Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2015, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aloes Saponaria

Post »

Mam pytanie odnoście tej pięknej odmiany Aloesu.

http://www.cactus-art.biz/schede/ALOE/A ... ce_540.jpg
(link nie mojej rośliny, tylko podglądowy)
Proszę nie wklejać nie swoich zdjęć. Fotkę zmieniłem na link.
Tomek/blabla

Aktualnie mój Aloes Saponaria / Aloes Mydlany przekwita. Czy mam usunąć mu łodygę wraz z pozostałością po przekwitłej koronie?
Czy Aloes można podlewać poprzez podstawek czy bezpośrednio do ziemi z utrudnionym dostępem poprzez bujne liście.
Czy opadające niby nasiona z kwiatostanu można sadzić aby rozmnożyć Aloes?

Pytam ponieważ na temat wyżej wymienionej rośliny praktycznie nie ma żadnych informacji w Google :p

Pozdrawiam,
Adrian77
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aloes / Aloe

Post »

1. Jeśli chodzi o przekwitły kwiat łodyżki zostawiam do całkowitego wyschnięcia - wtedy po prostu wystarczy pociągnąć, sama wychodzi.
2. Stosuję dwie metody, albo staram się podlewać od góry, albo namaczam raz na jakiś miskę w której mam posadzonego takiego aloesa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Adrian77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2015, o 12:34

Post »

A jeśli chodzi o te jakby nasionka z tej łodyżki czy można je zasadzić aby otrzymać nowa sadzonkę?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy z sianiem nie próbowałem, ale jak coś możesz posiać, może coś z tego wyjdzie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21

Re: Aloes - Baza

Post »

Hej! Witam wszystkich, widzę,że temat nie był od dawna poruszany,ale może jak go podrzucę trochę do góry to może ktoś się odezwie. Pytanie swoje kieruje do miłośników aloesów wszelkich rodzai. Mam kilka aloesów od mamy i powiem wprost średnio mi one idą:) Byłabym wdzięczna gdybyście podpowiedzieli na jakiej wystawie trzymacie swoje okazy. Jestem prawie pewna,że ja swoje,albo namiętnie przesuszałam lub przelewałam. Ze skrajności w skrajność. Postanowiłam poświęcić im więcej uwagi i lać im tylko odrobinkę wody,częściej ale mniej. Ale nie potrafię zdecydować na jakim parapecie je ustawić, wszędzie piszą,że jasne południowe. A ja mam obawy,że może to być zbyt mocne słońce dla nich. Mam jeden aloes,który nawet na wschodnim oknie czerwienieje, więc gdzie radzicie????pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :)

Tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=46413 jest "świeższy" wątek. :wink:

Ale wracając do tematu, zdecydowaną większość swoich aloesów trzymam na wschodnim parapecie.
Zauważyłem, że nie wszystkie odmiany mają tendencję do wyraźnego czerwienienia liści. Sam ten efekt nie zawsze jest naturalny i prawidłowy. Czasami pojawia się, gdy ma zbyt sucho, albo gdy roślina nie została przyzwyczajona do wiosennego słońca. Albo wtedy, gdy przerośnięta jest bryła korzeniowa i mało jest ziemi, która zatrzymuje w sobie wodę po podlaniu, aby roślina miała czas na jej wchłonięcie.
Tak więc, jeśli Aloes jest regularnie podlewamy (czyli każde następne podlanie po całkowitym przeschnięciu ziemi), roślina jest przyzwyczajona do słońca oraz ma zdrowy system korzeniowy i odpowiednią ilość ziemi, wszystko powinno być ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! U mnie to nawet i na wschodnim oknie wszystkie marnieją,ale póki co skupie się na wyhodowaniu korzenia... Później będę przyzwyczajać do słoneczka. Mam zamiar poświęcić im sporo uwagi w najbliższych dniach,tygodniach. Oby się udało. Pozdrawiam
weronikeff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2015, o 09:24

Zalany Aloes, grzyb ? Pomocy!

