MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

Uważam, że te osoby, które wyjmują kokony i nie trzymają ich w lodówce to powinny się zastanowić nad swoim postępowaniem i to tak poważnie.
Ale nad czym mamy się zastanawiać ??

Trochę przesadzacie: lodówki, styroboxy... :wink: kokony można śmiało wystawić już do suchego miejsca docelowego (opakowanie zabezpieczone przed myszami i ptakami) - oczywiście jeżeli przez całą zimę były przechowywane w temperaturze otoczenia. Praktyka taka jest dużo lepsza niż przechowywanie w sztucznych warunkach np: lodówki. Osobiście już wystawiłem kokony, co to za różnica czy znajdują się w nieogrzewanej szopce czy na dworze. Wszystkim tym którym przekazałem kokony radziłem zrobić tak samo.

Rozwiązanie z lodówką sprawdza się w przypadku dużych sadów, gdy chcemy mieć wpływ na optymalny termin zapylania. W zastosowaniach działkowych szkoda zachodu.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

phrix pisze:
Rozwiązanie z lodówką sprawdza się w przypadku dużych sadów, gdy chcemy mieć wpływa na optymalny termin zapylania. W zastosowaniach działkowych szkoda zachodu.
Nie rozumiem różnicy sadów i działek .
Kolego możesz to jakoś bliżej nam maluczkim wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Kontakt:

Post »

Murarka ogrodowa jest również używana w sadownictwie ( czyt. kilkadziesiąt hektarów monokultury). Wtedy bardzo ważne jest aby czas wygryzania samic, był zgrany z kwitnieniem roślin. Kilku kolegów na forum, specjalnie przetrzymywało murarki w lodówce aby zwiększyć ich wydajność zapylania.

Działkowcy raczej nie zwracają na to szczególnej uwagi.

Nie chciałem się wymądrzać, ale część forumowiczów szuka problemów tam gdzie ich nie ma :lol:
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Działkowcy jeśli hodują murarkę, to zapewne w tym samym celu co i ogrodnicy. Stąd moje oburzenie :)
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Ja tylko przypomnę, że w zeszłym roku trzymałam kokony w lodówce i pszczoły zaczęły się wygryzać "same" początkiem marca (kiedy za oknem było kilkanaście stopni mrozu).
Po chwili paniki, przeniosłam je do nieogrzewanego budynku gospodarczego, gdzie te wygryzione (w ciągu godziny dołączyło kilka kolejnych i ochoczo jęły zwiedzać wnętrze lodówki...) się zahibernowały, wcześniej zagrzebując się między kokonami. W nocy w środku było wtedy -10C. Kiedy zakwitły pierwsze kwiaty, wystawiłam je na słoneczne miejsce, wygryzione pszczoły się rozbudziły, a te z kokonów powygryzały.

W tym roku kokony leżą całą zimę w tym budyneczku, w cieniu, jest to o tyle dobre miejsce, że ściany są dobrze izolowane, więc w takie dni jak teraz jest tam chłodniej niż na zewnątrz. Chociaż być może to nie ma większego znaczenia. W każdym razie się nie wygryzają jeszcze.

Sądzę, że phrix ma rację, i lepiej trzymać kokony na zewnątrz, byle w bezpiecznym i suchym miejscu, niż w lodówce.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

działkowcy tak jak i sadownicy hodują murarkę po to by lepiej mogły byc zapylone owocowe drzewa chociażby , kwiaty dla ozdoby tj krokusy itp
Brakowało miodnych przez co mało owoców a dzięki tym maleństwom mam więcej owoców, no i sąsiedzi są tez zadowoleni, już kilka sąsiadów także zaraziłam murarkami :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ktoś chciał foteczki?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:)
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Mam takie pytanko.

Murarka zaczyna składać jajeczka w rurce trzcinowej. A tu nagle ją jakieś ptaszysko dopadnie. :pogon :pogon :pogon

Czy inna murarka dokończy jej rurkę czy rurka zostanie nie zaklejona do końca?
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

MarcinP87 też dobre pytanie.

kidaa21 faktycznie pięknie kwitną krokusy. Poczekaj, aż choć jedno jakieś drzewko zakwitnie.

