Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

Adas11 pisze:Jeśli masz sadzonki w multi paletach to troszeczkę pojesz ale kobiałek nie szykuj .
Gdybyś kupił sadzonki Frigo i posadził teraz ( najlepiej sadzić 10.06 ? 15 .07 a przechowywać w lodówce ) to owoców było by więcej w Lipcu a podlewanie latem podwoiło by plon . :)
Jeśli w perzu posadzisz nie licz że będziesz miał truskawki bo tego w truskawkach nie da się wyplewić a oprysk na pewno zaszkodzi ale truskawkom a perz ;:222 poradzi sobie .
A ja posadziłem truskawki frigo 2 tygodnie temu ;:223 :( To chyba dużo za wcześnie ? :(
I perz wypryskałem przed sadzeniem ;:145 kicha jednym słowem z tego będzie?
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Majs trzeba było najpierw poczytać wątek zanim się zabrałeś za sadzenie truskawek, no nic na pewno w przyszłym roku nie popełnisz takich błędów. ;:14
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zielony1111 pisze:Perz najlepiej jest wypryskać jakimiś herbicydami i nie używać szpadla w miejscu gdzie rośnie tylko widły amerykańskie.
Według was 100 krzewów truskawek(Owocujących naraz) wystarczy dla 4 osobowej rodziny?
Na bieżące spożycie zapewne tak. :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam zaperzone truskawki,ale systematycznie od 2 lat piele jak odrośnie i jest ok,więc nie rozpaczaj,więcej pracy trzeba przy nich to będą tak ja te na nie zaperzonej :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

wosiek67 pisze:Majs trzeba było najpierw poczytać wątek zanim się zabrałeś za sadzenie truskawek, no nic na pewno w przyszłym roku nie popełnisz takich błędów. ;:14
:D Wojtek , sam powinieneś poczytać wątek , wiedziałbyś wtedy , że Majs sadzi setki tys. truskawek , a to stwarza sytuację , w której nie ma miejsca na poważne błędy .
" Albo robisz dobrze , albo nie masz co do garnka włożyć "

Co do perzu , to jest roślina jednoliścienna , a truskwa -dwuliścienna . Więc zastosowanie odpowiedniego herbicydu na chwasty jednoliścienne ( np. Fusilade ) , nie rusza uprawy . Oczywiście pryskamy przed kwitnieniem , lub po zbiorach .
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

frant - stawiam dolary przeciwko orzechom, że Wojtek dobrze zna i ten wątek, i nawet wie czym i na jaką skalę zajmuje się Krzysiek. :wink: :) :) :)
A jeśli chodzi o perz, to w moim przypadku, a przede wszystkim na swojej działce tylko ręczna eliminacja tego badziewia wchodzi w grę. I taki sposób zalecam innym działkowiczom. Mogę? Bez oprysków, bez chemii. Takie podejście do upraw na swojej działce mam i już.
Aha - pomidorów też nie pryskam.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

:;230 :;230 :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

:oops: . No dobra , już zaskoczyłem ...
Slawgos , no pewnie , że możesz , jeśli taką masz zasadę .
Ja wypracowałem trochę inną , nigdy nie sadzę w perzowisku , a na starannie przygotowanym miejscu . Uprawa 2-3 letnia to czas , by uciążliwe chwasty wieloletnie nie rozrosły się , dłużej sensu nie ma trzymać .
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wosiek67 pisze:Majs trzeba było najpierw poczytać wątek zanim się zabrałeś za sadzenie truskawek, no nic na pewno w przyszłym roku nie popełnisz takich błędów. ;:14
Słuszna uwaga panie Wojciechu, zawsze powinno się przeczytać ulotkę dołączoną do opakowania przed użyciem. :;230 :;230

-- 27 kwi 2014, o 21:56 --

Pryskać nie pryskać oto jest pytanie. :;230
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Krzysztofie szczególnie jak rozpoczyna się dopiero nową przygodę. ;:306 ;:306 ;:306
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Tu nie chodzi czy pryskać a czy posadzić truskawki w perz to raczej nic z truskawek nie będzie .
Teraz wykopać perz i posadzić truskawki lub popryskaj na perz a za miesiąc zabieg powtórzyć jeśli perz będzie występował i dopiero w lipcu można posadzić .
Przed pryskaniem musisz sadzonki tymczasowo przesadzić bo oprysk spali na 100% truskawki .
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam. Truskawki na agrotkaninie. Odpada konieczność pielenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adas11 pisze:Tu nie chodzi czy pryskać a czy posadzić truskawki w perz to raczej nic z truskawek nie będzie .
Teraz wykopać perz i posadzić truskawki lub popryskaj na perz a za miesiąc zabieg powtórzyć jeśli perz będzie występował i dopiero w lipcu można posadzić .
Przed pryskaniem musisz sadzonki tymczasowo przesadzić bo oprysk spali na 100% truskawki .
Czym ten perz popryskać? A te frigo wytrzymają do lipca?
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”