Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

;:3

Ewuś, ta różowa piegowata, co to za jedna? Niesamowita jest!

Oczko też jeszcze przede mną. Nie chcę takiego typowego, raczej coś w rodzaju źródełka. W poprzednim ogródku mieliśmy coś takiego i bardzo mi się podobało.
Muszę się uzbroić w cierpliwość, najpierw niech M upora się z grillo-wędzarnią. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Helios pisze:Ewuś, ta różowa piegowata, co to za jedna? Niesamowita jest!
To jest Augusta Louise, a piegowata - bo po deszczu przylgnęły do niej odrobiny ziemi :D
Nieźle to wygląda, prawda?

Bardzo mnie zainteresowało to źródełko, o którym piszesz, wydaje mi się to też niezłym rozwiązaniem. Czy masz może jakieś zdjęcie?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

gajowa pisze: Co do oczka wodnego...praktycznie już go nie ma tzn. jest dół wyłożony lekko dziurawą foliąfolią (dodam tutaj, że płytki i jednakowej głębokości), w którym jest trochę wody, głównie deszczowej, obłożony wokół kamieniami...więc wybacz, że Ci go nie pokażę w stanie aktualnym, bo mi wstyd :oops:
Natomiast na początku wyglądało tak

Obrazek

Zastanawialiśmy się nawet, czy go nie zlikwidować, no ale jednak nie...woda musi być :lol: Jednym słowem - oczko jest do zrobienia praktycznie od nowa.
To masz zadanie na dzisiaj , weź aparat i wstaw aktualne fotki ;) możesz zrobić ładny zbiornik kupując tylko folię :wink: powierzchnia jest dość duża. Pułki można zrobić ale niekoniecznie. Jest dużo innych rozwiązań. Kolejna rzecz jakiej zazdraszczam to żywopłot z żywotnika ;:131
Jak będziesz mieć czas i chęci (te już są) to zrobisz z tego zbiorniczka fajną kałużę , kwestia dwóch dni pracy popołudniami :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotr, przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie moim oczkiem wodnym :D , naprawdę jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna i - mówiąc górnolotnie- "w moje serce wstąpiła nadzieja" ;:109
Zdjęcia będą wobec tego jutro, bo dzisiaj jestem "wyjechana" - chociaż chyba spalę się ze wstydu, że coś takiego mam w ogrodzie :oops:

...a na razie edukuję się w Twoim wątku o oczkach wodnych...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

gajowa pisze:
...a na razie edukuję się w Twoim wątku o oczkach wodnych...

W takim razie czekam na zdjęcia :)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ja też, ja też :!: Ewuniu, oczywiście nie zasypuj, woda w każdej postaci jest w ogrodzie skarbem ;:108 . Natychmiast pojawiają się stworzonka - ważki, żabki, żuczki, niebo się odbija w wodzie, no i rośliny :!: . Ja z moim miałam przeboje, dwa razy zmieniałam folię, a jest to robota ( dla jednej baby ) katorżnicza, przewalanie ton kamieni itd ;:14 . W akcie desperacji w zeszłym roku nadludzkim wysiłkiem zasypałam dziurę i przez cały rok mnie to męczyło ;:145 . Brakowało mi tego wszystkiego, o czym pisałam wyżej, omijałam to miejsce w ogrodzie, a dusza jęczała :!: .
W tym roku cap za łopatę i... wykopałam nowe w tym samym miejscu. Jaka to robota, już mówiłam. Znów ...dziesiąt taczek ziemi, tony kamolców :roll: , ale oczko jest i jest super ;:333 .
Z takim oczkiem są dwie kluczowe sprawy: dokładne zamaskowanie folii i czystość wody ( u mnie - dzięki ślimakom, tj. błotniarce stawowej, bez żadnych filtrów i tym podobnych ustrojstw, i roślinom. Woda jak kryształ ;:138 .
Rób oczko, będziemy Cię z Piotrem wspierać ;:215

Pozdrawiam - Jagoda
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Piękne róże :) ale ja swoje wykopałam i rozdałam kilka lat temu,wolę podziwiać je u innych na przykład u Ciebie a przy okazji cudny ogród i oczko wodne :D :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuś oczko było piękne, moim marzeniem jest woda w ogrodzie. Ale u mnie tak ciasno, że nia ma szans na oczko, pozostaje mi jedynie maleńkie kamienne ciurkadełko, które prędzej czy później u mnie się zjawi :lol:
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam sporo zdjęć z poprzedniego miejsca, ale takiego ujęcia wprost na oczko nie mam.
Tu masz link do ogrodu Jacka. Mnie to jego "ciurkadełko" urzekło. W pierwszej części jego wątku jest więcej ujęć. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
Bardzo bym chciała takie mieć, ale u mnie płasko jak na stole.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

