Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
śliczne żurawki, Pati jak będziesz dzieliła nadwyżki pamiętaj że się uśmiecham choć po obejrzeniu moich strat to dość trudne.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Ajajaj! Ale kolekcja! Nr 19 prześliczny z tymi złotymi obrzeżami. I widać, że sobie dobrze radzą z trawą.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne żurawki Musze policzyć ile ja ich mam, ale jak tak patrzę na Twoje, to coś koło tego, co Ty. I nie żeby to było widać...
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Pati, Marysia pytała o żółte słoneczka.
Po fotce z mostkiem jest Kerria japonica 'Pleniflora' - Złotlin japoński pełnokwiatowy, potem smagliczka skalna (?), a z biało obrzeżonymi liśćmi to też złotlin - Kerria japonica 'Variegata'. Ta odmiana ma jednak tylko pojedyncze kwiaty.
Złotliny podobno panoszą się w ogrodzie przez rozłogi. Mam dopiero 2 rok i niewiele jeszcze mogę na temat temat powiedzieć.
Doskonale przyrastają i pięknie i obficie kwitną.
Po fotce z mostkiem jest Kerria japonica 'Pleniflora' - Złotlin japoński pełnokwiatowy, potem smagliczka skalna (?), a z biało obrzeżonymi liśćmi to też złotlin - Kerria japonica 'Variegata'. Ta odmiana ma jednak tylko pojedyncze kwiaty.
Złotliny podobno panoszą się w ogrodzie przez rozłogi. Mam dopiero 2 rok i niewiele jeszcze mogę na temat temat powiedzieć.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pati, kolekcja żurawek imponująca. Podziwiam. Ja ich urok odkryłam w zeszłym sezonie, i ta miłość trwa i się rozwija.
Chwasty są ściśle wpisane w uroki ogrodu sielskiego, wiejskiego...
Zresztą, to dziwne by było jakbyś miała wypicowany ogródek mając dwójkę małych dzieci. Póki są małe i absorbujące...za dużo nie poszalejesz. A za kilka lat..Wtedy się weźmiesz za pielenie
Chwasty są ściśle wpisane w uroki ogrodu sielskiego, wiejskiego...
Zresztą, to dziwne by było jakbyś miała wypicowany ogródek mając dwójkę małych dzieci. Póki są małe i absorbujące...za dużo nie poszalejesz. A za kilka lat..Wtedy się weźmiesz za pielenie
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Justynko, to wyedytowałam już po napisaniu, ale chyba nie weszło...a to wściekle żółte to smagliczka? Myślałam, ze jest malutka, a u mnie to całkiem spory kawał krzaka. Złotlin variegata mam niecałe dwa lata, na razie się nie rozłazi, ale bardzo ładnie przyrasta, natomiast ten pełnokwiatowy dopiero odrasta po zeszłorocznym spotkaniu z kosą spalinową W sumie idealnie by było jakby mi się chciały tak na dwa metry w oba boki rozejść i splątać z bzemklarysa pisze:Pati, Marysia pytała o żółte słoneczka.
Żurawki to moja największa miłość ogrodowa, większa nawet od róż, bo są absolutnie niezniszczalne, nie chorują, ślimaki ich nie lubią, a cały rok wyglądają przecudnie. I rzeczywiście, tak jak Ania pisze, mając ich kilkadziesiąt, wcale nie widać nadmiaru w ogrodzie...stąd konieczność corocznych zakupów kolejnych egzemplarzy
Iga pisała, że wysyła po 12 maja, więc choćby nie wiem co, muszę to żurawkowisko do tego czasu odchwaścić i z lekka powiększyć A i u Mariusza widziałam parę, które muszę mieć...na szczęście będzie je miał dopiero w lipcu ...
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pati świetna kolekcja ...mnie ostatnio rajcują te zielone (7.) ale i inne są takie ozdobne i wyraziste Na wiosnę poproszę o ten złotlin varieg. (patyk) a pełnu to Ci mogę odrosty wysłać i nawet Bei wyślę, bo to naprawdę wdzięczny krzak! Powysadzałam jednoroczne i ciekawa jestem czy mi ten biały liźnie?
