Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Cześć Kasiek :wit
Za każdym razem, gdy piszesz o zachwycie nad glicynią pukam się w głowę, jak mogłam ją oddać po tylu latach ...
Może kiedyś trafię na kwitnący egzemplarz i będę go prowadzić w podobny sposób, jak Ty, bo nie mogę sobie darować. Nigdy nie wąchałam glicynii, ale wierzę, że pachnie upojnie, skoro przedkładasz jej zapach nad zapach bzów.
W moim rodzinnym domu miałam pokój na piętrze, tuż pod moim oknem rósł kiedyś bez, i rajska jabłoń, notabene. Matko kochana, co to były za wieczory i noce. O zapachu, mówię, oczywiście ;:173

Śliczne te tulipanki z jasnym brzegiem, nie mam takich. Widać ile masz tulipanów w blokach startowych. No, to się będzie działo ;:215
A te proste donice, to czysta elegancja ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, jak to możliwe, że u Ciebie już tak pięknie kwitną tulipany ;:oj Wszystko u Ciebie jest niezwykle śliczne ;:224 ;:303
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Z bluszczem variegata mam podobne doświadczenia. Kupiłam go jako domowy, był posadzony w kompozycji doniczkowej na zewnątrz a jesienią wsadziłam go do ziemi bez jakiejś specjalnej nadziei, że przetrwa zimę. Przetrwał, nawet całkiem nieźle i rośnie ;:333
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, w takim razie wykopię jak przekwitną, tylko przypomnij się proszę ;:196
Może barwinek kwitnie instynktownie? Żeby przedłużyć istnienie gatunku, bo warunki ma ekstremalne ;-))
Juliet, pamiętasz jak Cię pukałam ;:124 gdy napisałaś, że wydałaś glicynię? Teraz już wiesz dlaczego?to zjawiskowa roślina. Jestem jej ogromnie wdzięczna, że chce rosnąć w naszym klimacie, a jak jeszcze zakwitnie?. to klękajcie narody. To jedna z nielicznych roślin, którą z takim nieskrywanym podziwem oglądałam w krajach śródziemnomorskich. A ona rośnie w najlepsze u nas! Hurrrrrraaaaa! Wiem, że jesteś wrażliwa na zapachy, dlatego glicynia jest dla Ciebie stworzona ;:196
Ten tulipanek to botaniczna odmiana, bardzo niska - Ancilla. Posadziłam go z krokusami późnymi i powinny kwitnąć w tym samym czasie, ale w tym roku się rozjechały. Krokusy kwitły za wcześnie, a one trochę za późno, bo sadziłam je tydzień przed Bożym Narodzeniem :wink:
Monia, dzięki! ;:196 To dopiero początek sezonu, a już tyle się dzieje ;:138
Majowa, witaj! Czyli jednak mamy zielone ręce :wink: ;:4
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ile u ciebie już tulipanów ;:oj jednak różnica w tempie wiosny potrafi być całkiem znacząca ;:108 . U mnie kilka wczesnych zakwitło, a na te właściwe nadal czekam... już prawie, prawie..nawet widać mniej więcej kolory ;:306 ;:306 Masz ciekawą odmianę niezapominajki. Nie wiem czy to kwestia aparatu, czy w realu ma równie intensywny kolor?
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

robaczek_Poznan pisze: Juliet, pamiętasz jak Cię pukałam ;:124 gdy napisałaś, że wydałaś glicynię?
Uhm, no weź mnie jeszcze dalej tak pukaj ... Nie kopie się leżącego ;:185 A jak jeszcze się okaże, że moja była glicynia zakwitnie u sąsiadki, to chyba sama sobie walnę młotkiem ... A są duże szanse, że zakwitnie, bo przesadzona. Idę poszukać młotka ...