:wit Przychodzę z rewizytą i jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji różanej ;:138 Pięknie się komponują z resztą ogrodu.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, dzisiaj rano rozwinęłam się tu literacki i ...przypadkiem kliknęłam w jakiś klawisz i wszystko poszło ;:222

Próbuję więc jeszcze raz :)

Aniu, Ika - dziękuję za odwiedziny i zapraszam nadal.
Ika...dlaczego nie było mnie w pobliżu, gdy rozdawałaś swoje róże...(tu wzdycham melancholijnie) :wink: A swoją drogą ciekawa jestem, dlaczego się ich pozbyłaś.

Jagoda - dzięki za dobre słowa i chęć pomocy przy projektowaniu mojego oczka. ;:196
Skoro Ty "tymi ręcami" i w pojedynkę dałaś radę, to ja zaopatrzona w tanią siłę roboczą w postaci M (który wprawdzie, jak na siłę niewykwalifikowaną przystało, chimerycznym być może...) - mam szansę.
A ponadto - pożądam zdjęcia Twojego oczka! Znaczy...chodzi mi o oczko wodne :;230 :;230 :;230 Oprawię je w złotą ramkę z napisem "Kobieta potrafi" i będę używać jako wzoru niedoścignionego i narzędzia motywacji.
No i na koniec - dlaczego ja tu nigdzie nie widzę jeszcze Twojego wątku???

Helenko - dzięki za link, ciurkadełko super! U mnie wprawdzie też płasko, ale jakąś górkę przecież da się usypać :)

Tym razem po dwóch dniach nieobecności czekały mnie niespodzianki raczej przyjemne. Róże prawie wszystkie rozkwitły, mączniak po oprysku jakby się wycofał (wiem, że muszę powtórzyć te operację), tylko palma taka, że nic nie da się robić w plenerze, chociaż plany miałam rozległe. Podlałam więc wcześnie rano, co się dało, zrobiłam parę zdjęć i siedzę sobie w cieniu z kawą.

Dzisiaj na gratisową sesję fotograficzna zasłużyły dwie róże.
Jedna to Charles Austin. Zaskoczyła mnie - bo to jej pierwszy sezon w moim ogrodzie - obfitością kwiatów i ich różnorodnością - w zależności od stopnia rozwoju zupełnie inny kolor. Piękna!
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Druga róża, którą dzisiaj chcę uhonorować, pozostaje wciąż NN. Odziedziczyłam ja po poprzedniej właścicielce i specjalnie mnie nie zachwycała, rosła sobie zresztą na zatłoczonej małej rabacie wraz z kilkoma innymi różami i nie bardzo nawet było widać, gdzie się kończy, a gdzie zaczyna.
Jesienią ją przesadziłam, jakoś tam podkarmiłam i...rozkwitła - w przenośni i dosłownie :lol:
Po cichu zresztą liczę, że może ktoś ją rozpozna i przywróci zagubione imię.
To róża wielkokwiatowa; zresztą kwiaty rzeczywiście są wielkie - około 13-14 cm. Pięknie i intensywnie pachnie, ma niewiele kolców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, Charles Austin cudo, ale równie piękna jest NN. Na mnie liczyć nie możesz w jej rozpoznaniu.
Sama liczę na pomoc różomaniaków.
Mam dwie grupy NN: pierwsza to początkowe zakupy, a druga to wynik działań moich milusińskich, które skrupulatnie powyjmowały tabliczki z nazwami i powtykały pod tuje. Bardzo zdolne dzieciaczki, ale już wiedzą, że są to imiona kwiatków i nie wolno ich ruszać. ;:173

Zapraszam do siebie. :wit
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ewa, Charles Austin jak ja to mówię - wypasiony. Piękny, możesz zdradzić gdzie go kupiłaś.
Natomiast róża nn, jest piękna, może to Parole, ona ma takie duże kwiaty, tylko nie pamiętam czy miała kolce.
Kolor chyba ciemny róż. Wstawię Ci link, popatrz może sama się dopatrzysz podobieństwa. :D
http://www.helpmefind.com/rose/plants.p ... ARCH&tab=1
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”