Choroby i szkodniki rododendrona Cz. 2
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chory Rododendron cz.2
http://images68.fotosik.pl/868/6851440fe9212389.jpg
Czy mój rh jest chory czy to skutek przemarznięcia.Na 7 sztuk posadzonych w róznych miejscach ogrodu 6 ma chore liście,tylko jeden jest zdrowy.
Czy mój rh jest chory czy to skutek przemarznięcia.Na 7 sztuk posadzonych w róznych miejscach ogrodu 6 ma chore liście,tylko jeden jest zdrowy.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twój rododendron ....
Przeprowadź go do lepszego klimatu zamiast biletu potrzebna łopata dwa worki nieodkwaszonego torfu i worek kory.
Możesz go przetestować czy chciałby zmian podlewając do 3-4 konewkami wody a w każdej łyżka kwasku cytrynowego.
Przeprowadź go do lepszego klimatu zamiast biletu potrzebna łopata dwa worki nieodkwaszonego torfu i worek kory.
Możesz go przetestować czy chciałby zmian podlewając do 3-4 konewkami wody a w każdej łyżka kwasku cytrynowego.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
malgocha1960 daj znać jakie zmiany po zastosowaniu kuracji, najlepiej z fotodokumentacją
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2015, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Miesiąc temu zakupiłam rododendrona odmiana roseum elegans. Miał wiele pąków ale nie kwiatowych tylko liści. Nowe przyrosty z listkami wyrosły i nic mu nie dolegało do momentu jak zaczęły się pokazywać brązowe plamy na brzegach liści. Młode przyrosty zaczęły więdnieć i zwisają w dół. Dodam że wymieniłam ziemie na kwaśną typową do rododendronów zakupioną w sklepie. Przedtem była próchnicza wymieszana z torfem i piaskiem. Trzymam go na razie w domu w doniczce (doniczkę też wymieniłam na większa )bo jeszcze nie mogę go wkopać do ogrodu. Jaka może być przyczyna tego stanu?
- asprokol
Możesz wyjaśnić jak to zrobiłaś bo nie rozumiem. Jak zmieniałaś podłoże. Wyciągnęłaś z doniczki otrzepałaś z tego torfowego i posadziłaś w ziemię kupioną w sklepie do kwasolubnych ???myszek21014 pisze: Dodam że wymieniłam ziemie na kwaśną typową do rododendronów zakupioną w sklepie. Przedtem była próchnicza wymieszana z torfem i piaskiem.
-
- 0p - Nowonarodzony
Kupiłam w sklepie wyciągnełam z doniczki bez otrzepywania podłoża wsadziłam w ziemie próchniczą wymieszaną z torfem.
Jak zobaczyłam że coś mu dolega postanowiłam go przesadzić. Więc wymoczyłam korzenie w wodzie ok 15 min otrzepałam korzenie żeby nie były zbyt ściśnięte i zmieniłam ziemię na kwaśny torf.
edit
Tak wygląda ( mod.jokaer)
A tak wyglądał wcześniej:
Jak zobaczyłam że coś mu dolega postanowiłam go przesadzić. Więc wymoczyłam korzenie w wodzie ok 15 min otrzepałam korzenie żeby nie były zbyt ściśnięte i zmieniłam ziemię na kwaśny torf.
edit
Tak wygląda ( mod.jokaer)
A tak wyglądał wcześniej:
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, o 14:39 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
On wygląda jak zalany
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- asprokol
Na moje niedoświadczone oko krzak dostał nawozu tak dużo że świeże przyrosty załamały się pod własnym ciężarem. ( siarczan amonu lub inny nawóz z dużą ilością azotu )
Już go moczyłaś więc nic więcej nie zrobisz aby wypłukać nawóz. Nie podlewaj zraszaj po liściach bo korzenie po przesadzaniu i tak nie wyrobią. Daj go na świeże powietrze jak możesz.
Przyrosty tego krzaka wykonały 2 letnią normę.
Na jednej fotce widać podstawkę pod doniczką myślę że koleżanka może mieć rację z tym utopieniem korzeni.
Już go moczyłaś więc nic więcej nie zrobisz aby wypłukać nawóz. Nie podlewaj zraszaj po liściach bo korzenie po przesadzaniu i tak nie wyrobią. Daj go na świeże powietrze jak możesz.
