Potrawy Wigilijne
Re: Potrawy Wigilijne
Raczek z całości to tak wychodzi czasowo. Czemu nie robiłaś placków? Tak się lepiej robi, chyba że nie przekładasz powidłami. Ale i tak ten piernik obojętnie w jakiej formie zawsze jest doskonały
Re: Potrawy Wigilijne
ELUŚ wypróbuj dodać do masy makowej odrobinę drożdzy lub starte jabłko.Pytałam moją znajomą ,,cukiernicę,,dlaczego ich wypieki są tak zbite i mak nie odwarstwia sie od ciasta.Powiedziała mi ,że ilość maku w maku jest znikoma,reszta to zmielone suche drożdzówki obojętnie z czym dlatego się mak trzyma ,bo są drożdze w drozdzówkach.Więc nie ma co się stresować ,ze nie wyglądają tak jak w sklepie.Przynajmniej sa prawdziwymi makowcami.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7327
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Aldonko dziękuję Ci serdecznie za odpowiedż No popatrz co my jemy Co prawda pewnie ani Ty ani ja nie kupujemy kupnego ciasta bo najgorsze swoje jest lepsze od kupnego,ale ja zawsze mówię że mają swoje sposoby na to że to ciasto jest pod cyrkiel Miłego dnia
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
-
- 200p
- Posty: 371
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
To mnie tez zastanowiło bo zawsze mam ten sam problem.No ale teraz spróbuję zrobić z tymi drożdżami a może zadziałają
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Re: Potrawy Wigilijne
Ciasta kupne są jak malowane;proste,wysokie i takie bardzo bogate,ale w środku co jest;tego nikt nie widzi.Mój syn chodzi do cukiernika tak sobie dorobić to opwiada z czego pieczone są ciasta koleżanka jest też cukiernikiem i robią dokłądnie tak samo.Wszystko przyjezdza gotowe,a oni tlko wylewają ,,ser,,na spody,lubjabła,lub kremy....wszystko jest we wiaderkach jak farba do scian tylko do pieca i udekorowac czekoladą tez z wiadra ;:219Pewnie na kupno skusiła bym sie nie raz ,ale u mnie wszyscy są słodkimi dupkami więc musiała bym kupić sporo,a to juz mi sie nie połaca zwłaszcza mając swiadomość ,ze sera w serniku jest 10 dkg..itp
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Pestka !
A do tego ciasta drożdżowego nie dodajesz choć odrobinę soli ?
A do tego ciasta drożdżowego nie dodajesz choć odrobinę soli ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Potrawy Wigilijne
Krzysiu oczywiście ,że daję.Do każdego ciasta daje sie szczyptę soli dla wydobycia słodkości.To dla mnie takie oczywiste ,zę przeoczyłam w podanym przepisie
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7327
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Aldonko ,ale mi rewelacje napisałaś z tymi cukierniami Dziewczynki ja też daję sól
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Potrawy Wigilijne
No nie chciałam Cie straszyć Elunia.ale sama pomysl ile kosztuje domowy sernik;ser ok 10 zł (w promocji7)jajka 10 szt.4,50 lub taniej 1 szkl cukru 1zł 100g margaryny 1zł =dodatki takie jak czekolada czy skorka 3 zł.Wychodzi ok 20 zł za same produkty,a gdzie prąd? Ciasto możesz kupić już za 14 zł w promocji zwłaszcza przed Świętami.Ktoś idzie nam na ręke?robi to harytatywnie? Do daje sie seropodobne proszki ,jajka w proszku i inne rozpychacze ,które powodują ,ze ciasto jest ciężkie.Rżną ludzi na wadze i produktach.Jak słysze kobitki ,ktore mówią w cukierni za takie pieniądze nie opłaca sie piec to mi się słabo robi.Mnie nie stać na byle co i wolę wiedzieć ,ze jem ser i jajka,a nie jakąś tablicę Mendelejewa lub śmieci jak w przypadku makowców.Oczywiście znajda sie cukiernie,które robią prawdziwe wypieki ,ale kogo na nie stać...
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7327
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Aldonko to nie strach ,ale popatrz jak nas na każdym kroku oszukują a człowiek kupuje wydaje pieniądze i je byle co w chrzanie masz 30% chrzanu i można by tak wymieniać każdy kupny produkt.A mnie syn kupił olej rzepakowy na rynku ten na zimno tłoczony i ja taka mądra jestem nie wiem do czego go użyć
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Potrawy Wigilijne
A propo sernika,właśnie bije się z myślami,czy kupić ser w wiaderku,jest w promocji w Biedronce za ok.8 zł,czy w kostce [jest droższy] i kręcić przez maszynkę.
Od niedawna mam blender i nie bardzo znam jego możliwości.Wykorzystuje go na razie tylko do rozdrabniania cebuli,zastanawiam się,
czy za jego pomocą można przygotować ser do sernika,czy np.mak do makowca?
Od niedawna mam blender i nie bardzo znam jego możliwości.Wykorzystuje go na razie tylko do rozdrabniania cebuli,zastanawiam się,
czy za jego pomocą można przygotować ser do sernika,czy np.mak do makowca?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Re: Potrawy Wigilijne
Blenderenm sera nie zmielisz,bo się klei(próbowałam)nie wiem jak z makiem...Z sera biedronkowego piekę praktycznie caly czas,ale z tego niebieskiego bez dodatków,Waniliowy ma coś w sobie ,ze ciasto wychodzi bardzo zbite.W POLO MARKET jest w promocji ser President 6,99 też dobry
Co do oleju rzepakowego to z całą pewnością tłoczony na zimno jest zdrowszy,ale mniej trwały i bardziej intensywny w smaku.Nie wiem jak to sie ma do pieczenia na nim.Być moze nadaje się tylko do sałatek.Może znajdziesz jakieś informacje w necie.Ja kupuję olej lniany.Tłoczy się go na zimno ja osobiście lubię go z bialuym serkiem ,,gzikiem,,(poznańska potrawa) lub lekko posolony z chlebkiem,ale jego tzreba lubić ,bo ma intensywny smak i zapach.U nas w domu jadało się go od zawsze.Uwielbiam go wlaśnie za legi zapach ,,taki orzechowy...
Co do oleju rzepakowego to z całą pewnością tłoczony na zimno jest zdrowszy,ale mniej trwały i bardziej intensywny w smaku.Nie wiem jak to sie ma do pieczenia na nim.Być moze nadaje się tylko do sałatek.Może znajdziesz jakieś informacje w necie.Ja kupuję olej lniany.Tłoczy się go na zimno ja osobiście lubię go z bialuym serkiem ,,gzikiem,,(poznańska potrawa) lub lekko posolony z chlebkiem,ale jego tzreba lubić ,bo ma intensywny smak i zapach.U nas w domu jadało się go od zawsze.Uwielbiam go wlaśnie za legi zapach ,,taki orzechowy...
Re: Potrawy Wigilijne
Ja dokładnie jak Ty Pestka, chyba firma Vtello czy jakoś tak, niebieski w wiaderku 1kg, też go dawno wyczaiłam, świetny twaróg sernikowy, bez chemii i badziewia, z resztą Raczek patrz na skład, żeby tam też tłuszczu trochę było