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Pati!
Żurawki w rzeczy samej są świetne, Twoja miłość do nich zrozumiała, a kolekcja imponująca .
Tylko te chwaściory . Jakby tak choć po kawałku odchwaszczony areał zasypywać korą?
Boję się, że się zapracujesz na amen, a efektu nie będzie, bo chwasty zawsze będą od Ciebie szybsze... .
Złotlin to chwast okropny, rozłazi się gorzej niż sumaki. Ale i Ty i Marysia macie miejsca dość.
Pozdrawiam - Jagi
Żurawki w rzeczy samej są świetne, Twoja miłość do nich zrozumiała, a kolekcja imponująca .
Tylko te chwaściory . Jakby tak choć po kawałku odchwaszczony areał zasypywać korą?
Boję się, że się zapracujesz na amen, a efektu nie będzie, bo chwasty zawsze będą od Ciebie szybsze... .
Złotlin to chwast okropny, rozłazi się gorzej niż sumaki. Ale i Ty i Marysia macie miejsca dość.
Pozdrawiam - Jagi
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Pati nie wiedziałam że już masz tyle Żurawek ...masz rację są niezniszczalne i nie wymagające dużej opieki...nie mam 8 , 15,19, oj i jeszcze by się znalazło...
..a dlaczego ja nie mam złotlinu miał by gdzie rozłazić się...
Pati czy Ty masz Odętkę wirginijską...świetnie zadarnia a kwitnie cudnie...
tak sobie myślę posadzić w kącie gdzie jest mostek to by zakryła rośnie do 1,5 wysokości...
mogę podzielić się ...mam
tak sobie myślę posadzić w kącie gdzie jest mostek to by zakryła rośnie do 1,5 wysokości...
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pat żurawki dorodne, też zazdroszczę,i jeszcze w trawie
Ja z żurawkami zaczynam i wciąż zaczynam u mnie jakoś im sie nie podoba wyplewione, czyściutko i ziemia z lasu podsypana....
Ja z żurawkami zaczynam i wciąż zaczynam u mnie jakoś im sie nie podoba wyplewione, czyściutko i ziemia z lasu podsypana....
Misiu złotlin rozłazi się jak..... Odętka rzeczywiście zadarnia ale też potrafi rozrastać się i przeszkadzać innym roślinom, no tak ale Wy macie na to dużo miejscalora pisze: Pati nie wiedziałam że już masz tyle Żurawek ...masz rację są niezniszczalne i nie wymagające dużej opieki...nie mam 8 , 15,19, oj i jeszcze by się znalazło...
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pat
Ale pchełek nie masz
Nie łam się Pati, moje ogródki zawsze muszą tydzień czekać.
Mlecze mam potworne, wielkości krzaków. Przez dwa dni pazurami wyskubywałam te paskudne włosiaste łebki, a i tak większość terenu radośnie porastają Z. nie pozwolił skosić bo pszczoły
Niesamowite, że róże maja pąki, moje mają pędy 5 cm. Tylko dziadkowe i terminatorki z działek są większe.
Co to za budynek z kratami ? Tył domu ? Nie pokazywałaś wcześniej.
Niesamowicie bajkowo będzie wyglądało, gdy róże zakwitną.
U nas susza, jak na pustynni Negew.
Z Sarulkiem i Księżniczką uważajcie na kleszcze
Ale pchełek nie masz
Nie łam się Pati, moje ogródki zawsze muszą tydzień czekać.
Mlecze mam potworne, wielkości krzaków. Przez dwa dni pazurami wyskubywałam te paskudne włosiaste łebki, a i tak większość terenu radośnie porastają Z. nie pozwolił skosić bo pszczoły
Niesamowite, że róże maja pąki, moje mają pędy 5 cm. Tylko dziadkowe i terminatorki z działek są większe.
Co to za budynek z kratami ? Tył domu ? Nie pokazywałaś wcześniej.
