Roślinny pokój

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Milenaa
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinny pokój

Post »

haha moja książka jest teraz najbardziej potrzebna w rozkminianiu jaki to kwiat :tan tylko że wiele gatunków i rodzai roślin tam w niej nie ma ;:306
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
Winorośla-sadzonki
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale fajne epiphyllum ;:oj a na pierwszym zdjęciu dostawa roślinek? :wink:
Awatar użytkownika
Milenaa
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 18:30

Post »

To z kwiatem czerwonym epiphyllum jest akurat moje a Arleta ma bez kwiatka ;:oj tak wczoraj z Arletą zdobyliśmy takie roślinki tak jest ich bardzo dużo ;:138 teraz trzeba sie uzbroić w cierpliwość aż roślinki zaczną puszczać korzonki :tan
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
Winorośla-sadzonki
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Aha, to zwracam honor właścicielce kwitnącego okazu :wink: i trzymam kciuki za korzonki ;:333
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31

Post »

Dziewczyny te białe cholerstwo o którym jakiś czas temu pisałam to ziemiórki! Nadal ich wytępić nie mogę, niestety 4 doniczki poszły do kosza(trzy doniczki gruboszowych szczepek) i jedna z kalanchoe(urwałam tylko szczepki które były wysoko żeby nie stracić całkowicie roślinek). Jutro nie wytrzymuje i idę po chemię :evil: dosyć mojej cierpliwości "bo a może czosnek/coś innego pomoże". Wiem, że jeszcze na pewno jedna doniczka jest zainfekowana(philodendron) ale nie mam teraz jak walczyćo jego życie a wyrzucić też nie chcę. Zaraz idę doniczki wymyć i na korytarz wystawić, to samo zrobię z zdrowymi roślinami, żeby nie zachorowały.
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Ziemiorki sa czarne! Takie maluskie muszki lataja. jeśli chcesz sie ich pozbyc, kup zolte lepy, a doniczki podlej roztworem wody utlenionej. 1 czesc wody utlenionej, na 4 czesci zwyklej i chlup. Tylko zasyczy. Sprawdzilam to na moim zlobku, larwy wybija idealnie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Crazy chodziło mi o białe larwy, dorosłe osobniki też już spotkałam ;:14
Zostało u mnie w pokoju 13 doniczek + 2 szklanki z wodą(ukorzeniające się szczepki).
Na wyrzucenie gruboszy mogłam sobie jako-tako pozwolić bo na korytarzu też ich jest masa :lol: co nie znaczy, że nie pozbywałam się ich z bólem serca.
Ale dobrze wiedzieć o wodzie utlenionej :twisted: będzie walka na całego od jutra.

A na bluszczu na razie nie widzę ani liści obgryzionych ani gąsienic :uszy
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja za 2 tygodnie dostane Bi58 i wtedy mam nadzieje wymordowac wszystko co czyha na moje roslinki. Ziemiorki mam, ale malutko bo zalatwilam sprawe podlaniem, natomiast pojawily sie z nowych doniczkach - siedza lajzy w kupnej ziemi, a ja nie wyparzam jej, wiec sie pojawiaja - nie ma ich na szczescie wiele. Do wody Ci nie wejda, one kochaja wilgotna ziemie. jeśli masz rosliny znoszace przesuszenie, mozna je "spowolnic" przesuszajac ziemie w doniczkach, natomiast woda utleniona zalatwia larwy, ale jeśli jednoczesnie nie zalatwisz doroslych osobnikow, to zloza jaja i odbuduja populacje. Dlatego lepy. Ja postawilam na Bi58 bo mam tez przedziorki, a one sa bardzo upierdliwe - ten preparat dziala systemicznie i morduje wszystko.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Crazy to ja mogę powiedzieć "Na szczęście nie mam przędziorków"
Nie no większość moich roślin w domu to aloesy i różniaste sukulenty(prócz storczyka, hoi, anginki i fikusów(i szczepek epi). Ale zaraz idę na korytarz wynieść aloesy(te nowe), żeby nie zaraziły się.
Mam nadzieję, że wytępię ziemiórki bo z kwiatkami się żegnać nie chcę :/
Kiedyś miałam skoczogonki w palmach ale je udało mi się wytępić bez nakładów mocnej siły.
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, to zolte lepy i woda utleniona! ;:134 Przedziory sa wredne. Masz racje ze masz szczescie. Ziemiorka nie jest tak grozna, szczegolnie dla duzych roslin, zwlaszcza jeśli nie ma jej duzo.
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karti trzymam kciuki za powodzenie akcji :uszy

Crazydaisy przepis na roztwór wody utlenionej zanotowałam ;:108 . A czemu nie prażysz ziemi? Ja daję na chwilę do mikrofali.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mikrofale nie wpadlam. :oops: A piekarnik jakos tak... nie czuje.
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No mi też z piekarnikiem średnio idzie, daje na ok 8 min do mikrofali. Nie wiem czy to optymalny czas, ale doszlam do wniosku, że co by tam nie siedziało w tyle się ugotuje :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”