Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20
Alicjo, witaj! Zazdroszczę deszczu, Twoje rośliny się porządnie napiły - u nas w nocy nie spadła ani kropla i póki co się nie zanosi... podlewanie ustawiliśmy na po godzinie na każdą sekcję - na pewno rośliny to doceniają, ale woda tak szybko paruje! Dziś na szczęście wietrznie i rześko - tylko 23st! Duchota też zeszła... jestem zadowolona... jak obeschnie rosa, idę kosić
Małgosiu, faktycznie dzisiejsza pogoda to raj w porównaniu z wczoraj... ja lubię jak jest gorąco, ale nie aż tak - 30st w zupełności wystarczy, a takie 25st to już w ogóle cud-miód. Widziałam Twoje kurecki-akrobatki!
Majutek, dziś dalszy ciąg żniw? Mam nadzieję, że poprawiło się i jest chłodniej, jak u nas... Popadało?
Tereniu, faktycznie przy tych upałach rośliny podlewane raz w tygodniu mają ciężko, ale myślę, że się przystosowały i jakoś wytrzymują... na Twoich zdjęciach nie widać by mdlały z upału...
Hortensje kwitną już na całego, a jedna z Vanille F. już różowieje - wtedy jest najpiękniejsza!
Dobrego dnia Ci życzę...
Iwonko, 45min to też sporo... myślę, że w te upały trzeba po prostu bardzo dużo podlewać, bo woda szybko paruje.
Małgosiu, faktycznie dzisiejsza pogoda to raj w porównaniu z wczoraj... ja lubię jak jest gorąco, ale nie aż tak - 30st w zupełności wystarczy, a takie 25st to już w ogóle cud-miód. Widziałam Twoje kurecki-akrobatki!
Majutek, dziś dalszy ciąg żniw? Mam nadzieję, że poprawiło się i jest chłodniej, jak u nas... Popadało?
Tereniu, faktycznie przy tych upałach rośliny podlewane raz w tygodniu mają ciężko, ale myślę, że się przystosowały i jakoś wytrzymują... na Twoich zdjęciach nie widać by mdlały z upału...
Hortensje kwitną już na całego, a jedna z Vanille F. już różowieje - wtedy jest najpiękniejsza!
Dobrego dnia Ci życzę...
Iwonko, 45min to też sporo... myślę, że w te upały trzeba po prostu bardzo dużo podlewać, bo woda szybko paruje.
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w nocy przeszła też nawałnica,lało jak z cebra momentami z gradem i burza konkretna,teraz tez pada ale nareszcie jest czym oddychac no i rosliny dostana sporo wilgoci -miłego dnia
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Aga,u nas wczoraj troche popadało, w nocy chwilę też.Tearz jest pochmurno,niech pada,bo ziemia strasznie wysuszona.Czy masz hortensjęaspera sargentiana?Jest piękna,ale wyczytałam u Bożenki,ze ma ją 3 lata i mimo okrycia u niej nie kwitła jeszcze.Z kolei znajoma z extradomu tez ja ma i kwitnie bez problemu.Ciekawe czy to cudo mozna dostać u Szmita.
Dorciu, skoro w Wielkopolsce pada, to może i do nas po południu dotrze!
Małgosiu, nie mam Aspery, a podoba mi się przeogromnie Strasznie o niej marzę, a zakochałam się w niej u Moni68... Monika jej nie okrywa, hortensja rośnie w zacisznym miejscu i nawożona odpowiednio kwitnie co roku, bardzo obficie... bardzo chciałabym ją mieć! Sprawdzałaś czy Szmit ma ją w ofercie?
Małgosiu, nie mam Aspery, a podoba mi się przeogromnie Strasznie o niej marzę, a zakochałam się w niej u Moni68... Monika jej nie okrywa, hortensja rośnie w zacisznym miejscu i nawożona odpowiednio kwitnie co roku, bardzo obficie... bardzo chciałabym ją mieć! Sprawdzałaś czy Szmit ma ją w ofercie?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też popadało... wreszcie, bo już trzeszczało wszystko w ogrodzie. Wczoraj i dziś przeszły porządne poranne deszcze i takie prognozy są jeszcze na jutro i pojutrze.
Wielu miejsc w ogrodzie nie jestem w stanie tu podlać nijakim sposobem, więc się cieszę
Wielu miejsc w ogrodzie nie jestem w stanie tu podlać nijakim sposobem, więc się cieszę
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Mam asperę chyba 5 lat...kwitnie słabo...jak chce to kwitnie...w tym roku nie ale krzew jest piękny i bardzo dekoracyjny!Miłego dnia Aguś! U mnie też jeszcze nie padało ale jest nie wyraźnie, chmurzy się chwilami i jest wietrznie...przyjemny chłodek .
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Aga, chciałam cię zapytać o kłosówkę (przy ognisku). Jakiej wysokości jest trawka i czy jest bardzo ekspansywna. Chciałabym ją posadzić miejscami przy brzegu rzeczki - w kamieniach. Jak sądzisz?
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Aguś sama sobie dziwię, dlaczego tam ją posadziłam...czas mnie gonił...pijana byłam...nie pamiętamaguniada pisze:Iwonko, a to ciekawe co Twojej Vanille F. nie odpowiada... na jakim stanowisku ją posadziłaś
Wiadomo, że hortensje potrzebują wody, a ta nie dość, że rośnie obok wysuszającego glebę siecią korzeni żywotnika, to jeszcze została opanowana przez paskudną trawę (no wiesz, która, taka paskowana, wszędobylska ).
