znalazłam już kilka kiełków -a wsadzałam w poniedziałek
Na 20 ziarenek wyszło już 6
Ziemia nie jest sucha, ale też nie jest mokra.. taka wilgotna - wczoraj miały przerwę w podlewaniu a dziś taka niespodzianka
Dziś znalazłam już kilka kiełków -a wsadzałam w poniedziałek
Na 20 ziarenek wyszło już 6
Ziemia nie jest sucha, ale też nie jest mokra.. taka wilgotna - wczoraj miały przerwę w podlewaniu a dziś taka niespodzianka
- esony1
to chyba naszym kalafiorkom ten niekorzystny dzień na sianie nie zaszkodził, u mnie też pojawiają się kiełki... jak będą większe to wstawie zdjęcie....
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Rusalka
- 1000p
Edytko..
moje okazuje się mają za ciepło
Dziś mija tydzień a wyglądają tak:
zdjęcie z wczoraj -czyli mają 6 dni
moje okazuje się mają za ciepło
Dziś mija tydzień a wyglądają tak:
zdjęcie z wczoraj -czyli mają 6 dni
- esony1
wow, jakie giganty.... moje jeszcze takich długich i zgrabnych nóżek jeszcze nie mają, ale moje muszą bardziej zimny wychów znosić, w tygodniu zrobię zdjęcie
pozdrawiam
Edyta
Edyta