Ja kokony przetrzymuję w kartonowym pudełeczku w szafie w bardzo starym,wilgotnym budynku. Jak na razie jest ok.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ehh ja jeszcze nie mam zbudowanego domku a już tak ciepło :?
O wygryzanie na razie się nie martwię, w garażu w którym trzymam kokony jest wystarczająco chłodno. Niemniej jednak sezon pewnie rozpocznie się wcześniej. Ja będę zwlekał jak najdłużej z wystawianiem, zależy mi na zapyleniu czereśni i jabłoni.
U mnie jest takie prawidło - samiczki wygryzają się w trakcie kwitnienia brzoskwinii i z początkiem kwitnienia czereśni, które przypada po 20 kwietnia. Samce około 2 tygodnie wcześniej. Zresztą kiedy przychodzi pora i tak same domagają się wypuszczenia :wink:

MarcinP87 - ciekawe pytanie, nie spotkałem się nigdzie z takim zagadnieniem. Zdarzały się u mnie niedokończone rurki gdy miałem mniejszą populację i wolnych rurek było pod dostatkiem. W zeszłym roku widziałem tylko ze 2 takie rurki. Czyli albo śmiertelność była niska, albo inne dokończyły robotę :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Matemax pisze:Moje murarki zaczęły się wygryzać z kokonów, mam je w garażu. Nie wiem co robić bo jeszcze nie mam przygotowanych trzcin dla nich, może wsadzić je do lodówki?
Jednak to chyba fałszywy alarm, co prawda dwie się wykluły, ale z dziurek ze składanego stołu który przechowuję w cieplejszej części. Też sobie wymyśliły mieszkanie. :roll:

Obrazek
max333
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2010, o 20:17
Kontakt:

Post »

kidaa21 pisze:stanowczo za wcześnie na wyciąganie kokonów, ze względu na to że te z czerwca nadal sie przepoczwarzają....dajcie im czasu...

Kidaa, Ty oznaczasz rurki podczas gdy owady składają jaja, może masz zdjęcie, na którym widać kokon pszczoły i osy jednocześnie?
ze względu na to że osy i inne dzikie pszczoły wciąż składają jaja wyciągne je dopiero w październiku/listopadzie, fotke moge zrobic

Nie wygląda mi to na murarkę:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52d ... c7ea1.html

to jest właśnie nie przepoczwarzona jeszcze żywa murarka, gratuluje zmarnowania pszczoły, bo ona ci padnie teraz, dlatego nie wyciągamy jeszcze z rurek !!
Co do zdjęcia z linku ..nie sądzę ,że jest to larwa murarki, ponieważ wyciągałem dzisiaj jeszcze kokony (trochę późno ale chciałem część zostawić aby normalnie się wykluły, tylko że ciepło się zrobiło i nie chcę aby się już zaczęły wygryzać) i też takie poczwarki widziałem żywe, więc raczej to nie murarka
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

jeśli chodzi o wygryzanie się samic 2 lata temu jak i w tamtym roku choć wcześniej wystawiłam czyli ok początek marca, samice i tak wychodziły w czas początku kwitnienia u mnie np wiśni czy też brzoskwini, samce zawsze 2 tyg wcześniej
:)
max333
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2010, o 20:17
Kontakt:

Post »

Mam pytanie odnośnie ''dokarmiania" murarki .
Jako ,że hodowla mi się już trochę powiększyła(... ale o tym później co i jak,postaram się tez wkleić fotki), a krokusów zapomniałem posadzić tzn sadziłem teraz :wink: ,więc boję się o głodowanie pszczół .Chociaż mieszkam w pobliżu nieużytków (za płotem) to nie wiem co kwitnie tak szybko, a trochę jakichś chwastów tam jest.

Chodzi mi o PYŁEK ,który mam pozyskany podczas wyciągania kokonów.
Konkretnie ,czy można zrobić go z cukrem pudrem i czy będą go jadły ? (gdzieś wcześniej wyczytałem ,ale tyczyło się pszczoły miodnej)
Próbował ktoś ? Może jakiś inny pomysł ?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”