Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Czarnotrzewiak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2012, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

Mój kompostownik już stoi , zrobiłem go jednak według własnego pomysłu.Kupiłem bednarkę (płaskownik stalowy), wygiąłem z niego dwie obręcze i powierciłem otworki.Przygotowałem dranki i poprzykręcałem do płaskowników.Miedzy drankami zostawiłem dwu centymetrowe przerwy.Wysokość kompostownika wynosi 120 cm a jego pojemność 1300l . Koszt , nie licząc dranek , bo akurat miałem to 100 zł.Wstawił bym fotkę , ale nie wiem jak się to robi.Pozdrawiam :)

-- 11 mar 2012, o 08:30 --

Zapomniałem napisać o najważniejszym.Jak się zapełni , to mam możliwość rozpołowienia go poprzez odkręcenie czterech nakrętek i odstawienie go i postawienie obok.
Awatar użytkownika
woj111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 mar 2012, o 04:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od kilku lat używam kompostownika plastikowego. Na kompost wyrzucam odpadki z ogrodu i domu.
Kompostownik opróżniam na wiosnę, a to co się jeszcze nie rozłożyło wraca ponownie do kompostownika.
Wg mnie plusy takiego kompostownika to przede wszystkim estetyczny wygląd, dobre przetworzenie kompostu.
Natomiast minusy to utrudniona obsługa \problemy z rozebraniem a właściwie z dostępem do przerabianego materiału\
Gdybym miał podejmować teraz decyzję zakupu to bym głęboko się zastanawiał.
Oczywiście mówie o modelu takim jak w linku.
http://www.homedepot.com/Outdoors-Garde ... reId=10051
Pozdrawiam Wojtek.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Czyli nie można kompostu wybrać od spodu? Możesz mi szeszej opisać problem? Bo skoro materiał dobrze się rozkłada ....
Marta
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,

Zamówiłem dżdżownice kalifornijskie i do takiego czarnego plastikowego pudła na cement dałem na spód gazety i czysty papier, potem piasku troche i ze 20cm torfu odkwaszonego. Na wierzch dałem obierki z ziemniaków i bułkę domowej roboty. Dodałem dżdżownice na wierzch (nie mieszałem) a te skubane zaczęły uciekać do góry. Wymieszałem i zakopałem po ziemią, po 20 minutach jedna już się wspina. Ziemię polałem troche wodą, jest dobrze wilgotna. Prozsę o poradę.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Czarnotrzewiak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2012, o 22:59

Post »

A gdzie można kupić dżdżownice kalifornijskie?
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

benzulli pisze:Witam,

Zamówiłem dżdżownice kalifornijskie i do takiego czarnego plastikowego pudła na cement dałem na spód gazety i czysty papier, potem piasku troche i ze 20cm torfu odkwaszonego. Na wierzch dałem obierki z ziemniaków i bułkę domowej roboty. Dodałem dżdżownice na wierzch (nie mieszałem) a te skubane zaczęły uciekać do góry. Wymieszałem i zakopałem po ziemią, po 20 minutach jedna już się wspina. Ziemię polałem troche wodą, jest dobrze wilgotna. Prozsę o poradę.
Dżdżownice najlepiej wpuszczać w już istniejący kompostownik.
Trzeba pamiętać że nie wszystko dżdżownice lubią. Na pewno nie lubią obornika.
No i jak wpuszczasz w torf odkwaszony to w sumie je głodzisz bo torf to już rozłożona próchnica, z drugiej strony świeże obierki też nie są karmą dla dżdżownic dopóki nie zaczną się rozkładać.
Dżdżownica żywi się resztkami organicznymi w glebie, a nie świeżą masą zieloną.
Dobre są fusy z kawy i herbaty.
Więc najlepiej zacząć kompostować bez dżdżownic i dopiero po jakimś miesiącu jak się już zacznie rozkładać to wpuścić "robale":)

Pozdrawiam :)
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wsypałem pół szklanki kawy i 4 torebki fusów z herbaty, położyłem miske na odpadki dla domowników, może dżdżownice jakoś przeżyją. Nie wiem jeszcze co im dać żeby się posiliły.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
woj111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 mar 2012, o 04:36

Post »

3 KOTY pisze:Czyli nie można kompostu wybrać od spodu? Możesz mi szeszej opisać problem? Bo skoro materiał dobrze się rozkłada ....
W kompostowniku który używam otwór przez który od dołu można wybierać kompost jest stosunkowo mały. Za każdym razem na wiosnę chcąc wybrać kompost po prostu odpinam przednią ścianę kompostownika i wybieram kompost.
Pozdrawiam Wojtek.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Ludziska, czy te drewniane, gotowe kompostowniki to się jakoś opróżnia z dołu, czy trzeba wszystko wyjść i dokopać się do dna?

I czy lepiej je przykrywać czy nie?
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam.
W tym roku startujemy z ogródkiem. Mój M właśnie zatwierdził projekt budowy kompostownika. Z grubsza wiem co mam robic, ale mam pytanie. Czy na kompost nadają się gałązki thui. Mam tego całą masę (świeże i już podsuszone). Proszę o podpowiedzi
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
Tobi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2012, o 16:11
Kontakt:

Post »

Ja też mam podobne pytanie - czy do kompostownika można wrzucać gałęzie iglaków?

I druga sprawa - chciałem kupić gotowy kompostownik, ale stwierdziłem, że skoro mam na działce deski, to taniej i (eko)logiczniej będzie, gdy sam go zrobię. Zastanawiam się jedynie, czy robić do niego jakieś wieko (np. ażurowe z desek), czy zostawić otwarty?
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Tak, gałązki i igły jak najbardziej się na kompost nadają. Wrzucamy wszystko co organiczne, na tym wątku już to opisano dokładnie.

Gdy zrobisz wieko to musisz sam pamiętać o podlewaniu kompostu.
Najlepiej jak kompostownik jest otwarty, wtedy opady go podlewają.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

No tak, ale ja mam gałęzi thuji dośc dużo. Czy to da radę się 'przetrawic' jeśli będzie tego tak 1/3 całego kompostownika? I czy dżdżownice będą lubiły takie delicje?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”