Na dodatek ostatnio panowały niesamowite upały, więc wszyscy bili się o każdą kroplę dostarczonej przeze mnie wody.
Niemniej jakiś kwiatek będzie miała, a na jesieni czeka mnie przesadzanie...tym razem "z głową"
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Hejka Agus ...ale u mnie rzezko dzisiaj ale popadało tylko tak ciut ciut...jak na lekarstwo Miłego dzionka
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ochłodziło się i to mocno ale deszcz był tylko symboliczny, mimo wszystko żniwować się dzisiaj nie da. Będą składać do stodoły wczoraj zebraną słomę, w przyjemnych warunkach bo nie praży. Jak więcej nie popada to jutro dalej żniwowanie.Majutek, dziś dalszy ciąg żniw? Mam nadzieję, że poprawiło się i jest chłodniej, jak u nas... Popadało?
Za to ja do d...y siedzę pod prądami i nawet myśleć nie umiem nie cierpię takich gwałtownych zmian ciśnienia i silnego wiatru
Majutek, przytulam! Mnie głowa - odkąd wypisałam się z mojej korpo - jakoś zdecydowanie mniej dokucza... jednak wiatru nie lubię i odczuwam dziś niepokój - może i mnie trafi!
Owocnej pracy życzę chłopakom... u mnie się zbiera na deszcz - dobrze, że zdążyłam skosić... kurczę, prawie dwie godziny tańczyłam z kosiarką i nożycami do obrzeży
Doris, i u nas rześko! Deszczu nie było wcale, ale teraz się zbiera...
Iwonko, no to zapewniłaś hortensji wyjątkowo żarte towarzystwo - nie dziwne, że wypuściła jeden kwiatostan ;-)) Nie martw się nic, po przesadzeniu, na przyszłe lato, będzie kwitła jak złoto... przytniesz wiosną, zasilisz, zobaczysz że będziecie Ty i ona zadowolone ;-)
Trawa to mozga czy spartyna?
Iwonko-majowa, kłosówka miękka jest dość ekspansywna, ale łatwo ją trzymać w ryzach... tu u mnie, u stóp Giraffe, posadziłam trzy kępki, które utworzyły ładny kobierzec... wysokość to jakieś 30cm. Jeśli Ci zależy na zwartych kępkach w kamieniach, to rozważ np. turzycę Ice Dance - ta ładnie trzyma pokrój i się nie rozłazi... na pewno podobnie zachowujących się traw jest więcej, ale opisuję swoje 'podwórko'.
Maryniu, mam do Ciebie prośbę - czy możesz wstawić fotkę swojej Aspery w fazie kwitnienia? Uwielbiam na nią patrzeć
Tu zanosi się na deszcz... powietrze 'odżyło'.
Małgosiu, ja wciąż czekam na deszcz... przez ten dzisiejszy wiatr spada mnóstwo liści z brzóz!
Owocnej pracy życzę chłopakom... u mnie się zbiera na deszcz - dobrze, że zdążyłam skosić... kurczę, prawie dwie godziny tańczyłam z kosiarką i nożycami do obrzeży
Doris, i u nas rześko! Deszczu nie było wcale, ale teraz się zbiera...
Iwonko, no to zapewniłaś hortensji wyjątkowo żarte towarzystwo - nie dziwne, że wypuściła jeden kwiatostan ;-)) Nie martw się nic, po przesadzeniu, na przyszłe lato, będzie kwitła jak złoto... przytniesz wiosną, zasilisz, zobaczysz że będziecie Ty i ona zadowolone ;-)
Trawa to mozga czy spartyna?
Iwonko-majowa, kłosówka miękka jest dość ekspansywna, ale łatwo ją trzymać w ryzach... tu u mnie, u stóp Giraffe, posadziłam trzy kępki, które utworzyły ładny kobierzec... wysokość to jakieś 30cm. Jeśli Ci zależy na zwartych kępkach w kamieniach, to rozważ np. turzycę Ice Dance - ta ładnie trzyma pokrój i się nie rozłazi... na pewno podobnie zachowujących się traw jest więcej, ale opisuję swoje 'podwórko'.
Maryniu, mam do Ciebie prośbę - czy możesz wstawić fotkę swojej Aspery w fazie kwitnienia? Uwielbiam na nią patrzeć
Tu zanosi się na deszcz... powietrze 'odżyło'.
Małgosiu, ja wciąż czekam na deszcz... przez ten dzisiejszy wiatr spada mnóstwo liści z brzóz!
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Agnieszko, mży , mży deszczyk . Dobrze, że wczoraj zruszyłam przy pieleniu rabatę hostowo-hortensjową. Może woda trochę głębiej wsiąknie? mam bąbel na palcu od pielenia. Wyciąganie perzu i młodych dębów jest okropne przy pieleniu
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć Agu, ja już się boję życzyć komuś deszczu, po wczorajszej nocy, jak z horroru .
Trzaskanie piorunów i szkwały porywistego wiatru umarłego by poderwało na równe nogi
Noc z głowy, ogród, co prawda podlany, ale i rzetelnie zniszczony . Zamiast się cieszyć latem, muszę sprzątać o usuwać połamane rośliny. Do kitu..., nawet chłodniej się nie zrobiło.
Jagoda
Trzaskanie piorunów i szkwały porywistego wiatru umarłego by poderwało na równe nogi
Noc z głowy, ogród, co prawda podlany, ale i rzetelnie zniszczony . Zamiast się cieszyć latem, muszę sprzątać o usuwać połamane rośliny. Do kitu..., nawet chłodniej się nie zrobiło.
Jagoda