Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

diament79 opis pasujący w 100% do kobiecej osobowości.
11krzych tak masz racje,ale obawiam się,ze to nie wszystko.
brak polskich znaków
11krzych

Post »

diament79 pisze:No to nie ścinam, muszę tylko odchwaszczyć. Pozdrawiam!

Pozdr:)
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

majs pamiętasz jak ci pisałem o tych sadzonkach :?: było to 17lipca wczoraj patrzyłem i już mają korzonki:) ale posadziłem wiecej na gruncie nie w doniczkach:)
Obrazek
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rianoks Jeszcze kilka pytań zanim zaczniemy działać.
- Co rosło na tym poletku wcześniej w ostaniach 5 latach?
- Gdzie kopiłeś sadzonki?
-Czy po wsadzeniu sadzonki wypościły jakieś listki?
- Czy te suche sadzonki po wyrwaniu miały nowe małe białe korzonki?
To już chyba wszystkie pytania dotyczące starego pola jak coś, będę jeszcze pytał?
Teraz zajmijmy się tymi co dopiero posadziłeś.
Musisz je wypryskać przeciwko wszelakiemu złu, tz Na pierwszy ogień Aliette, po 2 tyg. zmienimy preparat na Signum, Topaz, lub Amistar, to są preparaty na grzybki które przeszły ze starych sadzonek.
Co do zarazy typ np. wertycylioza, to atakuje ona od odrostów i najstarszych listków przesuwając się w stronę środka truskawki.
Co do "dziur", a zostawmy dziury na później jak będę znal odpowiedzi na pytania.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rianoks Można się spotkać z opinia, ze truskawka to chwast. może i tak ale to takie zielsko które wymaga pielęgnacji, a widząc ilość posadzonych krzaków nie zamierzasz robić z tego kompotu na własny użytek, tylko zarobić na nich jakieś pieniądze. Bez nakładu finansowego na opryski i nawozy możesz zapomnieć o zarabianiu. I teraz powinieneś się zastanowić co robić dalej, zainwestować czy sobie darować, kupic raundap i zrobić z nimi porządek raz na zawsze.
Po pyrach nie sadzi się truskawek min 5 lat. ja posadziłem swoje na polu gdzie gość miał ziemniaki 6 lat wcześniej, po 2 latach nawet raundap nie był potrzebny "zaraza" zrobiła swoje.
Jeśli chcesz mieć co zbierać to musisz zainwestować w opryski (na szara plesn, inne grzybki, na "zwierzatka" podjadajace listki, korzonki, kwiatki, roztocza i inne dziadostwa) i w nawozy.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rianoks
Teraz nie będzie wykładu na temat inwestycji. Musimy coś zrobić z ty poletkiem.
Po jednym zdjęciu ciężko jest ocenić co naprawdę "zjada" twoje truskawki, tym bardziej, ze kopiłeś je na rynku "Rydzyk" wie od kogo i z jakiej plantacji (możne tez zarażonej). na pewno dopadł je mączniak i jakieś zwierzątko podgryzające liście. samo obcinanie liści nie pomoże, tym bardziej, ze na truskawkach sadzonych wiosna nie obcina się liści w tym samym roku. Czemu akurat te pierwsze liście są porażone (jeśli to nie wertycylioza), wytłumaczenie możne być proste, są to najstarsze liście i grzybek miał więcej czasu na rozwój, poza tym, lezą one na foli a otrzymująca się pod nimi wilgoć i ciepło od "prześcieradła" powodują ich szybkie namnażanie.
Co ja bym zrobił z takimi truskawkami?
Co Ty powinieneś zrobić?
- Usunąć wszystkie sadzonki dla których nie ma już ratunku.
- Usunąć wszystkie porażone liście (nie mowie o tych które się tylko zwinęły)
- Te pozostałe pryskamy Aliette i powtarzamy zabieg po 2 tyg(chyba jeden z lepszych preparatów powstrzymujących wertycyliozę, niestety niema niczego co by mogło tego grzybka całkowicie wyeliminować
- Drugi oprysk to Topsin ( mączniak i biała plamistość) powtarzamy po 2 tyg.
- Trzeci to Darspan na zwierzątka powtarzamy po 2 tyg.
- Trzeba tez nakarmić maleństwa, nawozem wieloskładnikowym bogatym w azot, fosfor, i potas, zawierający także wapn i magnez (350 kg/ha)
- Jak ogołociłeś je z liści wskazane byłoby zasilić je tez dolistnie azotem z potasem dwukrotnie w odstępie 7 dni.
I jeszcze jedna rada weź porządne szkło powiększające i sprawdź czy na listkach nie siedzą roztocza, jeśli są to jeszcze dojdzie oprysk Sanmite.
Na wiosnę będzie tego jeszcze więcej mam na myśli opryski.
Truskawka to kosztowna uprawa chyba, ze chcesz mieć ekologiczna ;:43
Wykład zakończony decyzja należny do Ciebie.
Proporcje i ilości chemii znajdziesz na opakowaniach i ulotkach.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do wszystkich piszących do mnie na pw
To forum jest chyba po to aby można było podyskutować, podzielić się wiedza i spostrzeżeniami, tak by wszyscy mogli korzystać z wiedzy innych forumowiczów. Macie pytania, pytajcie na forum,
Nie podaje, numeru buta, kołnierzyka, telefonu i gg. Miasto ulica i numer domu tez nie jest potrzebna do dyskusji. Zainteresowanych moim wiekiem odsyłam do jasnowidza.
Nie załatwiam pracy w budownictwie, nie mam kafli do położenia. Postaram się odpowiedzieć jednorazowo na większość pytań zadanych na pw dotyczących truskawek.

