Ochrona starych drzew owocowych
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze
Co to za jabłoń ze zdjęcia 3 i ile ma lat?
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W sadzie mamy głównie papierówki i to ona jest w tle, ale na pierwszym planie jest kwitnąca gałąź antałówki. Ile mają lat ? Tego nawet najstarsi górale nie pamiętają Mnóstwo, pewnie pradziadkowie jeszcze sadzili ...
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Kontakt:
A ma kto odmianę gruszy o nazwie Lukasówka ? Mam stare drzewo, wichury je powoli powalają, tak więc co jaki czas tracę jakąś dorodną gałąź, a wraz z nią gruszki ... Nie wiem, czy to Lukasówka, ale pewne jest, że to późna odmiana, jako dzieci zajadaliśmy się nimi w czasie zimnych już dni jesiennych, bo łapki nam marzły Kształt owoców ma zbliżony do gruszki konferencji, są zielone w kolorze i twarde zanim dojrzeją - tak więc zjadając prosto z drzewa, trzeba było mocnych zębów ;) Ale czy to Lukasówka, nie wiem. Chciałabym kupić nowe drzewko.
To chyba nie jest Lukasowka.Moja Lukasowka miała duże zielonożółte jajowate owoce i była podatna na parcha.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Znam z dzieciństwa jabłka olbrzymie, właśnie takie winne. Nazywały się Kardynały.
W latach 60-tych mama robiła z nimi jabłecznik jak nie było już innych odmian (papierówek, antonówek, renet)
W latach 60-tych mama robiła z nimi jabłecznik jak nie było już innych odmian (papierówek, antonówek, renet)
Dojrzewają chyba dość późno, drzewo rośnie wysokie, owoc zielony z lekkim rumieńcem.
Postaram się w tym roku zrobić zdjęcia. Tak wielkie spadające jabłko może solidnie uszkodzić... Owoce nie są bardzo trwałe ale smaczne.
Podobne do Rapa zielona albo i Kardynalska.
Postaram się w tym roku zrobić zdjęcia. Tak wielkie spadające jabłko może solidnie uszkodzić... Owoce nie są bardzo trwałe ale smaczne.
Podobne do Rapa zielona albo i Kardynalska.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Witam w tym tygodniu kopiłam działkę rośnie tam stara grusza w większości uschnięta, chciała bym się dowiedzieć czy jest szansa żeby ja uratować.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Bardzo chętnie pomogę. Poproszę o zdjęcia.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Nie jest tak źle obetnij wszystkie suche badyle...najlepiej będzie widać na jesieni, co z koroną drzewa i pniem.Grusze dośc dobrze odbijają młodymi wilkami,a owoce jeszcze trochę,a może małe bo to dzika grusza?
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Znajomy mówił że kilka lat temu jadł gruszki z tego drzewa i były pyszne a teraz jakiś pojedynczy owoc się trafi. Kiedy najlepiej wykonać cięcie.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Suche można teraz, u nas w sadzie tniemy w kwietniu grusze, ale pod[pytam męża o szczegóły.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco