Kawon ( arbuz ) - część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
A ja podkiełkowuję dynie( z wymiany) w dilerkach... troszeczkę żeby miały wilgoć i obserwuje niektóre juz kiełki wypuszczają .. tak z wygodnictwa bo w folii nie wysychają a łatwo zapomnieć i wysuszyć nasionka
A ogórki podobnie jak poprzedniczka cantati
A ogórki podobnie jak poprzedniczka cantati
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiliam, nasionka nie powinny "pływać" w wodzie, żeby nie zgniły, muszą mieć wilgotno, ręcznik nie może przesychać. Ja wysiałam jak tylko na większości pojawiły się kiełki, nie czekałam zbyt długo.
Pozdrawiam, Dorota
Wielkie dzięki za te informacje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Posiałam 2 Janosili i 2 Sugary B. Wszystko wzeszło
Jeszcze raz dziękuję darczyńcom za nasiona i Brzoskwince za przesyłkę
Jeszcze raz dziękuję darczyńcom za nasiona i Brzoskwince za przesyłkę
Mam takie jedno pytanko powiedzcie mi co daje podlanie arbuza pokrzywicą czy to sie w ogóle opłaca i czy mu nie zaszkodzi ?
Pierwszy raz mam arbuzy ( 19 janosików i 13 jakiś z czerwonym miąszem )
i jeszcze jedno co zrobić aby arbuzy wyrosły jak najlepsze czym podlewać i w ogóle
Z góry bardzo dziękuje za odp !
i jeszcze jedno co zrobić aby arbuzy wyrosły jak najlepsze czym podlewać i w ogóle
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Dodam pytanie od siebie Czy dać pod sadzonkę obornik, tak jak daję pod pomidora??
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, daj na spód dołka i przysyp ziemią. Ja tak robię przed sadzeniem i co roku mam bardzo dobre plony
Pozdrawiam, Maciek.
Mam takie jedno pytanko powiedzcie mi co daje podlanie arbuza pokrzywicą czy to sie w ogóle opłaca i czy mu nie zaszkodzi ?
aha i jeszcze jedno ( kolejne) wkeljcie ktos jakies fotki jak wygladają teraz wasze zadzonki
aha i jeszcze jedno ( kolejne) wkeljcie ktos jakies fotki jak wygladają teraz wasze zadzonki
myślę, że jeżeli nie przesadzisz z gnojowicą z pokrzywy, to raczej im to nie zaszkodzi, chodzi tu o możliwość wypalenia. A co do korzyści, to na pewno dostarczysz do ziemi azot, który jest potrzebny roślinom. Warto jeszcze podlewać gnojowicą ze skrzypu, która uodparnia arbuzy i inne dyniowate na choroby grzybowe, w tym na mącznika rzekomego, który jest groźnym wrogiem dla arbuzów. Zdjęcia wstawię w najbliższym czasie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2012, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak dla otuchy i odwagi sadzenia arbuza pokazuje pod spodem zdjęcia ze zbioru mojego pierwszego 2010r. z 15 sadzonek odmian od Legutko: rosario i janosik uzyskałem około 16 arbuzów od 4,5 kg do 5,7kg największy żółty janosik i z 20+ arbuzów około 2,5 -3,5 kg moja 4 osobowa rodzina się najadła, ciotki i kuzyni również w 2011 posiałem ze swoich nasion suszonych z 2010r. z arbuzów i powyłaziły w 8 dni około i były równie wielkie jak te z 2010 z nasion kupnych ja sieje je zawsze około 20 kwietnia do donic 8x8 po jedno ziarno po 10 dniach wyszły w tym roku i jeśli mi się zachce mieć więcej niż zrobiłem z rozsady to w miejsce sadzenia rozsady w ogródku około 10 maja sieje po dwa ziarna wprost do gruntu, tak że co drugi krzak jest z rozsady potem te z nasiona są później i mam zbiór do jesieni od lipca . Ziemia pod arbuza to mieszanina kompostu i i torfu do warzyw, warto zrobić "misę" aby podlewając woda zostawała pod rośliną, a i pod żadnym pozorem nie lać po liściach ani po krzaku tylko bezpośrednio pod arbuza 2 razy podczas wegetacji podlewam rozcieńczoną azofoską dla wzmocnienia roślin i tyle i ciągle odchwaszczam bo podobno nie lubią jak im coś żarcie zabiera arbuzy owoce podkładam od spodu na styropianie aby nie gniły ale jak parę zostawiłem bez podkładki to tez nie zgniły
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wow marzy mi się taki arbuz ale nie wysiałam więc pewnie jak go wsadzę do gruntu to nie zdąży dojrzeć w moim górskim klimacie....piękny
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Zamierzam wysadzić arbuzy do gruntu ok.15 maja pod białą agrowłóknine i na czano agrotkanine powiedzcie mi ktos kto sie zna czym i kiedy to nawozić żeby byly jak najlepswze plony !
jak jest napisane w pewnej książce ogrodniczej, należy nawozić pogłównie na początku lipca i sierpnia