- truskawkami zajmuje się 20 lat
- nie sprzedaje sadzonek
- odmiany to Hanoye, Sonata, Rumba- zbiory dopiero za rok
- sadze sadzonki frigo
- areał to 36ha
- nie sprzątam ani słomy ani obciętych liści, te ostanie pale Reglanem
- nawozić należny tuz po zbiorach
- nie obcinamy liści w truskawkach sadzonych w tym roku
- nie stosuje nawadniania kropelkowego
Masz pytanie pytaj na forum
brak polskich znaków
rianoks
100p
100p

Post »

majs pisze:rianoks
- Te pozostałe pryskamy Aliette i powtarzamy zabieg po 2 tyg(chyba jeden z lepszych preparatów powstrzymujących wertycyliozę, niestety niema niczego co by mogło tego grzybka całkowicie wyeliminować
- Drugi oprysk to Topsin ( mączniak i biała plamistość) powtarzamy po 2 tyg.
- Trzeci to Darspan na zwierzątka powtarzamy po 2 tyg.
- Trzeba też nakarmić maleństwa, nawozem wieloskładnikowym bogatym w azot, fosfor, i potas, zawierający także wapn i magnez (350 kg/ha)
- Jak ogołociłeś je z liści wskazane byłoby zasilić je też dolistnie azotem z potasem dwukrotnie w odstępie 7 dni.
1 i 2 i 3 wszystko naraz czy np odstęp od opryskiwania 1 dzien pozniej
ehh ta ortografia
rianoks
100p
100p

Post »

jak pojde do sklepu wystarczy że podam te nazwy czy dodać ze na truskawki?
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje tegoroczne truskawki kiepsko owocowały, za to bardzo ładnie "poszły w liście" Wypuszczają też bardzo dużo rozłogów (chyba tak nazywają się wąsy z młodymi) :wink:
Co mam z nimi zrobić?
- obrywać?
- część oberwać?
- zostawić aby podrosły i posadzić?

Bardzo proszę o informacje ;:65
może wrzucę zdjęcie...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rianoks
Możesz wszystko zrobić jednego dnia, same nazwy powinny wystarczyć, idąc do sklepu musisz wiedzieć na jakim areale masz posadzone truskawki i na miejscu przeliczysz sobie jakie ilosci danego preparatu potrzebujesz kopic.
grazka100
Malo owoców dużo rozłogów to norma. Faktycznie urosły ładnie, albo masz taka dobra ziemie, albo troszkę je przekarmiłaś. Niektóre liście są aż "niebieskie", chyba, ze aparat tak zmienia odcienie barw.
Rozłogi nie ukorzenia się na tym "prześcieradle" jeśli chcesz powiększyć zagonek truskawkowy to poczekaj jeszcze troszkę aż dorosną i będzie ich więcej, potem wybierasz najładniejsze osobniku. i w doniczki. jak masz gdzie przezimować donice to wiosna do ziemi jak tylko mróz odpuści np w marcu i dla bezpieczeństwa przykryć kołderka z białej agro.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majs :) serdecznie dziękuję. Część z tych rozłogów pourywałam, bo było strrrrasznie dużo :)

Nie przekarmiłam a ziemia to piach straszny. Tylko w maju przy sadzeniu dodawałam pod sadzonki po garstce kurzego suszonego obornika.
Poza tym podlewałam EM-ami kilka razy czyli efektywnymi mikroorganizmami. Widocznie one tak działają. Żadnych środków chemicznych nie stosuję.
Jeszcze raz dziękuję za "instrukcję" ;:180
rianoks
100p
100p

Post »

majs a moge zrobić tak że wszystkie środki zmieszam razem+ woda i opryskać czy lepiej osobno
ehh ta ortografia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”