Ancilla śliczne tulipanki ślicznie się nazywają. No, tak nie dziwię się, że się minęły z krokusami, bo faktycznie późno były sadzone.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu pozdrawiam ciepło :wit
Wspaniałą masz wiosnę w swoim ogrodzie, nie dziwne że spędzasz w nim każdą wolną chwilę i uwieczniasz postępy. Jak się tak napatrzę na twoje mistrzowskie zdjęcia to odechciewa mi się brać aparat, na co zresztą i tak nie mam czasu, wracając późnymi wieczorami...
Z niecierpliwością czekam na glicynię, szkoda że nie da się przekazać zapachu przez monitor. Kiedyś też próbowałam u siebie wyhodować to cudo ale zdecydowanie u mnie za zimno. Zostaje zazdrościć i podziwiać u ciebie. ;:7
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Kasiu, wiem, że to pewnie bez sensu pytanie (bo klimat u nas różny), ale kiedy wysadzasz lobelię do gruntu?
Wydaje mi się, ;:306 że parę puchatków widzę na glicynii. Ale szału nie ma. ;:219
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Mam to szczęście, że rok temu dostałam odnogę glicyni i posadziłam przy akacji. Oba potwory, więc niech jedna pnie się po drugiej. Jednak nie wiem co jest nie tak, bo u mnie dopiero pączki są i to tylko te liściowe. Pewnie na kwaity przyjdzie mi jeszcze poczekać.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam cztery Atragene i na razie tylko Maidwell Hall ma wyraźne pąki (choć nie takie jak Twój). Twoja wiosna to jest to, na co czekam, u mnie ciągle raczej zapowiedź :D
U mnie fiołki na rabatach to chwast :roll: Za to w trawie mogą rosnąć do woli-i robią to bardzo chętnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu, normalnie mnie załamujesz, czy u Ciebie kwitną już konwalie, czy to być może nowy nabytek? Moja wisteria jest na bocznej pergoli tarasu, oglądałyśmy ją, gdy u mnie byłyście, myślę, że to kwestia cięcia, gdy mówię mężusiowi ciąć ostro Jemu jej żal i obetnie co obetnie, chyba muszę sama się za nią wziąć w przyszłym sezonie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty masz zdecydowanie 2 tygodnie do przodu. U mnie sasanki dopiero wyłażą z ziemi, a co tu mówić o kwitnieniu.
No i tulipany, konwalie Ci kwitną.
Mam pełno paków tulipanowych, ale daję im jeszcze tydzień
Mimo wszystko i tak jest to bardzo szybki termin kwitnienia jak na moja okolicę
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj była przepiękna pogoda, słonko dogrzewało jak w majowy dzień!
Roślinki to czują i rwą się do słońca aż miło ;:173
Kwitnie już mnóstwo tulipanów, a dopiero zaczyna się kwiecień! ;:oj

Nifredilku, to najzwyklejsza niezapominajka, ale odcienie różnią się w zależnośco od stanowiska. Mam blado niebieskie, niemal fioletowe i granatowe. Podzieliłam je ostatnio, bo chciałabym żeby rozsiewały się po całym ogrodzie! Urocze towarzystwo dla cebulowych ;:170
Juliet, tulipany w ubieglym roku sadziłam bardzo późno, bo wyprzedaże zaczęły się pod koniec listopada ;-) Ale pogoda sprzyjała i jak dotąd wschodzą wszystkie. Ciekawa jestem czy odmiany będą zgodne?., przynajmniej Ancilla kwitnie tam gdzie powinna :D
April ;:196 Aparat bierz i rób zdjęcia, mnóstwo zdjęć! Dokumentacja ogrodu to bardzo cenna rzecz, będziesz do nich często wracać. Poza tym praktyka czyni mistrza! Dziękuję za przemiłe słowa, staram się, choć raczej koncentruję się na obiektach niż technice, co widać :oops: Buziaki pracusiu ;:168
Sara,dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam!
Kasiu, w ubiegłym roku wysadzałam pod koniec kwietnia, a było przecież znacznie chłodniej. Myślę, że w przyszłym tygodniu zacznę je hartować ;:108
Marzenko, na kwiaty czasem trzeba czekać kilka lat..ale przy odpowiednim cięciu można ją zmobilizować :uszy
Ewa, jesteś! ;:oj ;:168 Ja pozwalam się jeszcze fiołkom panoszyć, bo mam ich niewiele ;:131 Maidwell Hall zakwitnie wkrótce! Montana też :tan
Ilonko, już pamiętam, faktycznie. TO zapewne kwestia cięcia, trzeba ją mocno ciąć, nawet kilka razy w roku, ale przynajmniej 2 razy bardzo solidnie. Odwdzięczy się ;:196
Małgosiu, u mnie niektóre sasanki już przekwitają?ale inne wciąż kwitną więc festiwal jeszcze potrwa ;:333
Tulipany się rozszalały, zaraz pokażę świeżutkie zdjęcia ;:65 Buziaki ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”