Post »

Cześć wszystkim. Ponieważ nie bywam na forach, a wiem że rządzą się swoimi zasadami, które chciałabym szanować ale gubię się w gąszczu wątków, postów i odpowiedzi, to mam nadzieję, że moje pytanie kieruje w odpowiednie miejsce i nie robię bałaganu...

Mój problem dotyczy dwóch aloesów drzewiastych. Obydwa są u mnie mniej więcej od miesiąca i z tego co udało mi się ustalić przeszukując internet, chyba je przelałam i wybrałam zbyt chłodne, zbyt zacienione stanowisko. W rezultacie pojawiły się na ich liściach brązowe plamy.

Na pierwszym z nich plamy pojawiły się na kilku liściach w małym skupieniu, ale w miejscach gdzie jest ich więcej liść wyraźnie zwiotczał. Aloes jest w "odziedziczonej" po ostatnim właścicielu doniczce, nie wiem z jakim podłożem.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... lykRJu.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... Hc5L02.jpg

Na drugim z nich plamy pojawiły się wyłącznie na jednym nisko osadzonym liściu. Problem polega na tym, że mieszka od w jednej doniczce z dużo większym i okazalszym aloesem i martwię się, czy powinnam je rozsadzić, żeby grzyb nie przeniósł się na drugą roślinę. Aloesy mają podłoże dla kaktusów wymieszane z ziemią uniwersalną.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... F6J5VU.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... qZjF0a.jpg

Z tego co udało mi się dowiedzieć przeszukując fora muszę "osuszyć" ziemię i nie podlewać na razie. Macie jakieś sugestie ile to powinno trwać ? Czy obciąć plamiste liście ? Skąd będę wiedzieć, że problem udało się opanować ( plamy znikną, czy po prostu przestaną się rozprzestrzeniać ? ) Bardzo proszę o pomoc !
martyn123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2015, o 01:11

Aloes somalijski - wysiew

Post »

Witam wszystkich forumowiczów :wit .
Nie mogę znaleźć konkretnych informacji na ten temat, dlatego zakładam ten wątek.
Otóż posiadam aloes somalijski, który mi pięknie zakwitł, więc wpadłam na pomysł zapylenia go i dzięki temu zaczął mi rosnąć owoc. Nie wiem natomiast co robić dalej, kiedy zerwać owoc, czy sam odpadnie, oraz jak wydobyć nasiona i kiedy siać, dlatego zwracam się do doświadczonych forumowiczów, aby mnie nakierowali.

Załączam zdjęcie z dzisiaj

Obrazek

Dziękuję za przeczytanie posta i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
asertic0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

ALOES I DZIWNE COŚ

Post »

Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się co wyrosło z mojego aloesu. Wiem, że zakwitł, ale ta cała łodyżka którą wypuścił dawno już przekwitła, a ja nie wiedziałam za bardzo co z nią zrobić, także zostawiłam ją po prostu, bo bałam się to uciąć. Niestety dość mało jest na ten temat informacji w internecie. Zupełnie nie wiem co zrobić z tym co wyrosło z aloesu, ale już umarło... Za to ostatnio, gdy się mojej roślince przyjrzałam, zauważyłam że z tej niby martwej już łodyżki coś wyrosło... Nie mam pojęcia co to jest! Czy to może być nasionko czy coś w tym rodzaju? *na załączonym zdjęciu po lewej stronie łodyżki*

Zdjęcia są zbyt duże dlatego zamieniam je na linki
Tomek/blabla

http://i.imgur.com/4ToIxo6.jpg
http://i.imgur.com/JSfmqKp.jpg
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Re: ALOES I DZIWNE COŚ

Post »

Wygląda na nasiennik.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

No cóż, zazwyczaj u roślin tak jest, że z kwiatka może wyrosnąć owoc ;) możesz poczekać aż dojrzeje i zacznie zasychać i spróbować wysiać znajdujące się w środku nasionka. Powodzenia! ;:333
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Witajcie :)
Cieszę się, że wreszcie znalazłam ten wątek.
Niebawem wrzucę zdjęcia kilku swoich aloesów, bo bardzo je polubiłam. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”