Przyrosty tego krzaka wykonały 2 letnią normę.
Na jednej fotce widać podstawkę pod doniczką myślę że koleżanka może mieć rację z tym utopieniem korzeni.
-
- 0p - Nowonarodzony
A czy te opadnięte przyrosty podnisą się jak dostosuje się do twoich rad asprokol?
- asprokol
Moje rady nie mają żadnej gwarancji. W przekonaniu wielu innych ogrodników są niepoważne. Wydaje mi się że zaczęłaś zwiększać podlewanie jak przyrosty traciły siły aby sterczeć w niebo.
Nawóz miał stężenie większe niż stężenie soli w środku rośliny efekt osmozy i zamiast tłoczyć do rośliny składniki pokarmowe poszło w drugą stronę. Wizualnie wiądł, więc zwiększyłaś podlewanie.
Teraz kwestia ile korzeni zostało utopionych lub przesolonych. Na takie pytanie nie znam odpowiedzi. Pewnie ma trochę korzeni które mogą go uratować dlatego napisałem nie podlewaj.
Daj go na świeże powietrze bo mnie życie nauczyło że rośliny w ogrodzie się lepiej regenerują niż na parapecie. Dlaczego zraszać - bo jak korzenie nie podają wody to musisz ją podać przez liście.
Rododendron nie może mieć mokro !!! lekko wilgotno !!!
Pewnie ktoś będzie miał lepszy pomysł a Ty będziesz mogła wybrać łatwiejszy.
Nawóz miał stężenie większe niż stężenie soli w środku rośliny efekt osmozy i zamiast tłoczyć do rośliny składniki pokarmowe poszło w drugą stronę. Wizualnie wiądł, więc zwiększyłaś podlewanie.
Teraz kwestia ile korzeni zostało utopionych lub przesolonych. Na takie pytanie nie znam odpowiedzi. Pewnie ma trochę korzeni które mogą go uratować dlatego napisałem nie podlewaj.
Daj go na świeże powietrze bo mnie życie nauczyło że rośliny w ogrodzie się lepiej regenerują niż na parapecie. Dlaczego zraszać - bo jak korzenie nie podają wody to musisz ją podać przez liście.
Rododendron nie może mieć mokro !!! lekko wilgotno !!!
Pewnie ktoś będzie miał lepszy pomysł a Ty będziesz mogła wybrać łatwiejszy.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Asprokol dobrze piszesz, ale ja dopowiem jak ewentualnie można go ratować.
W ten sposób udało mi się uratować zalanego fiołka afrykańskiego i pelargonię.
(robiłam to bardziej w celach doświadczalnych)
Wyjąć roślinę z doniczki i luźno zawinąć w gazetę bryłę korzeniową.
Gazetę można zmieniać, jak szybko będzie się robiła mokra.
Przetrzymać go dotąd, dopóki nie zacznie wierzchołek przychodzić do siebie, przynajmniej parę dni.
Potem posadzić go do wilgotnego kwaśnego torfu.
W ten sposób udało mi się uratować zalanego fiołka afrykańskiego i pelargonię.
(robiłam to bardziej w celach doświadczalnych)
Wyjąć roślinę z doniczki i luźno zawinąć w gazetę bryłę korzeniową.
Gazetę można zmieniać, jak szybko będzie się robiła mokra.
Przetrzymać go dotąd, dopóki nie zacznie wierzchołek przychodzić do siebie, przynajmniej parę dni.
Potem posadzić go do wilgotnego kwaśnego torfu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 0p - Nowonarodzony
- asprokol
To nie grzyb (tak reagują rododendrony na zasolone podłoże) - chociaż w tym stanie to i "katar może złapać". Krzak nie ma chęci i siły do życia. Oprysk go zabije na 99% bo dostarczy dodatkowo chemii która nie zabija tylko grzybów, jak myślisz czy oprysk wzmacnia rośliny. Takie środki które tak działają nie istnieją . Posłuchaj rady Joaker i nic więcej nie rób - daj mu 2 tygodnie aby mógł powalczyć i przetrwać. Dobrymi chęciami tylko mu szkodzisz mocniej.