Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

konar55 pisze: obecnie podlewam je co cztery dni przefermentowanym nawozem kurzym. Z racji braku czasu kupiłem na szybko w markecie mocznik zawiera dużo azotu więc zobaczymy jak sie to będzie przedstawiac.
Też nawożę pogłównie przefermentowanym nawozem kurzym ale to co Ty wylejesz w ciągu 2 tygodni to ja nie wyleje przez całe lato. I wcale moje pomidory nie wyglądają na niedożywione

Obrazek

I do tego jeszcze mocznik ?
To juz jest przesada.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

Obrazek

czy to pomidorki z tego roku .? masz ogrzewany tunel szklarnie .?
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój Betalux w gruncie, pogoda sprzyja więc rosną jak na drożdżach...

Obrazek
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

forumowicz pisze:Po saletrzaku ściemnieją, nie martw się. Byle noce były cieplejsze.
Jako ciekawostkę załączam fotki moich 2 egz. P20Blue w szklarni. Są wyjątkowo ciemne, łodyga, liście, nerwy - jakby podbiegnięte fioletem, tak samo końcówki liści. Rosną daleko oddalone od siebie więc nie jest to wpływ miejscowego braku lub niedoboru. Inne odmiany są zdecydowanie jaśniejsze. Fioletowy pomidorek, którego zdjęcie wstawiłem w innym wątku - został wysiany w grudniu, 10 dni temu wystawiony do ogrodu. Z niego pozyskałem ok. 12 sadzonek zielnych dla rodziny i znajomych, także 2 egz. dla siebie do szklarni, ich fotki poniżej.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Artur, moje P-20 też są fioletowawe. Od samego początku takie były właśnie...
Tak, że chyba ten typ tak ma :)
Ale moje w porównaniu z Twoimi to mikruski, siałam w kwietniu, bo późno dostałam nasiona.
Oglądałam Twoje zdjęcia w opisie odmian, owoce wyglądają rewelacyjnie ;:138
Już się nie mogę doczekać :D
Pozdrawiam, Dorota
loginal
200p
200p

Post »

Ale podobnie wygląda chińska odmiana C055, chociaż liście ma delikatniejsze, też wszystko fioletowe. Załączam dwie fotki, różnych roślin, oddalone od siebie o 10 innych odmian. W tle dla porównania maskotka - normalna, jasna zieleń. Jest już 19:44 i podwinęły szczytowe liście na noc, ta odmiana wyjątkowo szybko rośnie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy tą C055 też ukorzeniałeś swoim sposobem? Bo wygląda bardzo krępo, fajnie. Co to jest za odmiana? Pierwszy raz o niej słyszę...
U mnie jeszcze tylko Cherry Black Zebra była w pewnym momencie taka lekko fioletowa. Teraz jej to częściowo ustąpiło. Zobaczę jak będzie się dalej zachowywać.
Pozdrawiam, Dorota
loginal
200p
200p

Post »

C055 oraz B037 - publikowałem jakiś czas temu, chyba w 2011 roku fotki, z kilkoma forumowiczami wymieniałem się nawet nasionkami. Tak - metoda była taka sama, zużyłem po 1 nasionku, z każdego zrobiłem do dziś po kilka sadzonek. Te na zdjęciach - są właśnie z sadzonek zielnych. ,,Oryginały" już dawno gdzieś w kompostowniku.
Poszukam fotek opakowań nasion - z lewej C055 zaś z prawej B037
Wysiałem też rzodkiewkę wielkości melona (na drugim zdjęciu w niebieskiej obwódce).

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Wyglądają super :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Loginal ,widziałam Twoje fotki ale jeszcze jako gość.Czy one są F1 ?Pisz później o smaku,aromacie.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To będzie niezła rzodkiewa :D
Przyłączam się do pytania Grani - czy te pomidorki to F1?
Te 4 zdjęcia z prawej to papryczki ostre?
Pozdrawiam, Dorota
loginal
200p
200p

Post »

Wszystko jest zakodowane chińskimi znakami.
Jedyne co jestem w stanie odczytać z opakowania to:
Latin name: Lycopersicum esculentum Mill. Descriptions: Growth period 70-80 days, fruits like plum type, purple, fruit weight 30 grams, thick peel, heat-resistant, disease resistant, nutrient rich, excellent quality for high end vegetables.

Jakie pomidorki urosną - przekonam się za jakiś czas + kilku forumowiczów, może będzie warto poddać selekcji i pokusić się o stabilizację cech.

Wszystkie papryczki ostre - dwa opakowania to odmiana przypominająca Cayenne z wyglądu, druga zaś - ma owoce sterczące do góry, z daleka będzie przypominać gwiazdę betlejemską. Ale moje jeszcze nie kwitną, choć zaskoczyły zdolnością kiełkowania (na wysiane 8 nasionek - 100% wzeszło) oraz szybkością - prawie tak szybko jak pomidorki wschodzą po posianiu, może 1-2 dni później.

A co do rzodkiewki - chyba w tym przypadku zwrot ,,PĘCZEK RZODKIEWEK" nie ma sensu..... :lol:
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysadziłam pomidory do gruntu i mam kilka pytań:
1. Kiedy i czym je nawozić? Pod sadzonki dałam lepszą ziemię z garstką obornika granulowanego. Jednak zanim obornik zacznie działać to trochę czasu minie a pomidorki są jasno zielone, coraz bliżej im do żółtego :( Mam i Bioflorin i Florovit i chciałam je opryskać. Mogę tak zrobić, jeśli tak to co ile?
2. Czy ściółkujecie pomiodory i czym? Nie boicie się rozwijającej pleśni? Chciałam je ściółkować skoszoną trawą ale jednak mam obawy.

W ogrodniczym mogę kupić kurzak i obornik wysuszony, może z tego zrobić gnojowkę?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”