Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
to widzę czeka mnie dżungla... Oczywiście nie będzie go u mnie tak dużo, ale to dobry znak że tak fajnie rośnie.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilkanaście lat temu posiałem dwa razy od razu:pierwszy i ostatni.Ogóreczki nieduże,i o ile pamiętam prawie same pestki + galaretka.Szału nie byłoGRANIA pisze:Skusiłam się na kupno ogórka Dar. Siał go już ktoś? Odmiana krzaczasta, pędy do 0,5 m. Nie będzie mi się rozłaził po grządkach. Posadzę gęściej. Nie wiem jak z plonowaniem.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po długich przemyśleniach postanowiłem, że tego roku będę uprawiał ogórka Tesse i Hermesa Skierniewickiego
Chciałem spytać jeszcze o wykonywanie jakiś profilaktycznych oprysków, szczególnie interesuje mnie pryskanie mlekiem.
Chciałem spytać jeszcze o wykonywanie jakiś profilaktycznych oprysków, szczególnie interesuje mnie pryskanie mlekiem.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Podobnie jak kaLo siałam tego ogórka kilka lat temu, szkoda miejsca na działce, nigdy więcej, atrakcyjny tylko na obrazku.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja również miałam Kraka i również polecam. Dużo ogóreczków, smaczne, nie nadążałam z przerabianiem.
Mam na imię Ilona...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rybka Nie wiem czy tu zaglądasz ale ostatnio uzyskałem kilka dodatkowych informacji dotyczących odmiany Panandra F1 (Syngenta). Jest tolerancyjna na niskie natężenie światła. Owoce tworzą przede wszystkim na pędzie głównym (po 2-3 w węźle), pędy boczne są zredukowane więc nie trzeba ich skracać. Odmiana nie ma tendencji do zrzucania owoców. Owoce pozostawione dłużej na roślinie nie przerastają na grubość.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
No dobra, mam już zakupione ; Andrus, Izyd i Cezar- te wypróbowałam i wiem czego się spodziewać. Ale diabeł kusił i kusił, no to zamówiłam w "Spójni" jeszcze 3 odmiany; Lider. Avatar i Orzeł. Czy ktoś z szanownych forumków - ogórkożerców uprawiał którąś z nich?
Pozdrawiam! Gienia.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Jako że uprawiam ogórki od dobrych paru lat to zauważyłem właśnie że bardzo się rozrastają- jak to ogórki. Postanowiłem w tym roku pobawić się trochę i uprawiać ogórki pionowo. Co moglibyście polecić
- przy drutach ( wbić 2 słupki i rozciągnąć 2 druty, pierwszy na 0,5 m a drugi na 1m i przymocowywać do tych drutów ogórki aby szły pionowo )
- konstrukcja i sznurki ( wbić 2 słupki i położyć na nich belkę do której przywiązać odpowiednio długie sznurki na których pięłyby się ogórki )
Taki mam dylemat.
- przy drutach ( wbić 2 słupki i rozciągnąć 2 druty, pierwszy na 0,5 m a drugi na 1m i przymocowywać do tych drutów ogórki aby szły pionowo )
- konstrukcja i sznurki ( wbić 2 słupki i położyć na nich belkę do której przywiązać odpowiednio długie sznurki na których pięłyby się ogórki )
Taki mam dylemat.
Pozdrawiam Paweł
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja miałam na sznurkach tak jak piszesz.
Chciałam wstawić zdjęcie ale nie mogę ( Imageshack mi nie pozwala - muszę wreszcie znaleźć coś innego)
i bardzo dobrze mi się to sprawdziło.- konstrukcja i sznurki ( wbić 2 słupki i położyć na nich belkę do której przywiązać odpowiednio długie sznurki na których pięłyby się ogórki )
Chciałam wstawić zdjęcie ale nie mogę ( Imageshack mi nie pozwala - muszę wreszcie znaleźć coś innego)
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pawle przejrzyj wątek,masz gotowe projekty konstrukcji ,niejednokkrotnie z opisem budowy.Na pewno coś znajdziesz dla siebie.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cóż, ja w sobotę odebrałem zamówioną Tessę. Mam jeszcze Skierniewickiego, czyli ogólnie mówiąc wszystkie ogórki, które potrzebuję
Hermes skierniewicki czy Kronos skierniewicki?.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dziękuję za info . Mam nadzieję, że białe noce nie będą mu przeszkadzały...przemek1136 pisze:Rybka Nie wiem czy tu zaglądasz ale ostatnio uzyskałem kilka dodatkowych informacji dotyczących odmiany Panandra F1 (Syngenta). Jest tolerancyjna na niskie natężenie światła.
Nasionka już u mnie
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata