Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

Alicjo, witaj! Zazdroszczę deszczu, Twoje rośliny się porządnie napiły - u nas w nocy nie spadła ani kropla i póki co się nie zanosi... podlewanie ustawiliśmy na po godzinie na każdą sekcję - na pewno rośliny to doceniają, ale woda tak szybko paruje! Dziś na szczęście wietrznie i rześko - tylko 23st! Duchota też zeszła... jestem zadowolona... jak obeschnie rosa, idę kosić ;:170
Małgosiu, faktycznie dzisiejsza pogoda to raj w porównaniu z wczoraj... ja lubię jak jest gorąco, ale nie aż tak - 30st w zupełności wystarczy, a takie 25st to już w ogóle cud-miód. Widziałam Twoje kurecki-akrobatki! :)
Majutek, dziś dalszy ciąg żniw? Mam nadzieję, że poprawiło się i jest chłodniej, jak u nas... Popadało?
Tereniu, faktycznie przy tych upałach rośliny podlewane raz w tygodniu mają ciężko, ale myślę, że się przystosowały i jakoś wytrzymują... na Twoich zdjęciach nie widać by mdlały z upału...
Hortensje kwitną już na całego, a jedna z Vanille F. już różowieje - wtedy jest najpiękniejsza!
Dobrego dnia Ci życzę...
Iwonko, 45min to też sporo... myślę, że w te upały trzeba po prostu bardzo dużo podlewać, bo woda szybko paruje.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w nocy przeszła też nawałnica,lało jak z cebra momentami z gradem i burza konkretna,teraz tez pada ale nareszcie jest czym oddychac no i rosliny dostana sporo wilgoci -miłego dnia
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aga,u nas wczoraj troche popadało, w nocy chwilę też.Tearz jest pochmurno,niech pada,bo ziemia strasznie wysuszona.Czy masz hortensjęaspera sargentiana?Jest piękna,ale wyczytałam u Bożenki,ze ma ją 3 lata i mimo okrycia u niej nie kwitła jeszcze.Z kolei znajoma z extradomu tez ja ma i kwitnie bez problemu.Ciekawe czy to cudo mozna dostać u Szmita.
x-ag-a
---

Post »

Dorciu, skoro w Wielkopolsce pada, to może i do nas po południu dotrze!
Małgosiu, nie mam Aspery, a podoba mi się przeogromnie ;:167 Strasznie o niej marzę, a zakochałam się w niej u Moni68... Monika jej nie okrywa, hortensja rośnie w zacisznym miejscu i nawożona odpowiednio kwitnie co roku, bardzo obficie... bardzo chciałabym ją mieć! Sprawdzałaś czy Szmit ma ją w ofercie?
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

U mnie też popadało... wreszcie, bo już trzeszczało wszystko w ogrodzie. Wczoraj i dziś przeszły porządne poranne deszcze i takie prognozy są jeszcze na jutro i pojutrze.
Wielu miejsc w ogrodzie nie jestem w stanie tu podlać nijakim sposobem, więc się cieszę :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mam asperę chyba 5 lat...kwitnie słabo...jak chce to kwitnie...w tym roku nie ale krzew jest piękny i bardzo dekoracyjny!Miłego dnia Aguś! U mnie też jeszcze nie padało ale jest nie wyraźnie, chmurzy się chwilami i jest wietrznie...przyjemny chłodek .
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Aga, chciałam cię zapytać o kłosówkę (przy ognisku). Jakiej wysokości jest trawka i czy jest bardzo ekspansywna. Chciałabym ją posadzić miejscami przy brzegu rzeczki - w kamieniach. Jak sądzisz?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

aguniada pisze:Iwonko, a to ciekawe co Twojej Vanille F. nie odpowiada... na jakim stanowisku ją posadziłaś
Aguś sama sobie dziwię, dlaczego tam ją posadziłam...czas mnie gonił...pijana byłam...nie pamiętam :D
Wiadomo, że hortensje potrzebują wody, a ta nie dość, że rośnie obok wysuszającego glebę siecią korzeni żywotnika, to jeszcze została opanowana przez paskudną trawę (no wiesz, która, taka paskowana, wszędobylska :evil: ).
Na dodatek ostatnio panowały niesamowite upały, więc wszyscy bili się o każdą kroplę dostarczonej przeze mnie wody.
Niemniej jakiś kwiatek będzie miała, a na jesieni czeka mnie przesadzanie...tym razem "z głową" :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hejka Agus ...ale u mnie rzezko dzisiaj ;:138 ale popadało tylko tak ciut ciut...jak na lekarstwo :roll: Miłego dzionka ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majutek, dziś dalszy ciąg żniw? Mam nadzieję, że poprawiło się i jest chłodniej, jak u nas... Popadało?
Ochłodziło się i to mocno ale deszcz był tylko symboliczny, mimo wszystko żniwować się dzisiaj nie da. Będą składać do stodoły wczoraj zebraną słomę, w przyjemnych warunkach bo nie praży. Jak więcej nie popada to jutro dalej żniwowanie.
Za to ja do d...y siedzę pod prądami i nawet myśleć nie umiem ;:222 nie cierpię takich gwałtownych zmian ciśnienia i silnego wiatru ;:185
x-ag-a
---

Post »

Majutek, przytulam! Mnie głowa - odkąd wypisałam się z mojej korpo - jakoś zdecydowanie mniej dokucza... jednak wiatru nie lubię i odczuwam dziś niepokój - może i mnie trafi! :roll:
Owocnej pracy życzę chłopakom... u mnie się zbiera na deszcz - dobrze, że zdążyłam skosić... kurczę, prawie dwie godziny tańczyłam z kosiarką i nożycami do obrzeży :twisted:
Doris, i u nas rześko! Deszczu nie było wcale, ale teraz się zbiera...
Iwonko, no to zapewniłaś hortensji wyjątkowo żarte towarzystwo - nie dziwne, że wypuściła jeden kwiatostan ;-)) Nie martw się nic, po przesadzeniu, na przyszłe lato, będzie kwitła jak złoto... przytniesz wiosną, zasilisz, zobaczysz że będziecie Ty i ona zadowolone ;-)
Trawa to mozga czy spartyna?
Iwonko-majowa, kłosówka miękka jest dość ekspansywna, ale łatwo ją trzymać w ryzach... tu u mnie, u stóp Giraffe, posadziłam trzy kępki, które utworzyły ładny kobierzec... wysokość to jakieś 30cm. Jeśli Ci zależy na zwartych kępkach w kamieniach, to rozważ np. turzycę Ice Dance - ta ładnie trzyma pokrój i się nie rozłazi... na pewno podobnie zachowujących się traw jest więcej, ale opisuję swoje 'podwórko'.
Maryniu, mam do Ciebie prośbę - czy możesz wstawić fotkę swojej Aspery w fazie kwitnienia? Uwielbiam na nią patrzeć :)
Tu zanosi się na deszcz... powietrze 'odżyło'.
Małgosiu, ja wciąż czekam na deszcz... przez ten dzisiejszy wiatr spada mnóstwo liści z brzóz!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Agnieszko, mży ;:138 , mży deszczyk :tan . Dobrze, że wczoraj zruszyłam przy pieleniu rabatę hostowo-hortensjową. Może woda trochę głębiej wsiąknie? mam bąbel na palcu od pielenia. Wyciąganie perzu i młodych dębów jest okropne przy pieleniu
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć Agu, ja już się boję życzyć komuś deszczu, po wczorajszej nocy, jak z horroru :shock:.
Trzaskanie piorunów i szkwały porywistego wiatru umarłego by poderwało na równe nogi :!:
Noc z głowy, ogród, co prawda podlany, ale i rzetelnie zniszczony ;:219. Zamiast się cieszyć latem, muszę sprzątać o usuwać połamane rośliny. Do kitu..., nawet chłodniej się nie zrobiło.

;:196 Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”