Niesamowicie bajkowo będzie wyglądało, gdy róże zakwitną.
U nas susza, jak na pustynni Negew.
Z Sarulkiem i Księżniczką uważajcie na kleszcze
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No, wróciła nadzieja, ze odchwaszczę trochę ogród, bo od jutra mam z powrotem nianię! Dziękuję powiatowemu urzędowi pracy za nieudolność w znajdowaniu zatrudnienia
Kory nie będzie, bo to nie las, tylko łąka, jakoś mi nie pasuje, agrowłókniny też nie, bo to z kolei nie komercyjne gospodarstwo Rzeczy delikatne, czy ginące w tłumie mulczuję trawą i plewami ze stropu, reszta ma zadarniać i docelowo wygrać z perzem, w wielu miejscach jest już na dobrej drodze a za żurawki wezmę się jutro
Tymczasem róże coraz bliższe kwitnienia, Therese Bugnet paru słonecznych dni potrzebuje:
A Fantin Latour za moment na drogę wyjdzie, bo jej się miejsce w przedogródku kończy:
Dziadkową mi jakaś zaraza żre, ale muszę czekać do piątku, aż R. wróci, bo zaraza jest widoczna pod oknem na piętrze, nie mam jak jej sięgnąć... wygląda coś jak mączniak chyba Na szczęście na dole i do wysokości piętra jest ok i kwitnąć zamierza obficie
Powoli rozkręcają się kwiaty późnowiosenne:
Obgryziony przez ślimaki łubin zamierza kwitnąć:
A i z naparstnic zaczynają wyłaniać się pędy kwiatowe
Kwitnienie kończą zaś tulipany:
Wysiałam wczoraj nieco na oślep aksamitki i cynie...szlag trafił koncepcje monokolorystyczne, bo mi się nie chciało kolorów selekcjonować, czego kwintesencją było ciepnięcie w jednym miejscu kociego miksu, czyli jednorocznych, które koty wywaliły w zimie z różnych pudełek i totalnie przemieszały...jakby nie kombinował i tak zawsze wyjdzie po łowicku
Kory nie będzie, bo to nie las, tylko łąka, jakoś mi nie pasuje, agrowłókniny też nie, bo to z kolei nie komercyjne gospodarstwo Rzeczy delikatne, czy ginące w tłumie mulczuję trawą i plewami ze stropu, reszta ma zadarniać i docelowo wygrać z perzem, w wielu miejscach jest już na dobrej drodze a za żurawki wezmę się jutro
Tymczasem róże coraz bliższe kwitnienia, Therese Bugnet paru słonecznych dni potrzebuje:
A Fantin Latour za moment na drogę wyjdzie, bo jej się miejsce w przedogródku kończy:
Dziadkową mi jakaś zaraza żre, ale muszę czekać do piątku, aż R. wróci, bo zaraza jest widoczna pod oknem na piętrze, nie mam jak jej sięgnąć... wygląda coś jak mączniak chyba Na szczęście na dole i do wysokości piętra jest ok i kwitnąć zamierza obficie
Powoli rozkręcają się kwiaty późnowiosenne:
Obgryziony przez ślimaki łubin zamierza kwitnąć:
A i z naparstnic zaczynają wyłaniać się pędy kwiatowe
Kwitnienie kończą zaś tulipany:
Wysiałam wczoraj nieco na oślep aksamitki i cynie...szlag trafił koncepcje monokolorystyczne, bo mi się nie chciało kolorów selekcjonować, czego kwintesencją było ciepnięcie w jednym miejscu kociego miksu, czyli jednorocznych, które koty wywaliły w zimie z różnych pudełek i totalnie przemieszały...jakby nie kombinował i tak zawsze wyjdzie po łowicku
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Albo po warszawsko-podlasku Choć mówili mądrzy ludzie: "Jedenaste-nie mieszaj"survivor26 pisze:jakby nie kombinował i tak zawsze wyjdzie po łowicku
Roślinki u Ciebie dały susa do przodu w rozwoju! Dobrze wyszło z nianią Dobra passa niechaj trwa!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj