Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

pryskacie czymś bób podczas kwitnięcia, żeby nie było później robaków w nasionach/strąkach?
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Decis 2 5 EC z tym, że pryska się po opadnięciu pierwszych kwiatostanów
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Najładniej wykiełkował bób Windsor Biały, następnie Hangdown biały, najsłabiej Karmazyn:
Obrazek
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
wojtekman
200p
200p

Post »

Witajcie :wit
Tydzień temu mój bób dokarmiłem Bormaxem w dawce 20ml/5L, czyli 1,2L/ha dla 300l wody/ha. Czy mógłbym jutro jeszcze raz go dokarmić, oczywiście w mniejszej dawce, ponieważ widzę, że wychodzące młode liście (widoczne na zdjęciach) wyglądają jakby im tego boru brakowało (myślę, że nie jest to skutek suszy, ponieważ ziemia w spodzie jest wilgotna). Twierdzę tak, ponieważ przed 1 zabiegiem było to samo, a jak prysnąłem to liście zrobiły się normalne. Czy taki oprysk nie zaszkodzi na zawiązujące się pąki kwiatowe? Ziemia tam jest średnio przepuszczalna, lecz dzisiaj zamierzam wieczorem przeprowadzić obfite podlewanie. :wink: Jeśli tak, to jaką dawkę mógłbym zastosować?

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam wszystkich :wit
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Czym można podsypać lub opryskać bób przed i w czasie kwitnienia?
Pozdrawiam Marcin
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Ale czym, nawozem? Jeżeli tak to lepiej opryskać.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

marcin10312 pisze:Czym można podsypać lub opryskać bób przed i w czasie kwitnienia?
Jeśli uprawiasz amatorsko mały kawałek bobu, to nawożenie i opryskiwanie jest zbędne. Tylko zaszkodzić tym można. Pryska się tylko od mszyc, jeśli jest ich dużo. Mozna podlać raz, bardzo, bardzo rozwodnioną gnojówką (szklanka na 10 l wiadro) żeby zbiodynamizować glebę, bo tak to bób nie lubi azotu a raczej zawarte w brodawkach korzeniowych (czy jakoś tak) bakterie azotowe dostarczają roślinie odpowiedniej jego ilości. za to podlewać trzeba jak najczęściej. A jak nie masz na co kasy wydać, to po opadnięciu kwiatów przykryj bób białą włókniną wiosenną. z pewnością zwiększy plon :) Bo bób nie lubi upału, suszy i wiatru.
wojtekman
200p
200p

Post »

no nic prysnąłem niewielką dawką boru, zobaczymy co z tego będzie
wojtekman
200p
200p

Post »

Co może być przyczyną zwijania się liści jak wyżej na jednym z postów? Zauważyłem, że na jednej częsci działki jest obręb z takim zjawiskiem.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

forumowicz kiedyś napisałeś cytuję: "Innym sposobem zapobieżenia atakowi mszyc jest systematyczny oprysk dolistny nawozem Florovit uniwersalny z dodatkiem siarczanu magnezu. Opryskujemy tylko same wierzchołki nie czekając na pojawienie się mszyc. Przysłużymy się roślinom podwójnie, ponieważ bób dobrze reaguje na nawożenie dolistne ".

W związku z tym mam pytanie ile tego siarczanu magnezu rozpuścić w 10 litrach i jak często opryskiwać?
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Musi być nawóz z siarczanem magnezu? A nie moze być z tlenkiem magnezu. Jeśli to naprawdę pomoże na mszyce to chyba tez podam nawóz dolistnie, bo i tak w czwartek, w ochłodzenie będę zasilał rośliny nawozem interwencyjnym :)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Tlenek magnezu to słaborozpuszczalny w wodzie proszek, zaś siarczan się rozpuszcza.

Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Drako pisze: Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?
Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłość :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”