Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

A ja podkiełkowuję dynie( z wymiany) w dilerkach... troszeczkę żeby miały wilgoć i obserwuje niektóre juz kiełki wypuszczają .. tak z wygodnictwa bo w folii nie wysychają a łatwo zapomnieć i wysuszyć nasionka
A ogórki podobnie jak poprzedniczka cantati
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiliam, nasionka nie powinny "pływać" w wodzie, żeby nie zgniły, muszą mieć wilgotno, ręcznik nie może przesychać. Ja wysiałam jak tylko na większości pojawiły się kiełki, nie czekałam zbyt długo.
Pozdrawiam, Dorota
wiliam
50p
50p
Od: 2 lut 2010, o 15:29

Post »

Wielkie dzięki za te informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Posiałam 2 Janosili i 2 Sugary B. :) Wszystko wzeszło :heja
Jeszcze raz dziękuję darczyńcom za nasiona i Brzoskwince za przesyłkę ;:196 :heja
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam takie jedno pytanko powiedzcie mi co daje podlanie arbuza pokrzywicą czy to sie w ogóle opłaca i czy mu nie zaszkodzi ?

Pierwszy raz mam arbuzy ( 19 janosików i 13 jakiś z czerwonym miąszem )

i jeszcze jedno co zrobić aby arbuzy wyrosły jak najlepsze czym podlewać i w ogóle :)

Z góry bardzo dziękuje za odp :D !
:D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Dodam pytanie od siebie :) Czy dać pod sadzonkę obornik, tak jak daję pod pomidora??
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, daj na spód dołka i przysyp ziemią. Ja tak robię przed sadzeniem i co roku mam bardzo dobre plony :)
Pozdrawiam, Maciek.
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam takie jedno pytanko powiedzcie mi co daje podlanie arbuza pokrzywicą czy to sie w ogóle opłaca i czy mu nie zaszkodzi ?

Pierwszy raz mam arbuzy ( 19 janosików i 13 jakiś z czerwonym miąszem )

i jeszcze jedno co zrobić aby arbuzy wyrosły jak najlepsze czym podlewać i w ogóle

Z góry bardzo dziękuje za odp !

aha i jeszcze jedno :D ( kolejne) wkeljcie ktos jakies fotki jak wygladają teraz wasze zadzonki :)
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

myślę, że jeżeli nie przesadzisz z gnojowicą z pokrzywy, to raczej im to nie zaszkodzi, chodzi tu o możliwość wypalenia. A co do korzyści, to na pewno dostarczysz do ziemi azot, który jest potrzebny roślinom. Warto jeszcze podlewać gnojowicą ze skrzypu, która uodparnia arbuzy i inne dyniowate na choroby grzybowe, w tym na mącznika rzekomego, który jest groźnym wrogiem dla arbuzów. Zdjęcia wstawię w najbliższym czasie :D
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Tak dla otuchy i odwagi sadzenia arbuza pokazuje pod spodem zdjęcia ze zbioru mojego pierwszego 2010r. z 15 sadzonek odmian od Legutko: rosario i janosik uzyskałem około 16 arbuzów od 4,5 kg do 5,7kg największy żółty janosik i z 20+ arbuzów około 2,5 -3,5 kg moja 4 osobowa rodzina się najadła, ciotki i kuzyni również :D w 2011 posiałem ze swoich nasion suszonych z 2010r. z arbuzów i powyłaziły w 8 dni około i były równie wielkie jak te z 2010 z nasion kupnych :) ja sieje je zawsze około 20 kwietnia do donic 8x8 po jedno ziarno po 10 dniach wyszły w tym roku i jeśli mi się zachce mieć więcej niż zrobiłem z rozsady to w miejsce sadzenia rozsady w ogródku około 10 maja sieje po dwa ziarna wprost do gruntu, tak że co drugi krzak jest z rozsady potem te z nasiona są później i mam zbiór do jesieni od lipca . Ziemia pod arbuza to mieszanina kompostu i i torfu do warzyw, warto zrobić "misę" aby podlewając woda zostawała pod rośliną, a i pod żadnym pozorem nie lać po liściach ani po krzaku tylko bezpośrednio pod arbuza :) 2 razy podczas wegetacji podlewam rozcieńczoną azofoską dla wzmocnienia roślin i tyle :) i ciągle odchwaszczam bo podobno nie lubią jak im coś żarcie zabiera :) arbuzy owoce podkładam od spodu na styropianie aby nie gniły ale jak parę zostawiłem bez podkładki to tez nie zgniły :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

wow marzy mi się taki arbuz ale nie wysiałam więc pewnie jak go wsadzę do gruntu to nie zdąży dojrzeć w moim górskim klimacie....piękny ;:215 ;:215
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zamierzam wysadzić arbuzy do gruntu ok.15 maja pod białą agrowłóknine i na czano agrotkanine :D powiedzcie mi ktos kto sie zna czym i kiedy to nawozić żeby byly jak najlepswze plony :D !
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

jak jest napisane w pewnej książce ogrodniczej, należy nawozić pogłównie na początku lipca i sierpnia :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”